Torsten Larsson, fantastisk inspiratör och idéskapare, har gått bort

Igår lämnade vår kapten skeppet och seglade vidare in i nästa värld. Torsten Larsson, fantastisk inspiratör och idéskapare. En person som var viljestark och aldrig gav upp samtidigt som han var lyhörd och ville uppnå konsensus hos oss som fick förmånen att skriva med honom. När Torsten startade ett projekt visste man helt säkert att det skulle gå i mål.

Jag hade förmånen att få arbeta med Torsten i flera projekt. Med pirrande mage och stapplande steg, ett projekt där Torsten liksom jag var deltagare men när det förlag som startat projektet inte nådde iland tog Torsten över och kontaktade sin vän Anders Nyman som slutförde och boken kom ut. Julkalendern Natten, där vi var flera författare och en illustratör som tillsammans stafettskrev en berättelse i 24 delar. Ramsiga Tramsor, å vad det var roligt! Många författare och illustratörer och äran att få ingå i gruppen som valde, Jag minns inte minst efterarbetet, som kunde vara tungt men samtidigt mycket roligt. Då hade Torsten startat sitt förlag Safaro.

unniversum

unniversum

Men mest tänker jag på Unniversum. Boken om katten Unni, som var lycklig hos sin matte. Men en dag försvann matte och Unni blev ensam kvar. Boken byggde på Marie Åkerlunds vackra akvareller och Torsten och jag skrev texten tillsammans, på rim. Den skulle vara en tröst för dem som förlorar någon älskad, så tänkte vi och så tänker jag nu när jag läser de rader som Torsten skrev i slutet av boken:

Matte satt där så lugnt i sin himmel, mitt i de vita änglarnas vimmel.

Hon tittade ner på sin älskade katt, såg allt som hände och log så glatt.

Inte kan du skriva ”änglarnas vimmel” sa jag, det är väl ändå ett nödrim? Men Torsten stod på sig. ”Varför inte?” sa han, för Torsten var envis men han körde inte över någon. Och visst hade han rätt, när boken var tryckt och änglarna illustrerade insåg jag det. Nu är han själv där, mitt i de vita änglarnas vimmel, och jag hoppas att han har med sig sin inspiration och sin drivkraft. Änglarna häpnar men de kommer också att uppskatta den fina person som nu vandrat vidare för att nyfiket upptäcka nästa värld. Alldeles säkert kommer han också att titta ner på sin älskade familj. Mina allra djupaste kondoleanser till dem, som förlorat make och pappa mitt i livet, och mitt allra djupaste tack till dig Torsten, för att jag fick förmånen att lära känna dig och samarbeta med dig.

 

 

 

Posted in Barnböcker, Blogg, Författarkollegor | Tagged , | Leave a comment

Research och djurhjälp på samma bräde

Det börjar dra ihop sig till researchresa. Denna gång till Polen och bland annat Stettin, där en av mina romankaraktärer tillbringade en månad innan han flögs till fronten vid Leningrad för många år sedan. Då låg Stettin i Tyskland, numera ligger Szczecin i Polen. Ett stipendie har bidragit till att jag kan göra denna resa, tack för detta Helge Ax:son Johnsons Stiftelse. Att få se de platser där en berättelse utspelar sig är oerhört givande, för att inte säga nödvändigt, för att kunna skriva på ett sätt som blir läsvärt. Mycket ändrar sig förstås under 70 års tid men mycket är också lika.

Resan till Karlskrona, där färjan avgår, kommer också att vara värdefull. Två katter, Leon och Månz, har ansökt om lift via Kattkommando Syd från sitt nuvarande hem där de inte längre kan bo kvar till ett nytt hem i Blekinge. Vilken tur att det finns engagerade människor som ser till att utsatta djur kan omplaceras! Då hjälper man gärna till när det går. Baksätet var ju ändå tomt. Det blir säkert en spännande resa, först för de bägge unga kattkillarna och sedan för oss.

Även utan resor kan man researcha och medan jag skriver den pågående romanen känner jag ibland att researcharbetet tar mer tid än skrivandet. Inget fel i det, man lär sig oerhört mycket. Och det är viktigt när en verklig historisk tid ska skildras att inte göra några fadäser. Internet är fantastiskt för detta och nyligen fick jag stor hjälp genom nämna ett problem i bloggen – strax svarade författarvännen Tora Greve  som liksom min huvudperson är från Norge och som hade minnen från julskyltningen där efter kriget! Det var en stor hjälp, google hade övergivit mig helt med mina frågor. Tack för det Tora!

När jag fortsatte söka efter svenskt fyrtiotals- godis, att skylta sockerbageriet med, skrattade jag gott. Innan jag fann en riktigt bra sida med foton fick jag upp en sida med ”gammaldags godis”. Det visade sig vara riktigt, riktigt gammalt. Om man är trettio år eller yngre. Det var nostalgiska märken från 1990-talet …

När det gäller godiset på 40-talet var väl inte allt riktigt comme il faut.

Finn fem fel

Finn fem fel

Idag hade man valt både andra bilder och andra namn på lakritskolorna. Men detta var den tid när Pippis pappa var på Kurrekurredutt ön och kanske ska vi glädjas åt att vi åtminstone på några fronter tänker till mer även om vi fortfarande har lååååångt kvar.

Posted in #Blogg52, Blogg, Hjälpa andra, KKS (Kattkommando Syd), Research, Resor och andra länder | Tagged , , , | Leave a comment

Essä-skrivartävling

Jag fick ett trevligt mail från David Thompson på Expert Assignment Help med tips om den essä-skrivartävling de precis startat och som pågår hela sommaren: Student essay Writing competition 2017. Det är minsann inte ofta man ser en skrivartävling som gäller just essäer så den känns både behövlig och intressant.

Till skillnad från många andra tävlingar är det dels helt gratis att delta i denna essä-skrivartävling och dels finns det vinster i form av både pengar och publicering. Hela tretton vinnare utses och total vinstsumma är 850$.  Tävlingen är öppen för alla och man får skicka in flera bidrag. 800-1000 ord förväntas i varje bidrag. Det är en internationell tävling och bidragen ska vara skrivna på flytande engelska och med djup i ämnet.

10 juli gick startskottet och 31 augusti är deadline så nu är det dags att börja fundera på vilket ämne man vill skriva om. Ett urval finns på tävlingssidan och kan bli uppdaterat/ändrat under tävlingens gång. Just nu står det:

1. My horror story regarding Plagiarism.
2. My experience of first day at university.
3. My idea for academic evaluation of students at university.
4. The future of university education in 22nd century.
5. My first internship experience.
6. Job or Startup after University?
7. Coping studies along with part time job.
8. Studies, Love, Passion… A deadly combination.
9. Getting my first job after university.
10. 5 things you would change in your University.

Visst startar det hjärnans skrivcentrum att se att urval. Jag fastnar spontant för sjuan.

Vill du se resten av reglerna för essä-skrivartävlingen? Kolla på Expert Assignment Helps hemsida eller läs nedan, bland annat förväntas deltagarna dela på sociala medier. För att delta är det naturligtvis tävlingens hemsida du ska gå in på.

Vill du ha fler skrivartävlingstips så finns de på tipssidan!

*****

Description

Essay writing is not just a method of academic assessment, but also an art. This is an art of reporting and describing about a topic. It not only requires storytelling skills, but also the presentation of the story. With our Essay Writing Competition, we want to discover essay writing talent from the student community. This also acts like scholarship for students and lighten their load of academic expenses.

This Essay Writing Competition will run till 31 August 2017, we will be announcing 13 prize winners.

So participate in our Essay Writing Competition to win cash prizes (top 3 winners) and all 13 top winners will get an opportunity to be our authors in our blog section, each month. We will inform the winners on their email ids and phone calls.

The entree to this competition is FREE.

Prizes

1st Prize: $450 + Authorship on our blogs.

2nd Prize: $250 + Authorship on our blogs.

3rd Prize: $150 + Authorship on our blogs.

10 consolation prizes: Authorship on our blogs.

Essay topics (The topics might change each month)

1. My horror story regarding Plagiarism.
2. My experience of first day at university.
3. My idea for academic evaluation of students at university.
4. The future of university education in 22nd century.
5. My first internship experience.
6. Job or Startup after University?
7. Coping studies along with part time job.
8. Studies, Love, Passion… A deadly combination.
9. Getting my first job after university.
10. 5 things you would change in your university.

Registration

Kindly fill this form to confirm your registration (Compulsory)

https://goo.gl/forms/XdVBMPtyg1F49swx1

Rules

 • Choosing more than one topic is allowed. More than one submission is allowed.
 • The decision of the judges of ExpertAssignmentHelp will be final and binding.
 • Expert Assignment Help reserves the right to use all the submitted  entries for whatsoever purpose they deem fit.
 • All entries will be checked for plagiarism. Plagiarized articles will be rejected and the participant will be banned from participating in any future competition as well.
 • Language for the essays will be English only. .
 • Participating in the event means that you agree to abide by all the rules of  ExpertAssignmentHelp.
 • You should be the only author of your essay. Co-authorship is not allowed.
 • Formats accepted are .doc, .docx, .rtf
 • Your essay document name should be in this form<yourname><SEWC> and should be emailed to contests@expertassignmenthelp.com

Judgement Criteria

You will be allotted points under three sections as explained below. Finally, points from all the three segments will be added to judge the winners. The three segments are explained below.

1. Essay Content (200 points)

 • Maintain word limit: Your essay should be in between 800- 1000 words.
 • The essay is to be written in perfect English language.
 • Your essay should be 100% plagiarism free. It will be checked on plagiarism check software before being considered.
 • Use active voice, multiple paragraphs to make it readable, add pictures to make it engaging and interesting.
 • Your story telling capability will be judged.

2. Announcement points: Sharing your participation on Facebook (Each announcement contributes 3 points)

It’s fun to get motivational wishes from your friends when you are participating in a competition. That is why we want you to share your participation news on your Facebook, so that your friends know about it. You would need to use hastag #EAHEssayCompetition along with your message. Do not miss to use this hashtag as our social media team will find your message using this hashtag.

You may use this messsage ”I am excited to participate in ExpertAssignmentHelp’s essay Writing competition and win $450. #EAHEssayCompetition”

3. Social share points: Peer review through social media (Each ‘Like’ contributes 1 Point)

We think peer review is an important factor to judge your essay. Top 13 essays will get space on our website under your authorship. We will be sharing the link with you which you can share through your social media and other channels. We will count the number of Facebook likes on your Essay page.

You may use this message: “I have participated in ExpertAssignmentHelp’s essay writing competition and have been selected in top 15. You can check my essay on the link below and read it. If you really like my essay, then press ‘Like’ button on the page. This will increase my chances of winning this essay competition “

Have doubts?

Post your doubt in the FB comment box below, and we will reply to your queries or email us at contests@expertassignmenthelp.com

 

Posted in Essä, Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Julskyltning 1943

I förra blogginlägget tipsade jag om en jul-novelltävling med deadline sista juli men även utan novelltävlingar får man som författare inse att de texter man skriver inte alltid sammanfaller med den årstid som pågår utanför skrivarlyan. I min pågående roman har jag nu kontrollerat att mina tankar om julskyltning och julmarknad i 40-talets Sverige stämmer med verkligheten, fått en del extra input och ska nu skicka ut ungdomarna på stan i snöslasket. För man får förstås även kolla hur vädret var och där skiljde sig vintrarna en hel del, 1943 var inte lika kallt som 1942.

Att jag minns tidigt 60-tal, när det inte fanns någonting att göra på söndagar i vanliga fall, hur hemligt det var med papper för skyltfönstren innan skyltsöndagen, hur alla flockades utanför teveaffären med apparater som var påslagna och att det inte gick att gå in i en enda butik eller att handla något – det är en hjälp. Men fanns det julskyltning redan 1943, det blev första kontrollen.  Vad skyltade man med, fanns det redan då rörliga tomtar? Jo, en sån hittade jag på tradera. Hur såg leksakerna ut då, när barnen var vana vid enklare och färre prylar och när det var brist på mycket pga kriget? Jag hittade 40-tals foton där barnen tittar på tåg, hockeyrör och dockvagn innanför skyltfönstren. Vad som förvånade var att man även under kriget hade tända granslingor över gatorna.

Men nu ska jag skicka ut grabbarna och se om de också blir förvånade. De är flyktingar från Norge, var de vana vid julskyltning tro? Mer att kolla upp i sommarvärmen!

Passar på att önska alla en trevlig skrivarsommar!

Posted in #Blogg52 | Tagged | 2 Comments

novelltävling på temat jul

Emelie Kempe är en ung dam som arbetar med skrivande i många former: som universitetsadjunkt i journalistik vid Linnéuniversitetet, som lektör och korrekturläsare och som författare.

Dessutom planerar hon nu en novellantologi i 24 delar, som en adventskalender, för läsare 13+ och därför har en novelltävling på temat jul och vinter utlysts. Visst låter det intressant? Och blir resten av juli så där riktigt varm som många hoppas kanske det kan vara ett lämpligt sätt att kyla ner sig genom att skriva om snö på stranden. Deadline är 31/7. Ingen vinst mer än en bok (och möjlighet att köpa fler) men inte heller någon kostnad, ett ganska vanligt upplägg.

Så här står det på hemsidan:

Temat för novelltävlingen är jul och/ eller vinter.

Kanske tar du inspirationen från någon av de gamla julklassikerna och sätter den i en annan tid?

Kanske hittar du på något helt nytt?

Det finns många sätt att gå tillväga på, och det är ganska fria tyglar.

Under senhösten eller början på vintern 2017 planerar Emelie Kempe att ge ut en antologi med 24 noveller i en julkalender i textformat. En novell varje dag, fram till julafton.

Regler

 • Varje deltagare får skicka in fler än ett bidrag.
 • Ett bidrag är en novell om högst 6000 ord, på svenska.
 • Novellen får ej vara publicerad sedan tidigare.
 • Novellen skickas senast den 31:e juli 2017 till emelie.kempe@gmail.com , ange ”Novelltävling Jul” i ämnesraden. Se även till att namnge filen med ditt namn och novellens titel.
 • Historien ska på något sätt vara kopplad till jul och/ eller vinter.
 • Novellen ska kunna kategoriseras till någon av fantastikgenrerna (om ni inte lyckas med detta, skicka in den ändå så kanske vi kan lösa det tillsammans).
 • Målgruppen för antologin 13 +

Upphovsrätt

Genom att delta i novelltävlingen och skicka in ert bidrag till Emelie Kempe, ger ni henne rätten att använda din novell i antologin, oavsett vilket format som används vid publiceringen; trycktbok, e-bok eller ljudbok. Ni ger henne även rätten att redigera verket tillsammans med er, stora förändringar måste ni som författare godkänna, medan korrektur görs utan särskilt godkännande.

Under det första året (från publiceringstillfället) har Emelie Kempe publiceringsrätten av verket, efter ett år kan du publicera den i andra sammanhang.

Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning, men varje författare kommer att erhålla ett författarexemplar och om det görs en tryckt upplaga kommer varje författare få möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

Lycka till!

 

Posted in Blogg | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Ännu fler skrivtävlingar för unga!

Det finns många skrivartävlingar för unga nu under sommaren. Du hittar dem i min tipslista. Här kommer ett par nya:

Vet du var Gottsundabiblioteket finns? I Uppsalatrakten och de har en skrivtävling för unga 13-25 år nu under sommarlovet:

Skrivartävling!

Gillar du att skriva? Har du något att berätta eller finns det en särskild händelse i ditt liv som du vill dela med dig av?
Var med och tävla i sommarens skrivartävling och vinn pengar! Skriv en dikt, en novell, en låttext – du väljer själv hur du vill skriva!
Skicka ditt bidrag till: helena.pennlovsmedberg@uppsala.se eller lämna det på biblioteket senast måndag den 21 augusti.
Prisutdelning på Gottsundadagen lördag den 2 september klockan 15.00.

Även biblioteket i Eskilstuna har utlyst en skrivtävling:

Vad betyder styrka för dig? Att lyfta en häst, klara sig själv, säga ifrån när någon beter sig dumt eller något helt annat. Skriv en novell på temat STYRKA!

Regler

 • Du får vara högst 15 år.
 • Novellen får vara högst 5 sidor.
 • Du får lämna in högst en novell per person.
 • Novellen ska lämnas in senast den 30 augusti, till personalen på Barn & Unga.
 • Glöm inte att skriva namn, ålder och tfn.
 • Vinnaren meddelas i början av september.

För unga (12-16 år) i Jämtland arrangerar Bibliotek Mitt följande skrivartävling:

Temat för tävlingen är ”Skogen”. Vad döljer sig i skogen? Är den djup, mörk och otäck, där något hotfullt bor? Eller platsen för ett spännande möte? Kanske ger dig skogen kraft och lugn? Eller är den ett ställe att gömma sig på?

Tävlingsregler

Du som tävlar får vara 12-16 år och bosatt i Jämtlands län.
Skicka in ditt bidrag till skrivartavling@ostersund.se Skriv namn, adress och ålder. Juryn kommer endast att se författarens ålder.
Senast 31 augusti vill vi ha ditt bidrag.
Din berättelse får vara högst 6000 tecken inklusive blanksteg.
Vinnaren meddelas under september månad.

Publicering

Vinnarnovellen kommer att publiceras på bibliotekmitt.se

Jury

Juryn består av Helen Asklund, fil. dr i litteraturvetenskap och bibliotekarie, Elin Olofsson, författare och Peter Bäckman, deckarförfattare som även är lärare i svenska .
Juryns beslut går inte att överklagas.

Vinst

Vinnaren får en författarcoachning av Elin Olofsson vid ett tillfälle.

Pst: Om du är för gammal för denna tävling så har även region Jämtland/Härjedalen utlyst en skrivtävling för unga, de tar emot bidrag för dig som är 12-19 år och bor i regionen.

Bor du varken i Uppsala, Eskilstuna, Jämtland eller Härjedalen? Kolla på listan då, där finns för närvarande ytterligare fyra skrivartävlingar för unga!

Är du ÄNNU äldre?

Ge inte upp – det finns hopp! En ny tävling för dig med en mycket speciell dialekt dök precis upp på listan  (deadline 1/7) och där finns 25 andra skrivartävlingar så du hittar nog också något att förgylla semestern med. Lycka till!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Novellprisfesten

I Sundbyberg och Solna (två platser som är speciella för mig eftersom det var där jag bodde och tog mina första steg för en otrolig massa år sedan) arrangeras i år för sjunde gången novellprisfesten. Det är en novelltävling för dig mellan 12 och 20 år. Så här står det i deras utskick:

Novellprisfesten 2017

För femte gången samarbetar Bibliotek Sundbyberg och Solna Stadsbibliotek om den stora Novellprisfesten!

Under hösten 2017 arrangerar Bibliotek Sundbyberg och Solna Stadsbibliotek den 7:e Novellprisfesten.Novellprisfesten är en novelltävling för unga författare mellan 12 och 20 år, den arrangerades av Solna stadsbibliotek och Solna gymnasiums bibliotek för första gången hösten 2011.

Den 31 oktober är sista dagen du kan skicka in en novell.

Den 30 november blir det stor finalfest på biblioteket i Solna centrum. Vinnarna offentliggörs med prisutdelning och uppläsning av vinnarbidragen. Det blir också boksläpp för en novellsamling med de vinnande bidragen som alla deltagare får och som kommer finnas till utlån på biblioteken.

Bland priserna finns presentkort från ticnet, biocheckar och naturligtvis fina böcker.

Alla är välkomna till finalfesten!

Lite om novellen som form:
En novell är precis som sagan, en berättelse. En berättelse har någon sorts handling, det händer något, något har ändrat sig mellan början och slutet, en förändring har skett/…/En novell utspelar sig under en viss tid, ofta en ganska kort tid, en dag eller några timmar.

Citatet är hämtat från Skrivsätt. Handbok för unga skrivare. Av Sigbritt Ernald (s 67). Det är en utmärkt handledning till skrivande av olika sorts texter och den finns att låna på biblioteket.

Regler för Novellprisfesten 2017

För att vara med i tävlingen ska du vara mellan 12 och 20 år.

Endast ett tävlingsbidrag per deltagare.

Jobba gärna med ditt bidrag i skolan om du får, men skicka in ditt bidrag individuellt (ej hela klasser i grupp).

Ange förnamn, efternamn, adress, telefonnummer och ålder.

Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Skriv om valfritt ämne!

Bidragen ska vara dataskrivna, max 3 sidor, gärna 1,5 radavstånd.

Senast tisdag den 31:a oktober vill vi ha ditt bidrag.

Skriv novellen i ett bifogat dokument och e-posta till:

johanna.samuelsson@sundbyberg.se eller per.steinholtz@solna.se

Om du inte har e-post går det bra att lämna in ditt bidrag på biblioteken.

Lycka till!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

Dagens andra novelltips – 7:an för unga

Här kommer dagens andra novelltips:

Unga i Örnsköldsvikstrakten som vill skriva om sommarkänslor – se hit! Det är gratistidningen 7 som har några dagar kvar av sin novelltävling.

Sista rycket i novelltävlingen!

På torsdag, 22 juni, inleder 7ans jury sitt arbete med att utse ett vinnarbidrag till vår novelltävling för unga.
Än är det alltså inte för sent – fram till onsdag klockan 23.59 kan du skicka in ett vinnande bidrag!

Så här gör du:
Låt fantasin flöda på temat ”sommarkänsla”. Hur du väver in det i din berättelse är helt upp till dig.
Skriv en novell som är max 10 000 tecken lång, inlusive blanksteg, och mejla din text samt namn och telefonnummer till redaktion@7an.se

En jury bestående av Ulf Eklund, Nils Ågren, Märta Wulff och Torbjörn Vårsaga går igenom bidragen.
Utöver ära, berömmelse och tidningspublicering i vårt semesternummer erhåller vinnaren Örnkortet laddat med 1 000 riksdaler.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , | Leave a comment

Kära Mamma

Nytt novelltävlingstips kom idag från Ahrvid på Skriva. Det är Ordberoende Förlag som samlar in noveller till antologin Kära Mamma.

Ordberoende förlag utlyser en novelltävling till en antologi med titeln ”Kära mamma”. Vi söker noveller som handlar om mammor, moderskap och allt vad det innebär – älskade, saknade, hatade, frånvarande mammor … bra relationer, dåliga relationer, graviditet, födsel och så mycket mer!

Vi tror att temat kan belysas på många olika sätt och ser fram emot att se hur just du skildrar detta.

Deadline är 1/9 och 10.000-16.000 tecken.

Längre instruktioner finns i en PDF som jag hoppas länken fungerar till:

http://www.mynewsdesk.com/material/pressrelease/2010528/download?resource_type=resource_attached_pdf_document

Det är inte gratis: den som blir antagen betalar 950:- plus moms samt köper minst 10 böcker för 100:-/st plus moms och frakt, om jag tolkat instruktionerna rätt. Vill du delta så kontrollera själv med förlaget att det stämmer. Fint tema, Kära mamma berör och rymmer mycket, men lite väl dyrt, kan jag tycka.

 

Posted in Blogg | Tagged , , , | Leave a comment

Ordkonst tema Vildmarker

Knappade mig in på Ordkonsts FB sida och fann följande:

Tidskriften Ordkonst söker nu text- och bildbidrag på tema VILDMARKER.

Vildmarker beskrivs vara områden som inte påverkats av civilisationen, orörda och oförstörda platser, landskap skapade av naturen och inte av mänsklig hand.

Du kommer tänka på Cheryl Strayed, på Wild. Du kommer associera temat till Jon Krakauer, till Into The Wild. Allt vi läst och sett, alla romantiska skildringar av vildmarken, utgår alltid från människans perspektiv. Den ensamme vandraren, de storslagna insikterna, Thoreau i en timrad stuga vid Walden. Kanske är det inte så konstigt, eftersom gränsen mellan det vilda och det civiliserade, naturen och kulturen, är just en mänsklig skapelse. I samband med en växande industrialisering och urbanisering under 1800-talet blev vildmarkerna platser som kunde användas för att kontrastera det urbana mot det naturliga. De var rena och autentiska, mänskligheten depraverad och artificiell. Kan vi gestalta vildmarkerna från något annat perspektiv? Är det möjligt att ta ett steg bakåt, bort från dikotomierna och vår invanda bild av vad vildmarker kan vara? Och vad innebär det att tala om vildmarker i en tid där mänskligheten påverkar planeten på en geologisk skala, där den föreställda gränsen mellan natur och kultur tycks ha kollapsat fullständigt?

Vildmarker sägs vara platser som civilisationen inte påverkat, men ändå är dessa paradoxalt nog kartlagda. Vi kan via Google Maps zooma in på turkosa sjöar i Tibet eller byggnader mitt ute i Australiens ökenområden. Topografin omformas till en tvådimensionell karta där linjer definierar breddgrader och nationsgränser. Världen är sedd från ovan, som med en gudsblick, begriplig och rationaliserad. Dessa linjer dras allt hårdare i takt med ett hårdnande politiskt klimat. Wislawa Szymborska skriver: Bara det mänskliga förmår vara verkligt främmande / resten är blandskog, mullvadsarbete och vind.

Henderson Island är en obebodd korallö i södra Stilla Havet, även omtalad som världens mest nedskräpade plats. Den förbjudna zonen runt Tjernobyl, som sedan kärnkraftsolyckan 1986 varit stängd för människor på grund av strålningsrisken, har blivit en fristad för flora och fauna och betraktas som ett av de viltrikaste områdena i Europa. Alla nu levande människor bär rester av kärnavfall i sina kroppar. Vi tänker på T.S Eliot och The Wasteland. Kanske är den moderna vildmarken en ödemark, ett krigshärjat ingenmansland. Kanske kan vi hitta de nya vildmarkerna i rymden. Vi tänker på Harry Martinsons rymdepos Aniara, om att söka sig bort från miljöförstöringen på en kontaminerad planet. Eller ska vi söka oss någon annanstans? Till de animerade dalgångarna i Azeroth eller de radioaktiva partiklarna i våra blodomlopp? Till nätternas oplanerade timmar efter att kollektivtrafiken slutat gå, till små rebelliska stadsodlingar eller till platser bortom samhällets beskydd och kontroll?

När vi beger oss ut i vildmarken så hoppas vi – precis som naturromantikerna på 1800-talet – att finna oss själva, finna svaren i det stora vilda. Vad innebär ett sådant sökande idag? Vart går du för att hitta det vilda när platser opåverkade av människan inte längre finns? Och vem eller vad är det du finner?

Så sök efter svar, inuti eller utanför dig själv, långt borta eller alldeles nära, och återkom med dina upptäckter till bidrag@ordkonst.nu senast den 25:e augusti.

(Alla bidrag läses anonymt, så skriv inte ditt namn i dokumentet. Skicka gärna både Word-fil och PDF.)

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment