Två nya novelltävlingar

Här kommer två nya novelltävlingar att förgylla september med!

Den första tävlingen:

Liv i Sverige har en novelltävling som pågår till 1/10, temat denna gång är ”Första gången”. Tack för tipset Esmeralda Lohe! Så här står det på deras hemsida:

Allt man över huvud taget gör har man någon gång gjort för allra FÖRSTA GÅNGEN, temat för vår nya skrivtävling. Den som rider har hävt upp sig i sadeln en första gång. Den som äter surströmming har någon gång tagit den första tuggan. Den vane estradören klev en gång upp på scenen utan att någonsin ha gjort det förut.

Skriv till oss och berätta om just din första gång!

När: 1 oktober 2018.

Längd: Max 1 A4 (ca 2500 tecken inkl. mellanslag). 12 p teckenstorlek, 1,5 radavstånd, normalstora marginaler.

Vart: Liv i Sverige, Stefan Estby, Katrinebergsbacken 20, 117 61 Stockholm
eller digitalt som bifogad fil till stefan.estby@livisverige.org

Hur: Alla insända manus ska vara under pseudonym, men med ditt riktiga namn samt kontaktuppgifter i ett separat kuvert eller mejl.

De tre vinnarna belönas med bokpriser och publiceras i nästkommande nummer.

Lycka till!

Den andra tävlingen

Monica Ivesköld skriver på sin facebooksida om en nystartad novelltävling på tema ”Lycka”. Lite mager info, kanske finns det mer någon annanstans, så här står det:

Nu drar vi igång novelltävlingen om LYCKA.
Skriv en eller flera noveller, sann eller påhittad, om ”Lyckliga stunder”.
1,5 radavstånd, 12 punkters New Roman, på max 16.000 nedslag inkl mellanslag.
En utsedd jury bedömer inkomna noveller. Alla som kommer med i antologin måste köpa 10 ex av boken för att finansiera utgivningen.
Vi hoppas kunna ge ut en antologi till våren.
Välkommen med ditt bidrag till monica[@]resultat-direkt.se senast den siste november.

***

De två nya novelltävlingarna är förstås med i tipslistan

Lycka till!

Posted in Blogg, Skrivartävlingar | Tagged , , , | 2 Comments

När Madonnan återvände till San Veronica – en novell i bokformat

”Att pärmen inte omedelbart kommit i dagens ljus berodde enbart på något så trivialt som att man inte genast kunnat finna nyckeln till en byrålåda.” Så börjar Ingvar Hellsing Lundqvists novell När Madonnan återvände till San Veronica som är inspirerad av Maria Santos Gorrostieta Salazar, en kvinna som kämpade mot Mexikanska drogkarteller som mördades 2012.

När madonnan återvände till San Veronica

När madonnan återvände till San Veronica

Boken beskriver inte främst Gorrostietas arbete, det är ganska kort redovisat. Det är snarare en bild av helgonstatus boken ger, redan från framsidesillustrationen och titeln, och av hur grym den knarkmaffian hon kämpade mot är. Fokalisatorn är därför ovanligt och omsorgsfullt vald, det är hans bild vi får och den är nog så viktig.

Textmässigt är När Madonnan återvände till San Veronica  både annorlunda och intressant. Stilen är kort, nästan som ett synopsis. Meningarna är korta, avhuggna, ibland travade. Samtidigt ger de djupa och väl gestaltade glimtar av miljö, känslor och upplevelser. Genom den korthuggna stilen blir texten också gåtfull och ingenting är skrivet läsaren på näsan utan hen får vara med för att tänka och tolka. När jag söker efter läsningen information om Maria Gorrostieta ser jag hur väl de korta glimtarna från bokens början gestaltar de verkställda hoten mot henne och familjen.

En novell är per definition kort och när jag läst klart vet jag inte så mycket mera om Maria Gorrostieta men jag har fått en intressant läsupplevelse. Berättelsen hade utan tvekan kunnat vara en roman och inte minst därför är det intressant att se en sådan text i novellformat, där endast en del av historien kan berättas.

Det är sällan noveller ges ut ensamma, det är alltför kostsamt, men i detta fall har författaren lyckats och även den tryckta boken är mycket prisvärd hos e-bokhandeln.

 

 

 

Posted in Jag läser och recenserar, Noveller | Tagged , | Leave a comment

Höstens litterära kurser har kört igång!

Vilken lycka – höstens litterära kurser har kört igång! Ja, egentligen startar terminen 3 september men redan nu finns en del uppgifter ute så man kan tjuvstarta.

Det blev fyra kurser i höst:

Ja, de är på distans 🙂 det hade varit svårt annars med så spridda läroställen!

De två stora är snarlika, baserade på kritik och essäistik, två genrer som jag verkligen vill lära mer om.

Böcker är lånade och köpta och delvis redan lästa. Presentationsinläggen är skrivna.  Och lördag-söndag är det uppstartsmöte på Malmö Universitet, det blir möten fem helger under det kommande året.

Framför mig på skrivbordet ligger ”Reportage . att få fakta att dansa”, ”Kulturjournalistikens gränser”, ”Mångkulturell barn- och ungdomslitteratur” och flera andra spännande kursböcker. Där ligger också nästa bok jag lovat recensera, ”När Madonnan återvände till San Veronica”. Och min egen roman, som jag håller på att bearbeta. Vilken tur att man kan ta ut pension tidigt!

 

Posted in #Blogg52, Utbildningar | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | 4 Comments

Recension Albanens arv av Rolf Rådén

Albanens arv är på omslaget kallad ”Trash-thriller”, en genre jag inte tidigare hört talas om. Googlingar leder inte till någon beskrivning av genren men på omslaget finner jag nog svaret: en berättelse som utspelar sig i ruffiga miljöer med karaktärer tilltufsade av livet, marginaliserade, osedda och osnygga. Människor som ändå försöker skapa ett värdigt liv.

Albanens arv

Albanens arv

Redan i de första kapitlen fastnar jag för de intressanta karaktärer som presenteras, sinsemellan mycket olika och från helt olika miljöer. Alla har en bakgrund, ett djup, egna problem och sorger.

I Albanens arv finns MC-gäng, tung brottslighet, droger, våldtäkt, misshandel, tortyr, förtryck, mobbning, maktkamper och brottssyndikat. Våldet är utstuderat och dödligt men beskrivs onödigt utdraget. Men här finns även kvinnokamp, drömmen om frihet, kärlek och fina naturbeskrivningar.

Rådén tecknar djupa kontraster mellan ljus och mörker och mellan våld och kärlek. Jag upplever att skildringen till stor del är ur ett manligt perspektiv (även om det är flera fokalisatorer) men med stort utrymme för tankar, tårar, känslor och gnagande självförebråelser.  Att berättelsen är fylld av spänning och action säger sig självt men att fem kronor per bok går till Suicide Zero visar att författarens ambition går djupare än så.

Boken är utgiven 2018 på det egna förlaget Wild Rat Projects.

Så här beskrivs Albanens arv på omslaget:

Tyngd av sorg äntrar Sigge motorcykeln för att köra Norrlandskusten upp och reda ut sina tankar efter systerns självmord. Utmed Vindelälven träffar han Ami som oroligt väntar på sin försvunne bror. På hennes illa medfarna gård knyts ett band mellan de bägge som prövas när pengar, våld och syskonkärlek kommer emellan.

Samtidigt slavar en illegal flykting åt en knarklangare i byn Fårhäll medan ett brutalt mc-gäng rullar in.

Det varslas om stormväder på bygden. För ute i skogarna känner girigheten inga gränser när jakten drar igång efter Albanens arv.

Posted in Jag läser och recenserar | Tagged , , , , | Leave a comment

Deckardags igen för Lillemor!

De första böcker jag skrev var pusseldeckare. Min detektiv var precis den deckare jag saknade i den jättevåg av detektivberättelser som flödade. Jag var hjärtligt trött på feta, olyckliga, ensamstående karlar i övre medelåldern och över huvud taget trött på deckare – och karaktärer över huvud taget – som bara såg problem i sin tillvaro. Längtade efter någon som sprider trivsel omkring sig. Det blev Lillemor och Torsten. Det var inte svårt att beskriva henne: jag hade mött hennes förlaga på en resa i Brasilien.

Efter två utgivna böcker, en som ännu ligger och gonar sig och i olika stadier av halv-skrivenhet och en novell (i ”Över en höstfika”) har Lillemor varit ute på egna äventyr under ett par år. Men snart är det novelldags igen!

I vinter kommer min deckardam Lillemor Stenlund att dyka upp i novellen Karpmysteriet i veckotidningen Kvällsstunden! Det ser både hon och jag fram emot. Det ska bli roligt att möte nya läsare och kanske blir det även fler noveller efter denna.

Kvällsstunden

Kvällsstunden

Har du inte hört talas om Kvällsstunden? Det hade inte jag heller förrän för ett par år sedan. Ändå är det en gammal veckotidning, startad redan 1938, och med något annorlunda framtoning än dem man vanligen ser i tidningshyllan. Bland annat är den tryckt på dagstidningspapper och har samma storlek som en dagstidning. Även innehållsmässigt skiljer den sig, med många noveller och mer historisk anknytning. Gammaldags men ändå nutida. Har du inte läst den så gör det, den är verkligen annorlunda!

Posted in #Blogg52, Deckare, Noveller | Tagged , , , , , | 2 Comments

Recension av De 7 nycklarna av Åsa Schwartz

De 7 nycklarna är en välskriven och fängslande thriller om den värld där de flesta av oss tillbringar så mycket tid och ändå vet så litet om: Internet. Åsa Schwartz lyckas beskriva händelserna i datavärlden så att de inte bara är spännande och håller fast läsaren utan dessutom är begripliga även för den som inte är datanörd. Skickligt och nästan omärkligt droppar hon faktakunskap till läsaren.

De 7 nycklarna

De 7 nycklarna

Presentationen av de 7 nycklarna i bokens inledning är mycket skicklig och de djupa och väl utvecklade karaktärerna, med sina mänskliga svagheter, likaså. Hela tiden trappas hoten upp och när man inte tror att det kan bli värre skruvas spänningen ett varv till.

Men framför allt känns berättelsen helt äkta, just så här kan det inträffa, när två världar med djupa avgrunder möts: cyberspace och mänskligt beteende. Rekommenderas!

Boken är utgiven 2018 på Hoi Förlag och beskrivs så här på omslaget:

Rebecka vaknar av att en pistol pressas mot huvudet och att någon väser ”The key” i örat. I rummet bredvid sover hennes två barn. Rebecka är en av sju internationella IT-profiler som bär nyckeln till internet. De träffas en gång i kvartalet i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Om de inte gör det, kommer nätet gå ner och alla moderna samhällen gå under.

När nyckelbärare efter nyckelbärare blir utsatta för attentat, förstår Rebecka att hon måste gå under jorden. Med sina extrema hackerkunskaper gör Rebecka och hennes följeslagare allt för att lösa gåtan. Spåren pekar åt alla håll: kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA.

Åsa Schwarz är tillbaka med en intelligent och gastkramande thriller i hackermiljö. De sju nycklarna finns i verkligheten, och en av bärarna är svenska.

 

Posted in Jag läser och recenserar, Romaner | Tagged , , , | Leave a comment

Recension av ”Octopus – bära eller brista”

Ib Mendel-Hartvigs sista del i trilogin om Octopus kom redan i slutet av 2017 och jag kan bara beklaga att det tog så lång tid innan jag började läsa för när jag väl öppnat boken var jag fast och kunde inte släppa den.

Octopus bära eller brista

Bära eller brista – tredje delen i Octopus trilogin

Octopus: Bära eller brista bygger vidare på de två tidigare delarna, Under ytan och Ytspänning, men jag ser inga problem med att börja på del tre för den som vill, texten tar smidigt med sig läsaren in i handlingen. Jag upplever del tre som den textmässigt klart bästa av dem.

Detta är inte bara en oerhört spännande bok med mästerligt uppbyggt djup i intrigen. Dess största förtjänst är det budskap den bär med sig. En högaktuell bild av hur Sverige kan se ut i morgon med de krafter som är i farten.

Kriminalinspektör Zuzana Lajcak är den fokalisator som tar med läsaren genom berättelsen men författaren låter oss, med snygga perspektivbyten, se och uppleva världen genom flera av karaktärerna. Man får vara med såväl förövare som offer och kan förstå även om man inte håller med.

Berättelsen skildrar skickligt hur det fiktiva nationalsocialistiska partiet Sveriges Väl (annars känt som Oscar II valspråk) bit för bit tar över samhället och hur vanligt folk, du och jag, reagerar och går med. Hur nyheter fejkas, hur rykten sprids, hur pressfriheten hotas, hur medborgargarden börjar patrullera. Men också sprickor och maktkamp inom partiet och mycket mer, bläckfisken har många armar och når överallt i samhället. Allt är skrämmande väl beskrivet Octopus: bära eller brista.

Den trevande kärleken mellan Zuzana och Jonas finns som en bihandling och berättelsen vänder på gamla könsroller på ett fräscht sätt, Zuzana är en både fysiskt stark och i kärlek osäker person.

Det enda jag önskar är att epilogen hade varit betydligt längre och givit fler förklaringar, kanske förstår andra läsare men för mig fanns några frågetecken kvar.

Jag hoppas innerligt att många läser Octopus: Bära eller brista innan valet. Den är livsviktig.

Posted in Jag läser och recenserar, Romaner | Tagged , , , , , | Leave a comment

Miramirs novelltävling på tema Folktro

Det kom ett tips idag: Miramir har utlyst en novelltävling på tema Folktro. De söker 30 noveller till en antologi som ska ges ut under 2019. Genren ska vara skräck/spänning och gärna även fantasy.

Så här står det på Miramirs hemsida

Nu är det dags för en ny novelltävling! Temat är folktro och vi söker 30 noveller till en antologi som kommer att publiceras under 2019. Deadline 31.12.2018 så DU har alltså gott om tid på dig.

Regler:

För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.

– Novellen måste ha temat folktro.

– Bidraget får ej vara tidigare publicerat

– Namnge filen med ditt namn och novellens titel i .docx format (ej PDF) och skicka ditt didrag senast den 31:a december 2018 till miramir-verlag@gmx.ch. Ange ”Folktro” i ämnesraden. Se till så att sidorna är numrerade, Times new Roman, storlek 12 och med 1,5 i radavstånd.

Novellen måste kunna kategoriseras till skräck / spänning och får även ha inslag av fantasy. Den ska inte vara längre än 10’000 ord.

Upphovsrätt:
Genom att skicka in novellen ger du Miramir Förlag rätten att använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.

Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.

Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexemplaret och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

***

En novelltävling på tema Folktro – visst låter det lockande?

Söker du fler novelltävlingar? Listan finns här!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

101 ord

Idag fick jag mail från Livia på ”101 ord”! Mitt bidrag till boken 101 ord till vårt Stockholm, som gavs ut 2017 och finns att hämta på Kulturhuset och bibliotek i Stockholm, finns nu även på deras Facebook-sida. Det gjorde mig så glad att läsa det igen! Jag berättar mer om det här nedan.

Livia uppmuntrade mig sända in fler bidrag och bad mig att också tipsa vänner om att skicka in till den lilla boken, som utkommer varje eller vartannat år. Just nu jobbar man på boken 2018 och samlar bidrag till 2019. Om du känner att du hör samman med Stockholm, kanske är född och uppvuxen där som jag även om du sedan flyttat, så gräv i dina känslor och tankar för din stad! Det finns motsvarande böcker om Göteborg och Malmö också.

Man är begränsad till 101 ord, så lång får din text vara, och det gör att man får tänka till. Någon ersättning får man inte, boken säljs ju inte utan delas ut och ingår i städernas kulturutbud.

Jag grunnade länge på min text till 101 ord till vårt Stockholm. Farmor kom till Stockholm för ca 100 år sedan från Ockelbo och Jädraås. Hon fick tre barn och ett hårt men, tror jag, lyckligt liv. Barnens far skilde sig men hon fann en ny man och livslång kärlek. Han tog hand om hennes barn, på nätterna pliggade han deras skor så de skulle kunna gå i skolan. Jag ville skriva om hennes liv i Stockholm i början av 1900-talet, om min  pappas liv i Stockholm på 20-40 talet och begravningsgudstjänst i Sofia kyrka på söder, om min uppväxt där på 60-talet, om min dotters återkomst på 2000-talet när hon hade picknick på morfars grav på Skogskyrkogården. Allt det ville jag skriva med 101 ord. Det blev en dikt:

Ett sekel av liv i Stockholm

Greta
Lillstinta, lillpiga.
Stockholmsflytt, storstadsfru.
Nittonhundrafemton.

Fritz
Kall, kämpande trettiotalsotta. Varm Brunte. Sopar, städar Stockholm.
Vrån bakom skynket, i gymnastiksalen. Greta och barnen. Hemlös depression.
¬Söndagspromenad. ”Snart köper vi leksaksbåten, Arne”.
Sprit.
Orka.
Missad skoldag: skobrist. Nattpliggar.
Gemenskap. Glädje. Godisstrut.

Arne
Krig. Flygstaben. Livstidshemligstämpling.
Etta på Birger Jarlsgatan.

KTH. FemtiotalsFramtid.
Tunnelbana.
Sonen skissar, Stabben spränger, Stockholm sväller.

Eva
Kocksgatan fyrtio. Matostrappor. Gallerhiss.
Tungt draperirassel. Ljudisolerad gammelbubbla. Greta och Fritz.
Förklädesfarmor på pallen, pannkakor, vithårsfarfar, fågelsmulor.
Klocktick.
Bäddsoffa, bonader, bonbonjär.
Klocktock.

Huddingehem. Sextiotalsnytt.
Hiss, balkong, åtta barnskrattstrappor.

Catharina
Sofias klockor kallar.

Fågelkvittrande kanelbullefest i gräset, vid kullarna, hos morfar, på Skogskyrkogården.
Tvåtusenfemton.

/Eva 62 år Skåne-Huddinge

Vill du också delta i 101 ord till vårt Stockholm? Här är min tävlingssida med länkar till alla skrivartävlingar – detta är den första för 2019!

Posted in Skrivartävlingar, Verser och dikter, lyrik | Tagged , , , , , | Leave a comment

Fantasiförlaget söker manus

Du har väl inte missat att Fantasiförlaget söker manus?

Fantasy, Science fiction, rysare/skräck är vad man önskar få in för utgivning nästa år. Steam Punk, dystopier är också av intresse. Exakt vad man söker beskrivs på hemsidan.

Det är inte en novellantologi som planeras utan vad man söker är romaner. Om din berättelse blir godtagen är det alltså en hel bok som bär ditt namn.

Och det är traditionell utgivning på ett traditionellt förlag, du förväntas inte bidra ekonomiskt till tryckning etc.

Visst låter det lockande? Har du ett bra manus påbörjat så ta tag i det i sommar och fullfölj!

Så här står det på Fantasiförlagets hemsida:

MANUS

Vill du få din bok utgiven på Fantasiförlaget? Vi letar nu specifikt efter manus inom fantasy, science fiction och rysare/skräck för utgivning under år 2019.

Vi tar emot manus både för ungdomar och vuxna. För tydlighetens skull är det alltså romaner och inte noveller som vi letar efter. Vi tar bara emot manus med svenska som originalspråk. Vi ger inte ut bilderböcker eller barnböcker.

Innan du skickar in manus till oss vill vi att du kontrollerar att manuset är färdigt. Om du skriver en trilogi eller en serie vill vi att du väntar tills hela trilogin eller serien är färdig. Du kan förbättra ditt manus och öka dina chanser att bli antagen genom att själv anlita lektör och korrekturläsare.

Skicka ditt manus per mejl till lisa.rodebrand@fantasiforlaget.se. Vi tar emot manus i word och i pdf. Manuset bör ha en längd på 50 000 – 150 000 ord. Det underlättar för oss om du formaterar texten i Times New Roman, 12 punkter, glest radavstånd, normala marginaler samt sidnumrering. Skicka inte med omslagsbild eller baksidestext, men du kan skicka med synopsis och följebrev om du vill. Undvik fantasifulla utsmyckningar, det är texten som vi bedömer.

Vi ser fram emot att få läsa ditt manus!

Vad letar vi efter just nu?
Inom fantasy letar vi efter ett manus som utspelar sig helt och hållet i ett annan värld, dvs inte magisk realism eller portalfantasy. Vi vill uppleva ditt världsbygge, inte få det förklarat för oss, vilket kräver intressanta karaktärer och skicklig gestaltning. Manuset ska ha ett fokus på äventyr och vara avslutat, dvs helst inga öppna slut, trilogier eller serier. Vi undviker också uttjatade ämnen som t.ex. Tolkien-kopior, Harry Potter-kopior, änglar, demoner, vampyrer samt talande djur. Olika subgenrer, som t.ex. steampunk, eller genreöverskridande verk är välkomna! Vi längtar efter ett äventyr i en främmande värld.

Inom science fiction letar vi efter ett manus där fokus ligger på en spännande historia med levande karaktärer. Det spelar ingen roll om ditt manus utspelar sig på jorden i framtiden eller på en annan planet. Postapokalyptiska historier och dystopier är också välkomna. Ditt manus får gärna svara på frågan ”Vad skulle hända om … ?”

Inom rysare letar vi efter ett manus som utspelar sig i vår värld. Övernaturliga varelser eller fenomen får förekomma, men manuset ska ha mer dragningar åt realism än åt fantasy. Vi letar efter den krypande känslan av att något riktigt otäckt kommer allt närmare. Vågar du anta utmaningen att skrämma oss?

Vad händer om manuset blir antaget?
Fantasiförlaget är ett traditionellt förlag. Det innebär att förlaget står för alla kostnader för utgivningen om du blir antagen. I förlagsavtalet förbinder du dig att medverka i språkgranskning och korrektur av manuset. Bearbetningen av ditt manus kan ta upp till ett år innan boken skickas till tryckeriet.

På vilket sätt marknadsförs boken?
Fantasiförlaget är ett litet förlag och har begränsade marknadsföringsresurser. Vi förväntar oss därför att du som författare medverkar till marknadsföringen exempelvis genom att kontakta bokbloggare för att få recensioner och genom att medverka på konvent och mässor.

Titeln registreras på Bokinfo så att boken blir tillgänglig på Adlibris, Bokus m.fl. Vi har kommissionsavtal med Förlagssystem så bokhandlare kan beställa antingen där eller på Bokinfo. Recensionsexemplar skickas till BTJ (Bibliotekstjänst).

Marknadsföring sker främst genom direktförsäljning på mässor. Vi trycker upp foldrar, affischer och rollup som används för att synliggöra böckerna. Från fall till fall har vi även haft debutantportätt i Svensk Bokhandels katalog Höstens böcker, någon enstaka annons och direktutskick till bibliotek.

***

Att Fantasiförlaget söker manus är en jättefin chans för oss som skriver fantasy. Känns det för långt med en roman? Då har du listan över novelltävlingar här.

Posted in Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment