Fantasiförlaget söker manus

Du har väl inte missat att Fantasiförlaget söker manus?

Fantasy, Science fiction, rysare/skräck är vad man önskar få in för utgivning nästa år. Steam Punk, dystopier är också av intresse. Exakt vad man söker beskrivs på hemsidan.

Det är inte en novellantologi som planeras utan vad man söker är romaner. Om din berättelse blir godtagen är det alltså en hel bok som bär ditt namn.

Och det är traditionell utgivning på ett traditionellt förlag, du förväntas inte bidra ekonomiskt till tryckning etc.

Visst låter det lockande? Har du ett bra manus påbörjat så ta tag i det i sommar och fullfölj!

Så här står det på Fantasiförlagets hemsida:

MANUS

Vill du få din bok utgiven på Fantasiförlaget? Vi letar nu specifikt efter manus inom fantasy, science fiction och rysare/skräck för utgivning under år 2019.

Vi tar emot manus både för ungdomar och vuxna. För tydlighetens skull är det alltså romaner och inte noveller som vi letar efter. Vi tar bara emot manus med svenska som originalspråk. Vi ger inte ut bilderböcker eller barnböcker.

Innan du skickar in manus till oss vill vi att du kontrollerar att manuset är färdigt. Om du skriver en trilogi eller en serie vill vi att du väntar tills hela trilogin eller serien är färdig. Du kan förbättra ditt manus och öka dina chanser att bli antagen genom att själv anlita lektör och korrekturläsare.

Skicka ditt manus per mejl till lisa.rodebrand@fantasiforlaget.se. Vi tar emot manus i word och i pdf. Manuset bör ha en längd på 50 000 – 150 000 ord. Det underlättar för oss om du formaterar texten i Times New Roman, 12 punkter, glest radavstånd, normala marginaler samt sidnumrering. Skicka inte med omslagsbild eller baksidestext, men du kan skicka med synopsis och följebrev om du vill. Undvik fantasifulla utsmyckningar, det är texten som vi bedömer.

Vi ser fram emot att få läsa ditt manus!

Vad letar vi efter just nu?
Inom fantasy letar vi efter ett manus som utspelar sig helt och hållet i ett annan värld, dvs inte magisk realism eller portalfantasy. Vi vill uppleva ditt världsbygge, inte få det förklarat för oss, vilket kräver intressanta karaktärer och skicklig gestaltning. Manuset ska ha ett fokus på äventyr och vara avslutat, dvs helst inga öppna slut, trilogier eller serier. Vi undviker också uttjatade ämnen som t.ex. Tolkien-kopior, Harry Potter-kopior, änglar, demoner, vampyrer samt talande djur. Olika subgenrer, som t.ex. steampunk, eller genreöverskridande verk är välkomna! Vi längtar efter ett äventyr i en främmande värld.

Inom science fiction letar vi efter ett manus där fokus ligger på en spännande historia med levande karaktärer. Det spelar ingen roll om ditt manus utspelar sig på jorden i framtiden eller på en annan planet. Postapokalyptiska historier och dystopier är också välkomna. Ditt manus får gärna svara på frågan ”Vad skulle hända om … ?”

Inom rysare letar vi efter ett manus som utspelar sig i vår värld. Övernaturliga varelser eller fenomen får förekomma, men manuset ska ha mer dragningar åt realism än åt fantasy. Vi letar efter den krypande känslan av att något riktigt otäckt kommer allt närmare. Vågar du anta utmaningen att skrämma oss?

Vad händer om manuset blir antaget?
Fantasiförlaget är ett traditionellt förlag. Det innebär att förlaget står för alla kostnader för utgivningen om du blir antagen. I förlagsavtalet förbinder du dig att medverka i språkgranskning och korrektur av manuset. Bearbetningen av ditt manus kan ta upp till ett år innan boken skickas till tryckeriet.

På vilket sätt marknadsförs boken?
Fantasiförlaget är ett litet förlag och har begränsade marknadsföringsresurser. Vi förväntar oss därför att du som författare medverkar till marknadsföringen exempelvis genom att kontakta bokbloggare för att få recensioner och genom att medverka på konvent och mässor.

Titeln registreras på Bokinfo så att boken blir tillgänglig på Adlibris, Bokus m.fl. Vi har kommissionsavtal med Förlagssystem så bokhandlare kan beställa antingen där eller på Bokinfo. Recensionsexemplar skickas till BTJ (Bibliotekstjänst).

Marknadsföring sker främst genom direktförsäljning på mässor. Vi trycker upp foldrar, affischer och rollup som används för att synliggöra böckerna. Från fall till fall har vi även haft debutantportätt i Svensk Bokhandels katalog Höstens böcker, någon enstaka annons och direktutskick till bibliotek.

***

Att Fantasiförlaget söker manus är en jättefin chans för oss som skriver fantasy. Känns det för långt med en roman? Då har du listan över novelltävlingar här.

Posted in Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

SF tävling och kurstips

Juni månad är slut och flera skrivartävlingar har nått sin deadline. Men nya kommer! Idag fick jag tips från Club Cosmos om deras pinfärska SF tävling:

Novelltävling

Nu är det återigen dags för en novelltävling – någonting som ligger nära själva hjärtat (för att inte säga hjärnan) i Club Cosmos verksamhet. I enlighet med vad traditionen bjuder så har vi tre priser att dela ut och detta är förutom den oerhörda ära och berömmelse som följer som ett brev på posten på räls en raket mot rymden!

Priserna anges noggrannare nedan, men först lite regler. Alla tävlingar behöver regler, helst kryptiska och byråkratiska regler för att effektivt avskräcka tävlande – men i brist på sådana nöjer vi oss med helt vanliga regler:

  • Högst ett bidrag per person.
  • Ett bidrag är en science fiction* novell om högst 5000 ord på svenska som skrivits av deltagaren.
  • Bidrag måste ha exakt en titel som är en av de i tävlingen tillgängliga titlarna.
  • Deltagaren medger att bidraget får publiceras på Club Cosmos webbsidor.
  • Bidrag får ej vara publicerade tidigare.
  • Jurymedlemmar får ej deltaga i novelltävlingen.

Bidrag bedöms anonymt av en jury som utses av Club Cosmos styrelse.

Men vänta nu säger någon, vad var det där om tillgängliga titlar? Jo – den här tävlingen går ut på att skriva en novell utifrån en given titel, så innan du letar i byrålådan och dammar av en gammal novell så klicka på knappen nedan och hitta en titel som kittlar skrivnerven, men först tar vi en kort sammanställning av priserna.

Plats Primär belöning Sekundär belöning
1:a Ära och berömmelse 1500:-
2:a Ära och berömmelse 1000:-
3:e Ära och berömmelse 500:-

*Science fiction är inte en exakt definierad genre och vad som inkluderas bör tolkas generöst.

Man lämnar sitt bidrag senast 1/10 på Club Cosmos hemsida som finns här.

Vill du leta upp fler tävlingar? Då hittar du dem här!

Men det finns mer än tävlingar att delta i. Vad sägs om en gratiskurs hos Ann Ljungberg och Litterära Konsulter? Jag har redan anmält mig till den som passade bäst för mitt pågående romanmanus. Här finns något för alla! Kolla in sidan och slå till! Vilken perfekt sommapresent!

Posted in Skrivartävlingar, Utbildningar | Tagged , , , | Leave a comment

Glad midsommar!

Tillsammans med de små grodorna i dammen

önskar jag en riktigt Glad Midsommar!

Posted in Blogg | 2 Comments

Hemmets Journal utlyser novelltävling

Ett rykande färskt tips damp nyss ner i mailen: Hemmets Journal har utlyst en novelltävling! Tack Stefan Sollfors för tipset!

Första pris är 10.000 kronor, andra 5.000 och tredje 3.000. Du har hela sommaren och hösten på dig att skriva men eftersom miljön ska vara svensk sommar är det en god idé att börja nu. Så här står det på Hemmets Journals hemsida:

Hemmets Journal utlyser novelltävling!

Många läsare älskare noveller och tycker att det är bland det bästa i tidningen. En bra novell är en berättelse som berör och som bjuder på spännande, gripande och underhållande läsning. Formatet tilltalar många – man behöver helt enkelt inte vänta till nästa vecka för att få veta hur det går!

ALLA KAN TÄVLA
För att hitta det allra bästa i läsväg utlyser vi nu en tävling om den bästa sommarnovellen. Vi vet att det finns många begåvade skribenter i Sverige – både erkända författare och amatörförfattare som tidigare inte fått något publicerat. Vår tävling är öppen för alla. Vi letar efter spännande och bra läsning av högsta klass.
De tre prisbelönta novellerna publiceras i Hemmets Journal under sommaren 2019.

Första pris: 10 000 kronor
Andra pris: 5 000 kronor
Tredje pris: 3 000 kronor

KVINNA I HUVUDROLLEN
Vi vill ha en nyskriven novell med en kvinnlig huvudperson. Vårt enda krav när det gäller handlingen är att miljön är svensk sommar. Det är viktigt att novellen har en engagerande och spännande handling med trovärdiga huvudpersoner. Författarna bestämmer själva genre – det kan vara spänning , romantik eller drama.

PUBLICERAS I HEMMETS JOURNAL
Vinnarnovellerna kommer att publiceras i Hemmets Journal. Vi förbehåller oss rätten att köpa rättigheterna till icke prisbelönta noveller. Dessa noveller köps in för vanligt honorar. Icke använda manuskript returneras inte.

Juryn består av:
Fictionredaktör Veronica Trajkovski Malheden, chefredaktör Håkan Ström och författaren Lina Bengtsdotter.

Så tävlar du

Novellens tema ska vara svensk sommar.

Tävlingsbidraget får inte vara publicerat tidigare.

Önskvärd längd är ca 15 000 nedslag inklusive mellanslag (ca 3 000 ord).

Novellen skickas in anonymt. Namnuppgifter ska inte stå på novellen. Namn och adress bifogas novellen i ett igenklistrat kuvert, märkt med novellens titel. Författarna är anonyma för juryn fram till att vinnarna utsetts – först då öppnas kuverten.

Novellerna ska skickas in i pappersform till följande adress: Hemmets Journal, 205 07 Malmö. Märk kuvertet ”Novelltävling”. Vi tar inte emot digitala bidrag.

Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast 1/12 2018.

Inskickat material returneras ej. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan inte överklagas.

***

 

Posted in Blogg, Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

Alla skrivtävlingstips till din SKRIVSOMMAR!

Sju nya skrivartävlingar inlagda i tipslistan igår och idag – en riktig skrivsommar seglar in med sommarmolnen. Listan är längre än vanligt och det finns något för alla:

För dig som vill skriva om personlig utveckling, sådant som kan vara egenupplevt, kanske på gränsen till fackbok, söker Ariton Förlag texter till flera böcker på olika tema. Faktabok i antologiformat så att säga, en intressant variant tycker jag själv. Alla har ju inte material till en hel bok och med flera författare kan boken bli allsidig och inspirerande. På gång just nu:  En inspirations/coachingbok om målsättning, en bok på temat Glädje (här tar man emot noveller, dikter, citat, foton, konstverk, sånger), en bok med tips om att skriva om sitt liv (för de som publicerat minst en bok).

Noveller av varierande längd finns det flera möjligheter att sända in. Ariton samlar till en ny fikabok, tidningen Skriva har två novelltävlingar på gång, dels den vanliga på 4.000 tecken med tema Djupt vatten, dels en stor novelltävling med 10.000 kr i pris på tema Korsningen. Everlasting söker en novell om jul/nyår,

För poeterna finns flera val: Skrivarsidans dikttävling 2018 på tema natur. En poesitävling, på temat Festival, arrangerad av tidningen Skriva och Way out west. Brombergs hade för avsikt att samla in dikter under sommaren men antologin 2019 är tyvärr inställd. Missa inte att Ariton tar emot dikter till sin Glädje-bok ovan!

Om du skriver fantasy finns också många som vill läsa dina texter: Catoblepa samlar steampunk-noveller till en antologi, Fantastiknovelltävlingen 2018, Svensk SciFi söker (med Orwells 1984 i tanken) noveller på temat Malmö 2048, Fafner förlag satsar på en rymdopera i bästa SF-stil. För dig som vill skriva längre söker Fantasiförlaget romanmanus inom fantasy, SF och rysare/skräck.

Är du 16-20 år ska du inte missa Lilla Augustpriset.

Och vill du skapa opinion för en rättvis och jämställd värld så söker Kreativ motvikt din text i skrivtävlingen Sveriges framtid.

Nu har du väl ändå funnit något som passar just dig och ditt skrivande? Sätt igång, skriv och njut! Om det mot förmodan inte fanns något för dig (vad skriver du då?!) så håll koll på listan, där kommer nyheter in löpande.

Lycka till!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

På gång i Båstad!

Tänk vad man kan hitta när man loggar in på biblioteket för att reservera böcker – författarbesök av klasskamraten Barbro Blomberg!

Författarmöte och öppet hus för släktforskare

ARRANGEMANG

Kommande tillfällen

2018-05-28 16:00 till 18:00.

28 MAJ MÅNDAG

PlatsBåstads bibliotek

Datum16:00 – 18:00

Barbro Blomberg berättar om sin bok ”Längtans vals” och Bjäre Släktring har öppet hus.

Bjäre Släktring finns på plats på Båstads bibliotek måndagen den 28 maj kl. 16-18. Möt erfarna släktforskare och få tips och råd om hur du kommer igång med din släktforskning.

Barbro Blomberg har skrivit en dokumentärroman om sina förfäder. Boken börjar på 1880-talet och utspelar sig på den småländska landsbygden, men även i Båstad och New York. En central gestalt i boken är författarens farfars bror Ludvig som skrev musik, operetter och filmmanus. Han emigrerade till Amerika där han försvann spårlöst.
Hör Barbro berätta kl. 16.00.
Fri entré. Välkomna!

Posted in Blogg | Leave a comment

Julnovelltävling

Du har väl inte missat nytillskotten på tipssidan? Ett bidrag till Everlastings skrivartävling kan väl vara en trevlig försommarsyssla, att tänka på snöflingor medan syrénen sakta fäller sina vita och doftande blommor. För det är en julnovelltävling som Everlasting utlyst! Vinsten är förvisso klen, inte ens ett ex av boken, men att bli publicerad kan i sig vara en vinst. Man väljer ju själv vilka tävlingar man vill delta i. Så här står det på Everlastings facebooksida:

Novell Tävling!

Vi letar efter författartalanger som vill delta i vår tävling.

# Novellen ska innehålla romantik som utspelar sig under jul/nyår och vara på max 5000 ord.

# Novellen ska vara på svenska och får inte vara publicerad tidigare någonstans, varken på hemsida eller sociala medier.

# Tio vinnare kommer att utses av oss.

Deltagare medger genom att sända in sin novell till tävlingen att den vid vinst publiceras i vår samling som kommer att släppas under december 2018. Någon ersättning utgår inte, förutom att få publicera sin novell samt två pocketböcker med samlingen.

Deadline 29:e juli.

Novellen skickas som word-dokument till:
manus@everlastingpublisher.com
Skriv i ämnesraden – Novelltävling.

Var Julnovelltävling inte något för dig? Då finns fler tävlingar här!

Ha en fin skrivhelg!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

En underbar morgon Stockholm

Ser ut från fönstret på sjätte våningen på Sjöfartshotellet, solen är redan högt uppe och Strömmens vatten är som ett blå spegelgolv mot Djurgården. Om en och en halv timme börjar Författarförbundets årsstämma på Ersta konferens. Dags att göra sig i ordning.

Posted in Medlemskap och föreningar | Tagged , | Leave a comment

Boktips: Ankomsten av Shaun Tan

Har du kommit i kontakt med Shaun Tans grafiska romaner? Om inte har du en fin upplevelse framför dig!

ankomsten

ankomsten

I Ankomsten gestaltar Tan, genom ett stort antal vackra och oerhört detaljerade blyertsteckningar, upplevelsen att vara invandrare. Som han själv konstaterar på sin hemsida är det en fundamental del i mänsklighetens historia, såväl nu som bakåt i tiden.

Tan har sökt efter kärnan i känslan av främlingskap, den universella känslan av hemlängtan, språkproblem, fattigdom, förlusten av social status och separationen från familjen. Men hur gestaltar man detta? Oavsett var i världen någon invandrar och är främling finns det ju andra – presumtiva läsare – som hör hemma.

Tan har lyckats perfekt! Boken har inte någon text utöver de skyltar huvudkaraktären ser. Man förstår att det är ett språk men det är inte något existerande och ingen kan känna igen sig. Han har mixat fantasy med verklighet på ett sätt som både gestaltar skräck (surrealistiska, metaforiska bilder av jättelika män som dammsuger gatorna på jakt efter människor) och främlingskap (se bara på det lilla husdjuret på omslagsbilden). Shaun skapar en miljö som läsaren får uppleva tillsammans med mannen och känna sig lika vilsen, samtidigt anknyter han till kända situationer så att läsaren förstår vad som händer. Vi kommer tillsammans med mannen till det nya landet, vi står på båten bakom de andra flyktingarna när den ankommer till den enorma, främmande  staden. Två män i märkliga kläder står staty i hamninloppet. Bilden för tankarna till Ellis Island och hur de svenskar som kom dit kan ha upplevt åsynen av Frihetsgudinnan. Skickligt!

Ankomsten fångar invandring och främlingskap på ett sätt som är mycket träffsäkert och det har varit intressant läsning inte minst i mitt arbete med ”Lauritz, femton år”. Rekommenderas!

Om du lånar på biblioteket kan du behöva besöka barnavdelningen: många bibliotek sorterar in Tans grafiska allåldersromaner i lådan på golvet för 3-4 åringar, kanske de enda som inte tillhör målgruppen.

Shaun Tan är extra aktuell för oss som bor i närheten av Helsingborg eftersom Dunkers just nu har en utställning med hans verk och igår läste jag i HD det fantastiska: han har gjort en teckning föreställande Dunkers och sina varelser och skänkt till kulturhuset! Så en liten bit av utställningen kommer att bli kvar där för alltid.

 

Posted in #Blogg52, Boktips | Tagged , , | 1 Comment

SkrivarSidan har utlyst sin dikttävling 2018

Veckans tredje skrivartävlingstips kommer här:

SkrivarSidan har utlyst sin dikttävling 2018 och man har hela sommaren på sig, 18 september ska bidraget vara inne.

Så här står det på hemsidan:

SkrivarSidans dikttävling 2018

SkrivarSidans dikttävling 2018 är öppen för alla från 18 år och uppåt. Du kan delta med ett bidrag, dikt och/eller prosadikt, på högst en 1 A4-sida lång och storleken på teckensnittet 12 pt. OBS! Dikterna ska inte vara publicerade i andra sammanhang och de ska vara på svenska.

Temat är ”Natur”. Det är fritt för egna tolkningar.

Bidragen ska vara inne senast den 18 september 2018 och du skickar dem till dikttavling@skrivarsidan.nu. Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress.

Viktigt! Vi samlar inte dina personliga uppgifter och använder dem på annat sätt än att meddela vinnarna och skicka eventuella priser. Läs vår Integritetspolicy.

Du ska vara fyllda 18 år för att delta eftersom alla dikter bedöms som de är skrivna av vuxna.

Tre vinnare utses som får sina dikter publicerade på SkrivarSidan den 15 oktober 2018.

Priser
1:a pris 500 kr + diplom

2:a pris Lär dig skriva dikter på 7 veckor + diplom

3:e pris diktsamlingen Från mina sinnen av Iréne Svensson Räisänen + diplom

OBS! Vinnaren betalar eventuell vinstskatt.

SkrivarSidans dikttävling 2018 genomförs för 11:e året i rad.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment