Wow vilken sommar och höst det blir!

I början av juni, kanske rentav tidigare, kommer skrivandet att kunna öka rejält för då går jag i pension! Jodå, jag har sagt upp mig för att gå i pension. Tiden fram tills dess är som sagt fullbelagd på arbetet så det blir en final som heter duga och jag kommer förstås att göra mitt yttersta. Gissa om jag ser fram emot all skrivtid och resetid och trädgårdstid som ligger framför mig – det kommer att bli en helt underbar sommar!
Henning Mankells gård i Härjedalen

Henning Mankells gård i Härjedalen

Och sedan, till hösten, då väntar det stipendium jag fick nyss: Två veckor i Härjedalen när vi får ha Henning Mankells gård alldeles för oss själva!
Skrivarlyan slår upp skärmen i Dalarna.

Från vistelsestipendiet på Sara Lidmangården i Missenträsk, blir det lika trevligt på Mankellgården i Härjedalen?

Framtiden känns helt underbar! Men innan dess ska det skrivas och det ska jobbas så nu lämnar jag bloggen och återvänder till boken.
Posted in #Blogg52, Blogg | Tagged , | 2 Comments

Skrivardag

Idag har jag tagit ledigt för att skriva. Det har inte blivit så mycket tid till det vare sig på kvällar eller helger eftersom det händer mycket positivt och roligt men tidskrävande på arbetet som tar upp den mesta tiden. Men idag skriver jag!
Det är förstås min roman som ska få störst utrymme men eftersom jag skriver den under olika universitetskurser, för närvarande skriver jag slutet medan jag läser Kreativt Skrivande på distans vid Luleå Universitet, så ingår även krav på lite akademiskt formulerade analyser. Förmiddagen har rymt en dylik (slutanalys), några nya sidor i romanen samt redigering av det som hittills är skrivet och slutligen ett snabbt besök på en annan distanskurs hemsida (Böcker för barn och ungdom, vid Stockholms Universitet) där jag la in en text om Alice i Underlandet igår kväll och kommenterade ett par kursares texter idag. Innan helgen är slut ska 100% av texten till Luleå vara klart, även om jag sedan kommer att bearbeta den vidare, en större skrivuppgift till Umeå Universitet (Ungdomsromanen i samtiden) med analys av äldre genrer i Hungerspelen och helst även till Linnéuniversitetet om genus och till Jönköpings Universitet om Shakespeare. Jojo, man håller igång. Eftersom detta är de tre dagar jag har gäller det att få klart uppgifter för ett par veckor framåt. Men romanen har företräde före allt annat så nu får jag sluta blogga.
Ha en fin helg med mycket läsning eller skrivande eller bäggedera!
Posted in #Blogg52, Författa och marknadsföra, Romaner | Tagged , | Leave a comment

Vad är du rädd för?

Vad är du rädd för? Det är inte jag som undrar utan Vardagskrönikören, vars tema för februaris skrivartävling är Rädslor.

Så här står det på hemsidan:
Då är det äntligen dags för februari månads skrivartävling! Vi vill först tacka för alla vassa bidrag från förra tävlingen. Bra skrivet! Men för att skrivarlågan inte ska svalna inom er, kommer här nästa skrivartävling.

Trots att vi till det yttre kanske vill ge sken av att vara orädda och robusta individer, bär vi alla på olika farhågor som kan få oss lamslagna. Med den här tävlingen vill vi lyfta fram dem i ljuset och visa att varenda en av oss bär på några. Temat den här månaden är alltså ”Rädslor”.

Omfånget på krönikan ska vara mellan 500-1000 ord och sista dagen att skicka in texten är fredagen den 23/2. Se till att fånga formen för en krönika och att använda vardagen som ett ramverk för er text. Prispotten kommer att ligga på 400 respektive 100 kr för första och andra plats. Vinnarna annonseras den 2/3 och krönikorna publiceras under vecka 10. Även icke-vinnande bidrag publiceras samma vecka om skribenterna själva önskar det. (Skriv i ert mejl ifall ni skulle vilja det.)

Bidragen skickas till V.kronikoren@gmail.com. Skriv ”Rädslor” i ämnesraden. OBS! Notera att detta inte är titeln på er krönika utan att ni själva ska hitta en så passande titel som möjligt.

Glöm inte att följa oss på Facebook där det också går att uppdateras om nya tävlingar och hitta spännande vardagskrönikor att läsa. Klicka här för att komma till sidan.

Vässa pennorna och lycka till!

Posted in #Blogg52, Skrivartävlingar | Tagged , , , , , | Leave a comment

Ett gammalt vrak

Idag kom tidningen Skriva och med den info om nästa novelltävling. Temat denna gång är ”Ett gammalt vrak” och deadline är 1/3. Som vanligt ska texten läggas upp på Skrivas hemsida www.tidningenskriva.se/novellbidrag.

Intressant tema, av något dunkelt skäl tänker jag inte i första hand på ett båtvrak.

Medarrangör denna gång är Adlibris och vinnaren får presentkort.

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

Skriv en rymdopera

Efter tjugo dagar utan nya tävlingstips på tävlingslistan kom nyss ett riktigt spännande sådant som börjar i morgon, 1/2 och pågår ända till 31/10:

skriv en rymdopera och tävla om ett bokkontrakt!

Rymdopera, tänker du kanske, som Aniara? Men jag är ingen musikkompositör, jag skriver böcker!

Lugn! Här är det ett bokmanus som gäller och en fantasytext. Fafners förlag, som utlyst skrivartävlingen, har beskrivit det på sin hemsida:

Hej alla science fiction-älskare! Under 2018 kommer Fafner förlag att släppa Luna Olympia av Ulrika Fjellborg, en sprakande rymdopera med politiska intriger, cyborgs, sköna karaktärer och grym kick-ass i en dekadent värld. Men vi vill publicera ännu mer svensk rymdopera! För ärligt talat finns det inte så mycket. Ännu! Den saken ska vi ändra på! Kanske är det just DU som kommer skriva den där fartfyllda och härliga rymdromanen som alla science fiction-läsare i vårt land längtar efter? Du har nio månader på dig.

Rymdopera är en subgenre inom science fiction som brukar karaktäriseras av en avlägsen framtid där människorna har nått stjärnorna, med ett stort fokus på äventyr, sköna karaktärer och episka berättelser. Det är inte ovanligt att historierna är kryddade med: en uppsjö av olika rymdvarelser, var och en med sina biologiska och kulturella särdrag, galaktiska imperium eller federationer, politiska intriger, snabba rymdskepp, romantik, döda civilisationer, uråldriga AI:er, märkliga teknologier, slemma rymdpirater, enorma rymdkrig samt oförståeliga mysterier som rör sig mellan stjärnorna. Låt fantasin flöda! En rymdopera kan innehålla allt av det nämnda, eller bara vissa bitar, eller mycket, mycket mer. Du konstruerar själv din värld, dina karaktärer och deras berättelse. Huvudsaken är att det blir en riktigt häftig bok!

Vinnaren får alltså ett bokkontrakt med tänkt publicering under 2019. Det inkluderar publicering på papper, som e-bok och som ljudbok.

Vinnarmanuset annonseras den 15 jan 2019 (kan senareläggas om det kommer in extremt mycket manus.) Efter det blir det sedvanlig redigering och planering, så det exakta publiceringsdatumet för vinnarromanen kommer att sättas senare. (Fafner förlag förbehåller sig också rätten att inte utse någon vinnare alls om juryn anser att de inkomna bidragen inte håller tillräckligt hög kvalitet. Men det är ter sig tämligen osannolikt.)

Formalia:

Tävlingsstart: 1 februari 2018, kl 00:00:00

Tävlingsslut: 31 oktober 2018, kl 23:59:59.

Målgrupp: För unga vuxna och uppåt. Skriv alltså för en vuxnare publik, inte för barn.

Längd på manus: 70 000 – 90 000 ord.

Format: Word-filer, alltså .doc eller .docx. Vi tar INTE emot manus i andra format, till exempel PDF, Pages osv.

Mail: manus@fafnerforlag.se

Posted in #Blogg52, Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar | Tagged , , , , , | Leave a comment

Novelltävling och en bok om kommunikation

För dig som skriver har det kommit flera nya tävlingar och annat i år. Du vet väl att du hittar listan över dem här?

Idag har listan utökats med en novelltävling och en bok om kommunikation.

Skrivarsidans årliga novelltävling och Ariton förlags intresseförfrågan inför en bok om kommunikation.

Så här står det på Skrivarsidans hemsida:

SkrivarSidans novelltävling 2018 utlyser vi för att fira att SkrivarSidan fyller 19 år i mars 2018. Tävlingen är öppen för alla som är över 18 år.

 • * Temat är Skuld och skam. Du är fri att tolka det som du själv önskar.
 • * Texten får vara högst 7 000 tecken inklusive mellanslag lång och teckensnittets storlek ska vara 12. Vi håller hårt på längden, annars blir det inte rättvist för alla.
 • * Du får delta med max ett bidrag och det ska vara skrivet på svenska.
 • * Novellen får inte vara publicerad på nätet eller på papper.
 • * Bidragen ska vara inskickade senast den 5 mars 2018 till novelltavling@skrivarsidan.nu. OBS! Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress. Du måste vara 18 år för att delta, det är p.g.a. att du måste vara myndig och ha ett bankkonto för att kunna ta mot eventuella vinstpengar.
 • Priser:
 • Tre vinnare utses och får sina noveller publicerade på SkrivarSidan den 3o mars.
 • 1:a pris 1500 kr + diplom
 • 2:a pris Lär dig skriva noveller på 8 veckor + diplom
 • 3:e Boken Skrivguide – prosa, lyrik och film + diplom
 • OBS! Vinnaren betalar eventuell skatt.

På Aritons sida står det så här:

Har du funderat på att skriva en bok men av olika anledningar har det ännu inte blivit av? Kanske tiden inte har räckt till? Kanske har det känts svårt att finna innehåll till en hel bok? Kanske känner du dig osäker på om du är tillräckligt duktig på att skriva?
Det finns många anledningar till att drömmen om en bok inte blir av. Men nu har du chansen att bli publicerad tillsammans med andra som sitter i samma båt som du själv.

Det vi söker är varken noveller eller personliga berättelser. Vi söker personliga exempel på kommunikation, exempel på varför det ibland är svårt att kommunicera och exempel hur vi kan lära oss att kommunicera bättre. Tanken är att skapa en praktisk inspirationsbok om kommunikation.

Vänligen skicka din ansökan till e-post info@ariton.se senast 4 februari 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen. Du ansöker genom att skriva 1-3 A4-sidor om dig själv samt vad du skulle vilja skriva om i en antologi om kommunikation.

Posted in Blogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Lauritz har lämnat oss

Det har varit lite tyst här i skrivarlyan senaste månaden och det har en orsak.

Min dubbelfar, tillika huvudkaraktären i den roman jag skriver, Lauritz Ullerud lämnade oss 8 december. Han blev nittio år och två veckor och fick uppleva mycket i sitt liv. Hans minnen från förr var knivskarpa in i det sista och nu är det min uppgift att fortsätta förvalta det han berättat i den bok de resulterar i. Där har vi tagit oss från 1938 genom hela kriget och är framme i januari 1946 nu, manus är tänkt att sträcka sig till 1948. Dubbelfar har förstås redan berättat allt men ibland tänker jag ”det måste jag fråga mer om” och det går ju inte längre.

Dubbelfar? Jo, det är så att han tyckte inte om ”svär” som i svärfar och svärdotter. Så han blev min dubbelfar. Eftersom jag ju redan hade en pappa, även han på andra sidan.

Så här såg han ut för tio år sedan, när vi firade åttioårsdagen på Oslobåten. Vi saknar honom.

Lauritz 80 år

Posted in #Blogg52 | Tagged , | 2 Comments

Två nya skrivartävlingar

Januari har redan bjudit på två nya skrivartävlingar: Vardagskrönikören har inbjudit till att skriva på temat vänskap och Ariton planerar en ny antologi med HBTQ-tema.

Så här står det på Vardagskrönikörens hemsida:

Nu har det äntligen blivit dags för januari månads skrivtävling!

Temat den här gången är ”vänskap” och efter alla fantastiska bidrag vi fick in till december månads tävling är vi oerhört peppade på läsa era tankar kring det!

Omfånget på krönikan ska vara mellan 500-1000 ord och sista dagen att skicka in texten är måndagen den 26/1. Prispotten kommer att ligga på 400 respektive 100 kr för första och andra plats. Vinnarna annonseras den 2/2 och krönikorna publiceras under vecka 6. Även icke-vinnande bidrag publiceras samma vecka om skribenterna önskar det, så glöm inte att hitta på en rubrik som klär just din text!

Bidragen skickas till V.kronikoren@gmail.com. Skriv ”vänskap” i ämnesraden.

Stort lycka till!

Ariton Förlag skriver så här om den nya antologin:

Nu senast på bokmässan i Göteborg lyssnade jag på ett föredrag om HBTQ i litteraturen. Ett föredrag som inspirerade mig massor. Så pass mycket att jag där på plats bestämde mig för att förlagets nästa novellantologi ska ha HBTQ som tema.

Förutom det övergripande temat vardagsbetraktelser ska åtminstone en del av handlingen utspela sig över en fika. Om din huvudperson fikar ensam eller tillsammans med andra har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll var fikastunden äger rum. Det kan lika gärna vara hemma, på ett café eller personalrummet som hos en vän, i skogen eller vid en picknick. Din huvudperson är homosexuell, bisexuell, trans eller queer.

Vi söker inte i första hand berättelser om ”att komma ut”, utan vanliga berättelser om livets berg- och dalbana där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen.

Vem som helst är välkommen att skicka in sitt bidrag, det är bara din huvudperson i berättelsen som är HBTQ. Författaren måste inte vara det. Vare sig du är utgiven författare eller om du hittills endast skrivit för byrålådan är du välkommen att bidra med din berättelse för eventuell medverkan i boken. Såväl självupplevda berättelser som fiktion är välkomna.

För mer information om riktlinjerna för novellen läs vår FAQ som du hittar som fastnålat inlägg i detta event. Vänligen skicka din novell till e-post info@ariton.se senast 4 mars 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling och sund livsstil. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fyra webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se

 

 

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

Bortanvinden av Frida Hallberg

Mitt julklappstips i år är Bortanvinden av Frida Hallberg.

Redan bokens första mening väcker mitt intresse ”Jag har glömt att jag är en fågel när jag vaknar”. Sedan är jag fast och kan inte sluta läsa om Lo som dragit sig tillbaka från världen efter att ha förlorat sin man och om Sohlamel, högländaren, som hon möter efter att ha lärt sig skifta till korp och blivit resande. Som läsare får jag tankar och idéer redan från början av Bortanvinden. Kan det vara så att …?

Bortanvinden

Bortanvinden

Smidigt, lätt smeksamt, böljande, som en dröm om en saga beskriver Frida Hallberg de allra djupaste mänskliga känslor av sorg, saknad och skuld. Hon låter oss fly med Lo till en värld med resande högländare. Det är en trovärdig och jordnära fantasyvärld som beskrivs gradvis, så att min nyfikenhet ökar ju mer jag läser.

Känslan som korp och hur Lo lär sig förvandlas och flyga är mycket fint gestaltad och jag är där med henne. Likaså hennes upplevelser och hennes kunskaper som korp respektive människa, det är en omvandling som inte bara syns på ytan.

Även Sohlamel bär på upplevelser som satt djupa spår och läsaren får ömsom uppleva berättelsen ur Los perspektiv, i första person, ömsom ur Sohlamels, i tredje person.

Bortanvinden är den tredje delen i en romansvit. Jag har ännu inte läst de två tidigare delarna Jag ropade och Den du var och även om det går att läsa Bortanvinden fristående underlättar det att ha läst dem. Efter att ha läst Bortanvinden känns de lockande.

 

Posted in #Blogg52, Fantasy/Science fiction/Skräck, Författarkollegor, Jag läser och recenserar | Tagged , , , , | Leave a comment

Året som gått

Vi är redan inne i december, om tre veckor är det annandag jul. Och sen är det nytt år igen. Så passande då att Skrivarlyan idag fick tips om ännu en skrivartävling som äger rum i december! Temat är året som gått och arrangör är Vardagskrönikören, som har planer på att arrangera fler skrivartävlingar framöver. Kul!

22/12 är deadline för den som startat nu och det som efterfrågas är en vardagskrönika på 500-1000 ord. Priser finns, första pris är 400 kr och andra 100 kr, och dessutom förstås publicering.

Här har vi alla en rik källa att ösa ur: året som gått – varsitt helt år fullt av upplevelser! Vilket utmärkt sätt att göra bokslut och samtidigt få en skriverfarenhet och dessutom kanske vinna en slant!

 

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | 2 Comments