Novelltävling och litteraturkryssning

Nätverket Sverigeförfattarna arbetar för att sprida litteratur och läsning genom att bland annat ordna intressanta litterära event runt om i landet. 7-8 april avgår deras tredje Litteraturkryssning med Birka Cruises och i samband med detta har man nu utlyst en novelltävling. 15/3 är deadline för novelltävlingen men man ytterligare en tävling, som inte kräver något skrivande, och den har deadline IDAG.

Så här står det om novelltävlingen på Facebook:

Novelltävling!
Vad vore en Litteraturkryssning utan en novelltävling?
Boka din kryssning, maila in din novell och du har chans att vinna ett författarporträtt med intervju på Sverigeförfattarnas hemsida, en flaska champagne samt få novellen publicerad på vår hemsida och FB-sida. Vinnaren koras med pompa och ståt under kryssningen.
Regler: Temat är ”Författardrömmar” och ska bestå av ca 1500 ord eller ca 8500 tecken inkl blanksteg. Ditt bidrag behöver vi ha senast den 15 mars-19 till bigbiba@hotmail.se Märk mailet med Författardrömmar.
Hela programmet ser du här: http://www.xn--sverigefrfattarna-6zb.se/
Boka kryssningen här: www.litteraturkryssning.se
Juryn består av Sverigeförfattarnas styrgrupp. Juryns beslut kan inte överklagas.
Arrangörer är Sverigeförfattarna i samarbete med Birka Cruises.

Litteraturkryssningen verkar vara mycket bra upplagd och innehållsrik såväl vad gäller själva resan som det digra litterära programmet. Tävlingen är alltså öppen för dem som deltar i kryssningen.

Och den andra tävlingen då?

Jo, de som bokar senast idag kan vinna en lyxkryssning för 1-3 personer med Birka Cruises! Det framgår av Sverigeförfattarnas sida. Jag har för säkerhets skull kollat och enligt uppgift gäller detta tävlingschans även idag, 5/1.

En trevlig och lärorik kryssning som dessutom har dubbel vinstchans – önskar alla deltagare både lycka till och trevlig resa!

Här finns listan över 2019 års tävlingstips.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

Dissociation – en antologi

Har du erfarenhet av dissociation och vill medverka i en antologi? I så fall är det dags att börja skriva snabbt!

Linnéa Regnlund samlar just nu in material till en antologi som beräknas komma ut i sommar. Men tiden är kort: senast 15/1 ska noveller eller vad du nu vill bidra med vara inne.

Kravet för att delta är att du upplevt dissociation. Dissociation, vad är det? Jag googlade och fann:

Dissociation beskriver ett psykologiskt tillstånd där en individ i någon grad eller aspekt avskärmar sig från sina upplevelser. Det kan ske genom att individen hanterar konflikter eller påfrestningar genom mentalt undvikande som manifesterar sig i ett sammanbrott av vanligtvis integrerade funktioner som mental närvaro, medvetande, minne, perception och motorik. Svår dissociation är dels ett symtom vid akut stressreaktion, dissociativa störningar, borderline personlighetsstörningeller posttraumatisk stress, dels ett tecken på en mer permanent psykisk störning. 

Här följer reglerna:

Det här gäller om du vill skicka in en eller flera texter till antologin

Du som skriver ska ha egna erfarenheter av dissociation som anknyter till ett eller flera av de teman som antologin ska innehålla.
Du väljer själv om du vill skriva en eller flera texter, och om du vill att de ska handla om ett eller flera av bokens teman.
Varje text ska ha en rubrik, och det ska anges vilket/vilka namn som ska stå som författare till texten i boken. Det ska också vid varje text stå vilket tema du tänkt att texten handlar om.
Sammanlagt kan du skicka in text på max 40 000 tecken (inklusive blanksteg). (Det går också bra att skicka in mindre.)

Det är inte ok att namnge personer som begått övergrepp eller andra olagliga handlingar, eller beskriva dem på ett sätt så de går att identifiera. (Jag har ingen möjlighet att kontrollera om de är dömda och inte juridiska kunskaper nog för att avgöra var gränsen för förtal finns, därför kan det inte vara ok.)

När det handlar om triggande beskrivningar är de ok, men texter i boken kan markeras med triggervarning så den som inte orkar läsa kan hoppa över dem.

Texterna ska skickas till antologiprojektet@gmail.com.
De ska skickas från en e-postadress där jag kan nå dig tills arbetet med boken är färdigt.
Texterna ska skickas som ett word- eller libreofficedokument (obs ett dokument per person även om det är flera texter.
Texterna måste ha kommit in senast den 15 januari 2019.

Som tack för ditt bidrag kan du få ett presentkort, det kommer bli på minst 200 kr. Vill du ha det så behöver jag att du anger vilket av följande du vill ha:

Jag behöver också att du anger ditt personnummer. Jag kommer bara använda det för att lämna in uppgifter om inkomst till skatteverket. Obs. Även om du skickar in både bild och text till boken kan du bara få ett presentkort.

Bokens teman hittar du här.

Checklista:

  • Är du säker på att du inte vill jobba mer med din text/ dina texter?
  • Har du kollat så texten inte är för lång?
  • Har du angett rubrik för texten?
  • Har du angett tema för texten?
  • Har du angett författarnamn för texten?
  • Är texten i ett word- eller libreofficedokument?
  • Har du en e-postadress som du är säker på att du kommer ha kvar hela 2019?
  • Har du valt presentkort och skrivit det i ditt mail?
  • Har du skrivit ditt personnummer i mailet?
  • Har du kommit ihåg att lägga till textfilen som en bilaga i mailet?

Då kan du skicka iväg mailet med din text.

Information till dig som vill vara anonym:

Det är helt ok att använda en anonym e-postadress.
Du behöver inte uppge ditt riktiga namn varken i boken eller till mig. Vill du kan du heta Anonym i boken, men kanske känns det bättre med ett påhittat namn?

Skriv inte ditt namn eller någon annan information som kan identifiera dig i word- eller libreofficedokumentet, eftersom jag kommer skicka det till andra för korrläsning o dyl.
Det är bara jag (Linnéa) som läser mailen, så ingen annan kommer få tillgång till information du skriver i mail till antologiprojektet@gmail.com.

Du kan tyvärr inte få något presentkort om du vill vara anonym även inför mig, eftersom jag har skyldighet att skicka kontrolluppgifter till Skatteverket.

Vill du identifiera dig på något annat sätt än med personnummer så var snäll och kontakta skatteverket och kontrollera vilka möjligheter som finns (det gäller kontrolluppgifter för inkomst), och maila sen mig och berätta hur du vill identifiera dig.

 

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , | Leave a comment

Med lugnet hos en ko

Så sitter jag här med fyra manus. Jag har nått den sista raden och det är dags att börja om. Känslan är kluven: samtidigt som stunden när allt är skrivet varit efterlängtad framkallar tanken på att nu börja om nästan en kräkreflex. Men det är nödvändigt, texterna måste köras flera varv och förbättras. Sedan ska de till lektör. Och när hens respons kommer är det dags igen. Från början.

Att mina manus är skrivna med några års mellanrum märker till och med jag själv tydligt. ”Hur kunde jag skriva så dåligt?” tänker jag med glädje för det innebär ju att utbildningsåren dessemellan fyllt en funktion, att det verkligen går att lära sig och slipa på detta hantverk. Just nu är jag i färd med två riktigt gamla manus, varav det ena precis återkommit från lektören. Ett tredje, ”bara” fyra år gammalt, har också lektörslästs och ligger i kö för rättning.

I nyare manus är det svårt att själv finna blurparna. Det fjärde är ett sådant, det blev klart i somras, men jag har stor hjälp av Ann Ljungbergs nätkurs ”Redigera romanen”. När jag är klar med den omtuggningen (som går via flera magar) ska den lektörsläsas. Kanske har jag sån tur att den antas som utbildningsmaterial till Anns kurser för blivande lektörer. Det är för övrigt via Ann jag sökt lektör för de tre äldre manusen. Jag fann Paula Martinez Wilson, som ställt upp helhjärtat även när det varit tidsbrist.

Men hur mycket respons man än får, på kurser eller av lektörer, är det ändå författaren själv som måste läsa om och förbättra så här sitter jag nu och känner mig som en ko. Försöker att varken lägga arbetet åt sidan eller stressa upp mig. Bara jobba vidare, moment för moment, sida efter sida.

Det gäller att tugga om. Och tugga om. Och tugga om. Tills alla magar passerats och texten kan smältas även av en läsare. Dessemellan kan man ju alltid skriva en novell för att få en paus.

Önskar er alla ytterligare några Makalösa Mellandagar!

Posted in Blogg | 4 Comments

Den första frosten

Vad passar bättre att recensera i december än en riktigt läsvärd julklappsbok? Anna Kurus debutroman Den första frosten är  en bok som man inte släpper taget om förrän den är färdigläst: perfekt för mellandagarna.

I korta kapitel får läsaren möta Allis, Jonas och Raumo och komma dem allt närmare inpå livet. När deras trådar vävs samman under några veckor i den Norrländska fjällsommaren inser man bit för bit vad de fört med sig i bagaget. De ljusa nätterna tänder förödande gnistor i mörka själsdjup och inte förrän i det andlöst spännande och allt snabbare slutet, där allt ställs på sin spets, avslöjas den överraskande sanningen.

I den första frosten skildrar Anna Kuru en fantastiskt vacker fjällvärld. Hennes gestaltning av de tilltufsade varelser som träffas där är skicklig och berättelsen lyfter fram flera intressanta psykologiska tankegångar, bland annat ett genusperspektiv. När jag läst klart tänker jag ”Kan detta hända?” och konstaterar med en rysning  ”Ja”.

Anna Kuru har även skrivit Kompost, Islossning och Den vita rosen, som nominerades till Årets Radionovell 2018.

Så här står det på bokens omslag:

Varje natt hör Allis flämtandet då hans lungor töms på luft. Så snart hon blundar ser hon kroppen klämd under bilens rostiga underrede, hör susandet från domkraften innan allt faller. Det förvridna ansiktet, blodet som droppar ur skägget när ambulanspersonalen bär ut honom. För att komma undan minnena av olyckan tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i den norrländska fjällvärlden. I närheten finns Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. När sommaren går mot sitt slut ställs Allis inför en långt farligare motståndare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

 

 

Posted in Jag läser och recenserar | Tagged , , , | Leave a comment

Poddtävling

Du som skriver poesi missar väl inte Poetpoddens jultävling? Bara fem dagar kvar!

Så här står det på Poetpoddens hemsida:

Poetpoddens jultävling 2018 är öppen för alla som skriver poesi. Tala in din egen juldikt, skicka den till mig och tävla om böcker. Jag spelar upp så många juldikter jag hinner i avsnitt 51 den 19 december.

REGLER
 • Dikten ska ha någon slags beröringspunkt med julen.
 • Den ska inte vara längre än två minuter.
 • Dikten ska vara intalad och inte i textform.
 • Du ska skicka den till podden@poeten.se eller dela ut den via OneDrive, Dropbox eller liknande.
 • Jag behöver ditt för- och efternamn och fullständig postadress.
 • Dikten skickas senast den 9 december men helst tidigare
PRISER

Jag lottar ut ett exemplar av mina tre diktsamlingar bland alla som deltar.

POETPODDENS JULTÄVLING 2018 ÄR ÖPPEN FÖR ALLA.

Lyssna på förra årets julpoddavsnitt

Posted in Blogg | Tagged , , , | Leave a comment

Skrivarsidan fyller 20 år och firar med novelltävling

Skrivarsidan fyller 20 år och firar födelsedagen med en novelltävling på tema Tiden. De bästa bidragen kan komma att ingå i antologin Revansch 2020. Födelsedagen är i mars och sista datum för att sända in bidrag är 1/3. Så här står det på hemsidan:

SkrivarSidans novelltävling 2019 utlyser vi för att fira att SkrivarSidan fyller 20 år i mars 2019. Tävlingen är öppen för alla som är över 18 år. OBS! Inskickade noveller kan komma att ingå i antologin Revansch 2020.

REGLER:

* Temat är Tiden. Du är fri att tolka det som du själv önskar.

* Texten får vara högst 7 000 tecken inklusive mellanslag lång och teckensnittets storlek ska vara 12. Vi håller hårt på längden, annars blir det inte rättvist för alla.

* Du får delta med max ett bidrag och det ska vara skrivet på svenska.

* Novellen får inte vara publicerad på nätet eller på papper.

* När du skickar in novellen godkänner du eventuell publicering på hemsidan och i antologin.

* Bidragen ska vara inskickade senast den 1 mars 2019 till novelltavling@skrivarsidan.nu. OBS! Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress. Du måste vara 18 år för att delta, det är p.g.a. att du måste vara myndig och ha ett bankkonto för att kunna ta mot eventuella vinstpengar.

PRISER:

Tre vinnare utses och eventuella hederspriser. Dessa får sina noveller publicerade på SkrivarSidan den 29 mars och i antologin Revansch 2020 som ges ut år 2020.

1:a pris 1500 kr + Revansch 2020 + diplom

2:a pris Revansch 2020 + diplom

3:e Revansch 2020 + diplom

OBS! Vinnaren betalar eventuell skatt.

Posted in Blogg, Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

Novelltävling med inspiration från historiska dräkter

Catoplebas Förlag och Göteborgs Stadsmuseum har startat en novelltävling med inspiration från historiska dräkter:

VINN UTGIVNING OCH EN EXKLUSIV VISNING AV STADSMUSEETS MAGASIN! 

Historiska föremål kan lätt sätta fart på fantasin. Ett par skor eller klänning från en svunnen tid är som gjorda för att väva historier kring och det är exakt vad vi vill att du ska göra. Inför vårens stora historiska modeutställning anordnar Göteborgs stadsmuseum i samarbete med det Göteborgsbaserade fantastikförlaget Catoblepas förlag en novelltävling. Ett av de utvalda föremålen från utställningen måste på något sätt ingå och novellen ska ha inslag av fantastik, exempelvis steampunk, fantasy, skräck, mystiska väsen eller science fiction.

SE UTVALDA FÖREMÅL
https://bit.ly/2OzaBPB

En jury utser vinnarnovellen. Ytterligare ett antal noveller kommer väljas ut av Göteborgs Stadsmuseum och förlaget för en delad andra plats. Dessa noveller kommer att samlas i en antologi och publiceras av Catoblepas förlag. Antologin kommer att säljas i Catoblepas nätbokhandel och även finnas till försäljning i museibutiken. Vinnarbidraget kommer dessutom att publiceras på museets hemsida och sociala medier.

Bokrelease och prisutdelning sker på Stadsmuseet 4 maj 2019 i samband med invigningen av utställningen.

Juryn tillkännages inom kort.

NÄR:

Tävlingen startar den 9 november och slutar 15 januari 2019

KRITERIER FÖR TÄVLINGSBIDRAG:

Max 5 000 tecken
Novellen måste på något sätt inkludera ett av föremålen som finns listade nedan.
Novellen måste innehålla något inslag av fantastik
Novellen måste ha en koppling till Göteborg

VINNAREN FÅR DETTA:

Diplom utfärdat av Göteborgs stadsmuseum
Publicering av novellen på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Exklusiv visning av föremål i museets magasin! Du får bjuda med fyra gäster.
Publicering av novellen i antologin
Ett exemplar av den färdiga boken

ANDRAPRISTAGARNA FÅR DETTA:
Varsitt exemplar av den färdiga boken
Författarnamn publicerade på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Inbjudan till bokrelease på Göteborgs stadsmuseum

VILLKOR:
Novellens längd: Max 5 000 tecken
Novellen får ej vara publicerad tidigare
Förlaget har ensamrätt på utvalt material i 24 månader, därefter återgår alla rättigheter till författaren
Förlag och författare redigerar manus i samråd innan utgivning
Royalties utgår ej
Juryns beslut kan ej överklagas
Du ska vara 18 år och uppåt. Under 18 år behöver du målsmans tillstånd
Genom att delta i tävlingen accepterar du ovanstående villkor

SÅ HÄR DELTAR DU:
Skicka ditt bidrag till novell@catoblepas.se
Skriv Novell i ämnesraden
Döp dokumentet till novellens titel
Skriv INTE ditt namn i dokumentet utan endast i mailet

Vi ser fram emot att läsa era bidrag!

http://catoblepas.se/
https://goteborgsstadsmuseum.se/blogg/novelltavling-tema-historiska-drakter

Catoblepas förlag är ett Göteborgsbaserat indieförlag som grundades av Lupina Ojala hösten 2015. Inriktningen är nyskriven svensk fantastik, främst fantasy och steampunk.

Tävlingen är inte är sponsrad, organiserad eller administrerad av Facebook.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

SciFi/skräcknoveller sökes av Marwa

Nytt tävlingstips: SciFi/skräcknoveller sökes av Marwa Förlag:

Vad händer när vardagliga tekniska föremål inte uppför sig som de förväntas? När rakapparaten får smak på blod eller mobiltelefonen börjar skicka hemliga meddelanden till alla i din adressbok?
Här kommer en novelltävling där du får chansen att ta ut svängarna och utforska dessa frågor och många, många fler!
Novellen ska ha tema ”modern teknik gone wrong” eller varför inte ”Ghost in the machinery”? Det vill säga, den ska handla om vanliga tekniska apparater och hjälpmedel som de flesta känner till och som används i nutid. Men tekniken ska på något sätt vändas emot sin användare. Exempel på apparater är mobiltelefoner, kaffebryggare, blodsockermätare, brödrost, ja, du fattar.

Regler:
För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.
– Bidraget får ej vara tidigare publicerat
– Namnge filen enbart med novellens titel i .docx format (ej PDF) och skicka ditt bidrag senast den 31 mars 2019 till manus@marwaforlag.se. Ange ”Novelltävling” i ämnesraden. I mailet uppger du dina kontaktuppgifter, samt novellens titel. Se till så att sidorna är numrerade, Times New Roman, 12 punkter och med 1,5 i radavstånd.
– Novellen måste kunna kategoriseras till science fiction / skräck / spänning. Maxlängd på novellen är 10 000 ord.
Upphovsrätt:
Genom att skicka in novellen ger du Marwa Förlag rätten att använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.
Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.
Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexemplaret och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

***

Fler tävlingstips finns här!

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

En novelltävling till Ebbas minne

Terroristdådet i Stockholm för 1,5 år sedan dödade en elvaårig flicka som hette Ebba. Hon älskade att skriva och läsa och på initiativ från Ebbas mamma arrangerar nu SvD Junior en novelltävling till Ebbas minne.

Ebba började på novellen Spökhuset men hann aldrig skriva klart den och nu inbjuder SvD Junior alla mellanstadieelever att skriva fortsättningen. En mycket fint sätt att hedra Ebba genom att låta hennes novell få liv igen! Dessutom har en stiftelse ”Ebbas änglar” startats av Ebbas mamma Jeanette för att stötta barn som har det svårt och den kommer att få rättigheten till inskickade bidrag, kanske blir det en bok som hjälper utsatta barn?

Sista datum för att skicka in bidrag är 26 februari 2019.

Så här lyder tävlingsreglerna:

SPÖKHUSET

 • Titeln är ”Spökhuset” och det är de tävlandes uppgift att med avstamp i Ebbas start skapa en spännande berättelse.
 • Tävlingen är öppen för barn som går i mellanstadiet.
 • Du ska skriva klart Ebbas påbörjade historia. Klicka på länken här nedanför för att läsa starten på historien.
 • Bidragen får inte vara handskrivna. Längden på fortsättningen av historien får vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.
 • Endast bidrag på svenska från personer boende i Sverige.

Mejla in ditt bidrag till adress ebbashistoria@svd.se. Uppge namn, födelseår, postadress, mejladress och telefonnummer. Det bästa är om du kan skicka historien i .doc eller .docx-format (fråga en vuxen), annars klistrar du in den direkt i mejlet. Det går bra att tävla med flera berättelser.

Om du har frågor om tävlingen, hör av dig till oss på junior@svd.se.

Det viktigaste är att du skrivit historien i en dator för att vara med och tävla (den får inte vara skriven för hand).

Prisutdelning

Prisutdelning av vinnande bidrag sker på ”Ebbas änglars” minneskonsert som äger rum den 7 april 2019 i Stockholm City Conference Centre. Vinsten består av en ny fin dator, helårsprenumeration på SvD Junior samt möjlighet att vara juniorreporter för en dag. Andra till femte pris består av en helårsprenumeration på SvD Junior.

Juryn

Juryn består av SvD Junior-medarbetare, barnboksförfattare, Ebbas mamma och hennes bästa kamrater.

Stiftelsen ”Ebbas änglar” äger rättigheterna till alla inskickade bidrag.

Och så här börjar berättelsen …

Pip, pip, pip. Väckarklockan låter i hela rummet.

– Ja, ja! Jag ska! muttrar Felicia medan hon drar täcket över huvudet.

Väckarklockan fortsätter att pipa.

– Okej! Muttrar Felicia och reser sig ur sängen.

Kroppen känns tung. Hon stänger av väckarklockan och sätter på sig kläderna som ligger vid sängkanten. Det är ett par jeans, en t-shirt och en blå kofta. Felicia ställer sig framför den stora garderobsspegeln och sätter upp sitt hår i en tofs. Eftersom hon är senare än vanligt springer hon snabbt ner till köket där hennes mamma och pappa sitter och dricker sitt morgonkaffe.

– God morgon! Jag har gjort i ordning ett glas juice och en ostsmörgås, säger mamma när hon kommer in i köket.

– Tack, säger Felicia och dricker snabbt upp juicen och äter upp smörgåsen.

Mobilen ringer. Felicia skyndar sig att svara. Det är Felicias kompis Lisa.

– Hej… Jag är på väg… Okej… Kram, säger Felicia.

Hon tar sin väska och springer ut till bussen. Lisa sitter redan på bussen.

– Vilken tur att du hann. Annars hade du kommit försent, säger Lisa.

– Förlåt, men jag var så trött, säger Felicia.

Hur fortsätter berättelsen? Det bestämmer du! Var med och tävla i SvD Juniors tävling ”Ebbas historia”. Tävlingsreglerna hittar du här.

***

Jag hade ingen aning om att SvD hade en juniortidning för barn, önskar att det hade funnits när jag själv var ung. En gång i veckan med det viktigaste utvalt och skrivet på begripligt sätt, utan annonser, låter perfekt! Att de nu arrangerar en novelltävling till Ebbas minne visar att de bryr sig om och förstår både barn och föräldrar.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Everlasting publishers stora novelltävling 2019

En ny novelltävling igen! Denna gång är det Everlasting publishers som bjuder in och temat är fantasy och skräck:

Novelltävling!

Vi letar efter författartalanger som vill delta i vår tävling.
# Novellen kan innehålla allt från fantastik till skräck, men får gärna vara lite ”spooky.”
# Åldersgrupp från unga vuxna – vuxna (15+)
# Den ska vara på minst 3000 ord och max 5000 ord.
# Radavstånd 2 och teckenstorlek 12.
# Novellen ska vara på svenska och får inte vara publicerad tidigare någonstans, varken på hemsida eller sociala medier.
# Tio vinnare kommer att utses av oss.

Deltagare medger genom att sända in sin novell till tävlingen att den vid vinst publiceras i vår samling som kommer att släppas lagom till Halloween 2019. Någon ersättning utgår inte, förutom att få publicera sin novell samt två pocketböcker med samlingen.
Deadline 28 februari 2019.

Novellen skickas som word-dokument till:
manus@everlastingpublisher.com
Skriv i ämnesraden: Novelltävling – Halloween.

Posted in Blogg, Fantasy/Science fiction/Skräck, Noveller, Skrivartävlingar | Tagged , , | Leave a comment