Tidningen Författaren på Facebook

I Sveriges Författarförbund har vi en medlemstidning, Författaren, som precis fått ny chefredaktör och där vi väntar med spänning på det första numret. Det har jag redan nämnt för ett par blogginlägg sedan. Boktugg har intervjuat Lisa Bjurwald och där finns hon även på foto i stället för bakom kameran.

Men en nyhet för mig var att Författaren också har en Facebooksida och att denna sida är öppen för att berätta om bokmässor och annat. Vilken möjlighet att både nå ut med nyheter och att kunna få dem! Hos Författaren på Facebook kommer jag att titta in ofta.

Författaren

Författaren

 

Posted in Medlemskap och föreningar | Leave a comment

Opponeringsdag på Kreativt skrivande i Växjö

I måndags var det opponeringsdag i Växjö för Kreativs Skrivande III, som jag gått detta läsår. Med mig har jag förstås haft min karaktär Lauritz och den roman jag håller på att skriva.

Linneuniversitetet i Växjö

Linneuniversitetet i Växjö

Vi har varit indelade i grupper, handledare för min grupp är författaren Kate Larsson och gruppmedlemmar är Anita Oscarsson, Mattias Erlandsson, Karin Floryd och Lena Cyréus. Fem i klassen är alldeles lagom när man ska läsa varandras texter. Anita och Mattias har inte haft möjlighet att komma på våra möten (perfekt med distansstudier när man bor utomlands!) så det har varit en liten, mysig grupp som setts tre gånger på termin.

Karin, Kate och Lena

Karin, Kate och Lena

Opponeringen var upplagd så att Lena läst min text, Karin läst Lenas och jag läst Karins. Nästa vecka ska examinatorerna läsa våra texter och avgöra om vi får vår examen eller ej. Men för vår del känns det som om examensdagen redan varit, vi har ju träffats för sista gången och närapå sjungit ”Den blomstertid nu kommer”. Dagen var underbart solig, som en examensdag ska vara och som man minns dem från förr (vare sig de var sådana eller ej). Därför gjorde det inte så mycket att alla tåg stod stilla och att jag fastnade i Hässleholm några timmar extra. Solen sken och tågpersonalen var mycket trevlig. Till slut hittade jag en buss till Ängelholm och kunde ta mig hem den vägen.

Nästa vecka är det dags att sända in till nästa examination. Där är vi inte riktigt lika nära avslut men det är sista inlämningen av ny text. Någon opponeringsdag har det hittills inte talats om på denna kurs men vi har ju hela tiden kommenterat varandras texter ingående och så även inför denna sista inlämning. Kursen heter Att skriva fantasy och går vid samma universitet, Linné i Växjö, men helt på distans. Också den är ett år på halvfart, alltså 30 hp. Här är jag med i gruppen Acererak, ”fröken” heter Cecilia Trenter och gruppmedlemmarna Sara Sundblad, Josef Lindell, Linus Jakobsson och Hanna Kronblad. Denna inlämning ska innehålla 14-17 nyskrivna sidor och tillsammans med de tidigare utgöra en hel och välskriven berättelse. Även om jag har berättelsen klar för mig och har skrivit en del (bland annat på tåg och buss från Kreativt) är det en hel el kvar och långhelgen kommer helt lagom för detta.

Till hösten söker jag andra året av magisterutbildningen i Lund men också Kreativt skrivande IV. Vill ju inte tappa kontakten med klasskamraterna vare sig i Lund eller i Växjö. Vad gör jag om jag kommer in på båda … ?

 

 

Posted in #Blogg52, Utbildningar | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments

Årsstämma och fest i Sveriges Författarförbund 2017

Denna helgen har det varit Årsstämma och fest i Sveriges Författarförbund. I Malmö för första gången, till min stora glädje! Den festliga delen började i fredags med Bultmingel i Poeten på hörnet.

Poeten på hörnet

Poeten på hörnet

Nu går vi till Moriskan!

Vi fortsatte till Moriskan, där övriga sektioner redan börjat festa, och fick se dem högtidliga utdelningen av Elsa Thulins översättarpris som i år gick till Nille Lindgren.

Moriskan

Moriska paviljongen i Malmö Folkets park ser ut som en moské men är ritad 1901 av en polsk-judisk arkitekt.

Elsa Thulins översättarpris utdelas

Elsa Thulins översättarpris utdelas

Därefter var det middag i Moriskans stora och tjusiga sal. Buffé med mycket läckert vegetariskt och kyckling för dem som ville ha det.

Gunnar Ardelius talar på stämmofesten

Gunnar Ardelius talar på stämmofesten

Med Anna Ehn och Malin Eriksson från Bult-styrelsen på stämmofesten.

Med Anna Ehn och Malin Eriksson från Bult-styrelsen på stämmofesten.

Glada bordsgrannar, på bordsänden sitter Bengt-Erik Engholm.

Glada bordsgrannar, på bordsänden sitter Bengt-Erik Engholm.

Karin Frimodig, Kristina Sjögren och Boel Werner från Bult-styrelsen.

Karin Frimodig, Kristina Sjögren och Boel Werner från Bult-styrelsen.

 

Två stiliga kungar i baren

Två gentlemän i baren

På lördagen var det dags för stämman. Den inleddes med en minnesstund för de medlemmar som avlidit under året och sedan ett litterärt framträdande av Jonas Rasmussen och Mette Moestrup. De är båda poeter, Rasmussen dessutom översättare, och det var ett nöje att höra både Moestrups mycket levande framförande av bland annat Dö lögn, dö och Rasmussens översättning av hennes dikter. Man inser att det inte räcker med språkkunskaper för att översätta litteratur.

Stämman hölls på Sankt Gertruds Konferens, som hade denna mysiga innergård.

Stämman hölls på Sankt Gertruds Konferens, som hade denna mysiga innergård.

Ordförande på stämman var Sara Gordan och Pierre Schori. Jag får erkänna att jag inte hade en aning om att denne namnkunnige politiker var med i Sveriges Författarförbund!

Medan Gunnar Ardelius talar konfererar Pierre Schori med Sara Gordan och Ewa Ulander gör protokollnoteringar.

Medan Gunnar Ardelius talar konfererar Pierre Schori med Sara Gordan och Ewa Ulander gör protokollnoteringar.

Gunnar Ardelius omvaldes som ordförande, ett val som ingen av oss hade något emot. Däremot var det många som hade synpunkter på tidningen Författaren. Lite malplacerat, kan man tycka, med tanke på att man precis utsett en ny chefredaktör som kommer att göra stora förändringar i det första numret som kommer ut om någon månad. En riktigt trevlig och diplomatisk chefredaktör som gav ett mycket gott intryck.  Men åsikterna var inlämnade i form av motioner och då kan man förstå att den som gjort sig detta arbete vill få säga sin åsikt även om det tyvärr tog en hel del tid i anspråk.

Två glada damer på stämman: Maria Bielke von Sydow och Tora Greve.

Två glada damer på stämman: Maria Bielke von Sydow och Tora Greve.

Alldeles speciellt trevligt är det att träffa gamla vänner! Marie Bielke von Sydow, som jag tycker mig känna så väl från internet känner jag nu även i verkligheten. Lars Hansare var ett välkänt ansikte, likaså Tora Greve som är ny medlem i Sveriges Författarförbund.

Bäst vi tar en selfie så vi vet att vi var här båda två :)

Bäst vi tar en selfie så vi vet att vi var här båda två :)

Lars Hansare och Karin Frimodig

Lars Hansare och Karin Frimodig

Till lunch serverades lax på kryddloftet

Till lunch serverades lax på kryddloftet

Stort tack till Sveriges Författarförbund som arrangerat dessa två fina dagar och som valde att förlägga dem till Malmö!

Posted in #Blogg52, Författa och marknadsföra, Författarkollegor, Medlemskap och föreningar | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | 8 Comments

Skrivarpodden – för oss som skriver

Har du hört på Skrivarpodden? Där intervjuas personer som har intressant information runt skrivande. I inslag 073 från 4/5 intervjuar Kerstin Önnemo tidningens Skrivas journalist Johanna Wiman om egenutgivning. Johanna Wiman har skrivit en stor artikelserie om just detta ämne för Skriva och verkligen gjort en djupdykning.

Här finner du Kerstins intervju av Johanna!

Kerstin är förstås också hemma i skrivarkretsar, hon har gått på Lunds Universitets Författarskola och även gjort åtskilliga proffsiga intervjuer med skrivande personer och annat skrivrelaterat.

Posted in Ett eget företag, Författa och marknadsföra, Författarbloggar, Författarkollegor, Utbildningar | Tagged , , , , | Leave a comment

Fantastiknovelltävlingen

Den årliga fantastiknovelltävlingen är utlyst och jag klipper in Ahrvids text rätt upp och ner:

Härmed utlyses år tvåtusensjuttons stora Fantastiknovelltävling! Den är för  noveller inom science fiction, fantasy, skräck – ofta kallat fantastik. Tävlingen stödjs av tidningen Skriva ocht förlagen Exilium, Wela och Zenzat – mede moraliskt stöd av  föreningen Novellmästarna som verkar för att främja just novellkonsten. Se: http://www.novellmastarna.se/ Gigantiskt tack till våra sponsorer!
Tävlingsregler:

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex  Word-filer) senast 3 september till fantastiknovell(a)hotmail.com SAMT  ahrvid(a)hotmail.com . Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre  får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man  får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och  skiljetecken. Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen  erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis  årsprenumeration på tidningen Skriva! Därutöver kan juryn dela ut  hedersomnämnanden.

Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av tidningen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag  http://www.welaforlag.se/ , förlaget Zenzat  http://zenzat.wordpress.com/ samt Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ – gynna våra gynnare!
Förresten, man *måste* inte skriva hela 50 000 tecken!  Gränsen är satt bara för att någonstans bör en gränskontroll finnas. De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn.
SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997 och har drivit Fantastiknovelltävlingen sedan år 2000. Listan behandlas skrivande, fantastik, litteratur, kultur, olika nyheter, evenemangsinfo, ibland litet vetenskap, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivare om det mesta. För att ansluta, maila  skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.

–Ahrvid

 

Posted in Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar | Tagged , , | 5 Comments

101 ord till vårt Stockholm

Jag fick ett telefonsamtal som gjorde mig så glad: dikten jag sände in till projektet 101 ord till vårt Stockholm har blivit utvald att ingå i den bok som nu ska ges ut! 101 texter skall väljas för boken. Den text jag lämnade in består av 101 ord och handlar om min släkts relation till staden där jag är född, från det att farmor Greta flyttar dit från trakten kring Ockelbo och Stora Björnmossen i början av 1900- talet tills Catharina, dottern, besöker min pappas grav på Skogskyrkogården etthundra år senare.

Fem personer, under olika tidsepoker, har jag skrivit om. 101 ord är inte mycket, man får välja noga för att verkligen få med det viktigaste av både varje individs liv, deras relation till Stockholm och stadens utveckling under 100 år.

Av berättelserna kommer dessutom en sång att skapas!

Boken blir i fickformat och kommer att kunna hämtas på Kulturhuset, Konserthuset, Nobelmuséet, Stadsbiblioteket (Odenplan) och Spårvägsmuséet. Önskar bara att jag kunat berätta för pappa, farmor och farfar. 7 juni är det release för 101 ord till vårt Stockholm på en bar vid Stureplan.

Slussen

Slussen

 

Posted in #Blogg52, Skrivartävlingar | Tagged , | 6 Comments

Författarskolan har en rolig skrivartävling

Författarskolan har en rolig skrivartävling på gång just nu:

Tre bildkort: moder, smärta och släppa ska användas i en text på max 150 ord. Varje bild och ord måste ingå. En rolig och inspirationsrik idé! Ca tre veckor har man på sig för bidragen ska vara Författarskolan till handa senast 15 maj. Lycka till!

Så här står det på Författarskolan hemsida:

Skriv en text, max 150 ord, med inspiration från bildkorten och orden ovan. Du associerar till varje bild och använder varje ord. Orden kan du böja. Orden och bilderna används i den ordning du själv bestämmer. För att ditt bidrag ska bli giltigt skriver du de tre orden med VERSALER.

Du skriver din text och fyller i dina kontaktuppgifter i formuläret längst ner på sidan.

3 priser att vinna!

1:a pris • Textrespons med coachingsamtal! Värde 1250 kr. Läs mera om coachingsamtalen.
2:a och 3:e pris • Presentkort från Solentro300 kr delas ut till 2 deltagare.

Vem kan delta i skrivartävlingen?

Du som har fyllt 15 år kan delta.
Du som är en amatörskribent kan delta.

Deadline 15 maj

Deadline för tävlingen är 15 maj.
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter och vinnarnas namn kan publiceras på Facebook.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged | Leave a comment

Högsäsong

April och maj är det högsäsong för min del – och för många andra. Bokslut och deklarationer ska in, först för enskilda firmor och sen för aktiebolag, samtidigt som skrivandet intensifieras på de utbildningar man har glädjen av att gå ska in. Siffror och bokstäver i en aldrig sinande ström, tröttnar man på det ena är det bara att ta tag i det andra.

Dessutom högsäsong för sammankomster av alla de slag! Påsken är precis avslutad, med traditionell äggletning tillsammans med våra tyska vänner, och i maj är varenda helg uppbokad med olika aktiviteter. 19-20/5 har Författarförbundet först fest och sedan årsstämma. Det var flera år sedan jag deltog senast men nu när de valt att hålla dem i Malmö måste jag förstås anmäla mig.

Jag fick tag i en bok som inköptes för flera år sedan och sen blev bortglömd, Den tredje åldern av Patricia Tudor-Sandahl, och har läst en bit varje morgon medan jag väntat på att gästerna skulle vakna. Åldern mellan 50 och 70 är ganska bortglömd i både litteratur och samtal, som om den var ointressant och händelselös. Det är den långt ifrån och samma sak gäller boken. Det är nu man kan hitta på saker, när man äntligen kan sluta bry sig om allt runt omkring. Jag ser verkligen fram emot pensionen men inser att det gäller att ta vara på tiden innan dess också. Och att ta hänsyn till sig själv när det är svårt att orka allt.

Den tredje åldern

Den tredje åldern

Ett av många tänkvärda citat ur boken, detta har författaren i sin tur hämtat från Naguib Mahfouz:
”Ofrivilligt och utan förvarning kom en känsla av ålderdom över mig. Jag vet inte hur jag hade kunnat bli omedveten om början till slutet, avskedets överhöghet: en salut till det långa liv jag tillbringat i trygghet och sällhet, en salut till det liv jag njutit i ett hav av ömhet, utveckling och kunskap. Nu ger den eviga rösten order om avfärd. Säg farväl till din vackra värld och gå till det okända. Och det okända, mitt Hjärta, är inget annat än utslocknande. Bort alla gagnlösa lögner om att få gå vidare till ett annat liv. Hur, varför, vilken rationell tanke kan bestyrka dess existens? Det sant förnuftsmässiga är vad mitt hjärta sörjer. Farväl, o liv, som har givit mig allt av mening. Så slutade det, och lämnade bakom sig en historia tömd på varje mening.” Detta är ett fosters meditationer i slutet av nionde månaden.

Posted in #Blogg52 | Tagged | 4 Comments

Skrivtävling för unga i Härjedalen

Region Härjedalen har utlyst en skrivtävling för unga i Härjedalen och Jämtland. Den pågår hela sommaren, senast 30/8 ska bidrag vara insända. Den är öppen för unga mellan 12 och 19 år som är bosatta i regionen. Max 10 A4 sidor, 12 punkter, 1,5 radavstånd skrivet i Word. Intressanta priser till de tre som vinner i respektive region. Mer om tävlingen och vart du sänder bidrag finner du i denna länk.

Det är roligt att så många skrivtävlingar är just för unga. Viktigt också att vi vuxna, i synnerhet de som träffar många unga i sin vardag, uppmuntrar dem att delta. Jag tänker på t.ex. de författare som gör en fin insats genom att vara ute och tala i skolor.

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , | Leave a comment

Manustävling arrangerad av Pulpfic

Vidarebefordrar ett tävlingstips, som jag fick från Ahrvid på Skriva, så här inför helgen. Det är en manustävling arrangerad av Pulpfic:

Manustävling 2017 ”Från bokidé till folkets röst”

1:a pris 1000 kr i kontanter och e-bokskontrakt med PulpFic förlag samt personligt omslag och e-bokskonvertering på valfritt eget manus, värde 1500 (summa:  minsta värde 2500 kr)

2:a pris: 500 kr i kontanter och ett e-bokskontrakt med PulpFic Förlag samt personligt e-bokomslag till valfritt manus, värde 750 kr, (summa: minsta värde 1250 kr)

3:e pris: 300 kr i kontanter samt ett e-bokskontrakt och ett personligt e-bokomslag till valfritt manus, (summa: minsta värde 1050 kr)

(Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren)

Så här kommer det att gå till:

Genrer som ni kan välja på är: Thriller, rysare/skräck, deckare, äventyr, Sci-Fi, spänning eller
Lady thriller.
Det går bra att blanda genrer.

Det slutgiltiga manuset bör ligga på ca 20,000 – 50,000 ORD.

Steg 1.

I första vändan vill vi ha in en synopsis för bokidé och denna synopsis ska innehålla:

·         En utlösande handling som startar hela berättelsen

·         Händelser som gör det svårt eller hindrar huvudpersonen/personerna att nå sitt mål

·         Vändpunkten

·         Upplösningen och följderna

·         Titel (detta kan vara arbetstitel)

Max 4 st A4 sidor skrivna i ett Word dokument. Teckenstorlek 12, radavstånd 1,5

Din synopsis ska skickas in senast den 10 maj-17 som bifogad Word fil till tavling@pulpfic.com
Skriv i ämnesraden ”synopsis, titel+ genre.”

PulpFic kommer sedan att ta ut de bokidéer som vi vill gå vidare med och meddelar författarna via e-post senast den 19 maj-17.

Steg 2

De författare som går vidare ska nu skriva 10 sidor på sitt manus + en säljande ”baksidestext”

och skicka in det till oss senast den 23 juli-17.

Därefter kommer PulpFic att sålla igen och sedan lägger vi ut baksidestexterna på hemsidan för de manus vi gillar. Detta blir omkring

den 1 augusti-17

Steg 3

Folkets röst

Det kommer att gå att rösta på den bok som ni skulle vilja se som vinnare. Mer info om hur det går till kommer senare.
De som är med och röstar har även chans att vinna ett e-bokpaket inklusive ett ex av den vinnande boken.

Den beräknade publiceringen av de vinnande e-böckerna är början av 2018.

Nu säger vi: Låt fantasin flöda och lycka till!

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till info@pulpfic.com

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment