Novelltävling och en bok om kommunikation

För dig som skriver har det kommit flera nya tävlingar och annat i år. Du vet väl att du hittar listan över dem här?

Idag har listan utökats med en novelltävling och en bok om kommunikation.

Skrivarsidans årliga novelltävling och Ariton förlags intresseförfrågan inför en bok om kommunikation.

Så här står det på Skrivarsidans hemsida:

SkrivarSidans novelltävling 2018 utlyser vi för att fira att SkrivarSidan fyller 19 år i mars 2018. Tävlingen är öppen för alla som är över 18 år.

 • * Temat är Skuld och skam. Du är fri att tolka det som du själv önskar.
 • * Texten får vara högst 7 000 tecken inklusive mellanslag lång och teckensnittets storlek ska vara 12. Vi håller hårt på längden, annars blir det inte rättvist för alla.
 • * Du får delta med max ett bidrag och det ska vara skrivet på svenska.
 • * Novellen får inte vara publicerad på nätet eller på papper.
 • * Bidragen ska vara inskickade senast den 5 mars 2018 till novelltavling@skrivarsidan.nu. OBS! Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress. Du måste vara 18 år för att delta, det är p.g.a. att du måste vara myndig och ha ett bankkonto för att kunna ta mot eventuella vinstpengar.
 • Priser:
 • Tre vinnare utses och får sina noveller publicerade på SkrivarSidan den 3o mars.
 • 1:a pris 1500 kr + diplom
 • 2:a pris Lär dig skriva noveller på 8 veckor + diplom
 • 3:e Boken Skrivguide – prosa, lyrik och film + diplom
 • OBS! Vinnaren betalar eventuell skatt.

På Aritons sida står det så här:

Har du funderat på att skriva en bok men av olika anledningar har det ännu inte blivit av? Kanske tiden inte har räckt till? Kanske har det känts svårt att finna innehåll till en hel bok? Kanske känner du dig osäker på om du är tillräckligt duktig på att skriva?
Det finns många anledningar till att drömmen om en bok inte blir av. Men nu har du chansen att bli publicerad tillsammans med andra som sitter i samma båt som du själv.

Det vi söker är varken noveller eller personliga berättelser. Vi söker personliga exempel på kommunikation, exempel på varför det ibland är svårt att kommunicera och exempel hur vi kan lära oss att kommunicera bättre. Tanken är att skapa en praktisk inspirationsbok om kommunikation.

Vänligen skicka din ansökan till e-post info@ariton.se senast 4 februari 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen. Du ansöker genom att skriva 1-3 A4-sidor om dig själv samt vad du skulle vilja skriva om i en antologi om kommunikation.

Posted in Blogg | Tagged , , , , | Leave a comment

Lauritz har lämnat oss

Det har varit lite tyst här i skrivarlyan senaste månaden och det har en orsak.

Min dubbelfar, tillika huvudkaraktären i den roman jag skriver, Lauritz Ullerud lämnade oss 8 december. Han blev nittio år och två veckor och fick uppleva mycket i sitt liv. Hans minnen från förr var knivskarpa in i det sista och nu är det min uppgift att fortsätta förvalta det han berättat i den bok de resulterar i. Där har vi tagit oss från 1938 genom hela kriget och är framme i januari 1946 nu, manus är tänkt att sträcka sig till 1948. Dubbelfar har förstås redan berättat allt men ibland tänker jag ”det måste jag fråga mer om” och det går ju inte längre.

Dubbelfar? Jo, det är så att han tyckte inte om ”svär” som i svärfar och svärdotter. Så han blev min dubbelfar. Eftersom jag ju redan hade en pappa, även han på andra sidan.

Så här såg han ut för tio år sedan, när vi firade åttioårsdagen på Oslobåten. Vi saknar honom.

Lauritz 80 år

Posted in #Blogg52 | Tagged , | 2 Comments

Två nya skrivartävlingar

Januari har redan bjudit på två nya skrivartävlingar: Vardagskrönikören har inbjudit till att skriva på temat vänskap och Ariton planerar en ny antologi med HBTQ-tema.

Så här står det på Vardagskrönikörens hemsida:

Nu har det äntligen blivit dags för januari månads skrivtävling!

Temat den här gången är ”vänskap” och efter alla fantastiska bidrag vi fick in till december månads tävling är vi oerhört peppade på läsa era tankar kring det!

Omfånget på krönikan ska vara mellan 500-1000 ord och sista dagen att skicka in texten är måndagen den 26/1. Prispotten kommer att ligga på 400 respektive 100 kr för första och andra plats. Vinnarna annonseras den 2/2 och krönikorna publiceras under vecka 6. Även icke-vinnande bidrag publiceras samma vecka om skribenterna önskar det, så glöm inte att hitta på en rubrik som klär just din text!

Bidragen skickas till V.kronikoren@gmail.com. Skriv ”vänskap” i ämnesraden.

Stort lycka till!

Ariton Förlag skriver så här om den nya antologin:

Nu senast på bokmässan i Göteborg lyssnade jag på ett föredrag om HBTQ i litteraturen. Ett föredrag som inspirerade mig massor. Så pass mycket att jag där på plats bestämde mig för att förlagets nästa novellantologi ska ha HBTQ som tema.

Förutom det övergripande temat vardagsbetraktelser ska åtminstone en del av handlingen utspela sig över en fika. Om din huvudperson fikar ensam eller tillsammans med andra har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll var fikastunden äger rum. Det kan lika gärna vara hemma, på ett café eller personalrummet som hos en vän, i skogen eller vid en picknick. Din huvudperson är homosexuell, bisexuell, trans eller queer.

Vi söker inte i första hand berättelser om ”att komma ut”, utan vanliga berättelser om livets berg- och dalbana där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen.

Vem som helst är välkommen att skicka in sitt bidrag, det är bara din huvudperson i berättelsen som är HBTQ. Författaren måste inte vara det. Vare sig du är utgiven författare eller om du hittills endast skrivit för byrålådan är du välkommen att bidra med din berättelse för eventuell medverkan i boken. Såväl självupplevda berättelser som fiktion är välkomna.

För mer information om riktlinjerna för novellen läs vår FAQ som du hittar som fastnålat inlägg i detta event. Vänligen skicka din novell till e-post info@ariton.se senast 4 mars 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling och sund livsstil. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fyra webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se

 

 

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

Bortanvinden av Frida Hallberg

Mitt julklappstips i år är Bortanvinden av Frida Hallberg.

Redan bokens första mening väcker mitt intresse ”Jag har glömt att jag är en fågel när jag vaknar”. Sedan är jag fast och kan inte sluta läsa om Lo som dragit sig tillbaka från världen efter att ha förlorat sin man och om Sohlamel, högländaren, som hon möter efter att ha lärt sig skifta till korp och blivit resande. Som läsare får jag tankar och idéer redan från början av Bortanvinden. Kan det vara så att …?

Bortanvinden

Bortanvinden

Smidigt, lätt smeksamt, böljande, som en dröm om en saga beskriver Frida Hallberg de allra djupaste mänskliga känslor av sorg, saknad och skuld. Hon låter oss fly med Lo till en värld med resande högländare. Det är en trovärdig och jordnära fantasyvärld som beskrivs gradvis, så att min nyfikenhet ökar ju mer jag läser.

Känslan som korp och hur Lo lär sig förvandlas och flyga är mycket fint gestaltad och jag är där med henne. Likaså hennes upplevelser och hennes kunskaper som korp respektive människa, det är en omvandling som inte bara syns på ytan.

Även Sohlamel bär på upplevelser som satt djupa spår och läsaren får ömsom uppleva berättelsen ur Los perspektiv, i första person, ömsom ur Sohlamels, i tredje person.

Bortanvinden är den tredje delen i en romansvit. Jag har ännu inte läst de två tidigare delarna Jag ropade och Den du var och även om det går att läsa Bortanvinden fristående underlättar det att ha läst dem. Efter att ha läst Bortanvinden känns de lockande.

 

Posted in #Blogg52, Fantasy/Science fiction/Skräck, Författarkollegor, Jag läser och recenserar | Tagged , , , , | Leave a comment

Året som gått

Vi är redan inne i december, om tre veckor är det annandag jul. Och sen är det nytt år igen. Så passande då att Skrivarlyan idag fick tips om ännu en skrivartävling som äger rum i december! Temat är året som gått och arrangör är Vardagskrönikören, som har planer på att arrangera fler skrivartävlingar framöver. Kul!

22/12 är deadline för den som startat nu och det som efterfrågas är en vardagskrönika på 500-1000 ord. Priser finns, första pris är 400 kr och andra 100 kr, och dessutom förstås publicering.

Här har vi alla en rik källa att ösa ur: året som gått – varsitt helt år fullt av upplevelser! Vilket utmärkt sätt att göra bokslut och samtidigt få en skriverfarenhet och dessutom kanske vinna en slant!

 

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | 2 Comments

Min huvudkaraktär, min dubbelfar

Dubbelfar, så kallar jag min svärfar för han tycker inte om ”svär” och det tycker jag han har rätt i. Min dubbelfar heter Lauritz. Precis som huvudkaraktären i min roman med arbetsnamnet Lauritz, femton år. Samma Lauritz, men han är inte femton längre.

Jag tog skrivledigt i fredags och helgen har helt ägnats åt Lauritz. Det blev det ganska mycket skrivet på  romanen. Jag tog mig från 7/5 1945 (fredsdagen) och ända fram till Lauritz tvåveckors semester. Han cyklade från Södertälje till Skåne med nya flickvännen Signe och hennes väninna Maj-Lis. Lauritz var sjutton åt och Signe skulle fylla nitton i augusti.

På söndagen var vi hemma hos Lauritz, i hans lilla etta på vårdboendet. Där är så trevligt och fint, han har middagsbord att sitta runt och ett litet pentry. Han sov när vi kom men vi väntade. Han gör ofta det nu, inte riktigt sover utan mer går ner i dvala och är omöjlig att väcka. Men när han vaknade kunde han gå upp och sätta sig vid bordet. Vi hade tagit med norska medisterkakor, surkål, sås och potatis. Som hemma i Norge. Han åt inte mycket, orkar inte äta längre, men vi pratade om förr. Hade ni bara Maj-Lis föräldrars tält att dela på? Ja, vi sov det alla tre. Men man petade inte på flickorna.

Förr minns han så väl. Det som hände igår är det sämre med. Men det är ju inte så konstigt. För i söndags fyllde Lauritz nittio år.

Posted in #Blogg52, Romaner | Tagged , | Leave a comment

Nyanser av passion

Skriver du passionerat? Troligen. Skriver du om passion? Kanske.

För dig som vill skriva eller redan har skrivit en novell där temat är passion finns det just nu en novelltävling. Det är Ordberoende Förlag som planerar en ny novellsamling i serien Älska Noveller, denna gång med underrubriken Nyanser av passion. Ett lämpligt projekt för kulna vinterdagar kanske? Du har två månader på dig och hela julhelgen. Att delta i novellsamlingen medför en kostnad så om du är intresserad bör du gå in via länken och öppna den PDF som finns längst ner på Ordberoende förlags sida. Men först kan du ju läsa nedan och se om detta verkar vara något för dig. Så här står det på hemsidan:

Var med i nästa års ”Älskanoveller –  nyanser av Passion”

Ordberoende förlag gav 2014 ut novellantologin ”Älskanoveller – 26 nyanser av Sverige” och har sedan gett ut en novellsamling varje år med olika teman, Kärlek, Saknad och Frihet. Nästa års tema är Passion – vad betyder det för dig?

Vi söker noveller som handlar om passion, på gott och ont. Kärlek, hat, sex – vad är passion för dig?. Låt fantasin eller dina minnen guida dig.

Vi tror att temat kan belysas på många olika sätt och ser fram emot att se hur just DU skildrar detta.

Vad är passion för dig?

Tanken med temat är att gestalta Passion. För övrigt är temat fritt.

Innan du skickar in ditt bidrag:

Formatet på texten är berättande, en novell (alltså inte en dikt).

Skriv i Word med 1,5 radavstånd, 12 pkt, Times New Roman och indrag. Använd ”

tecken för dialog. Alltså ”Hej”, sa Anna. Det är enklast att alla gör likadant direkt.

Öppna närmaste bok så ser du.

Din berättelse ska vara minst 10.000 tecken och maximalt 16.000 tecken lång inkl blanksteg.

Tempus är valfritt

Vart och hur du skickar ditt bidrag:

Skicka din text med post (i fyra exemplar) senast den 27 januari 2018. Texten ska vara framme den 29 januari. Poststämpelns datum gäller.

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , , | Leave a comment

The Roswell Award

Skriver du science fiction? Är över 18 och bor någonstans i denna världen? Då är här novelltävlingen för dig: The Roswell Award! Tidigare vinnare har kommit från Malawi, Ethiopia, Singapore, Brazil, Germany, Canada, Australia, India, Pakistan, England, America, Kazakhstan – och Sverige!

Här kommer reglerna – på engelska men eftersom du måste skriva på engelska borde det inte vara något problem. FB sidan verkar inte vara uppdaterad (står 3/3 2017) men på den länk du finner här står 29/1 2018. Kolla gärna med dem för säkerhets skull.

ABOUT THE ROSWELL AWARD
Adults ages 18 and older from around the world are invited to submit your short science fiction stories to THE ROSWELL AWARD presented by Sci-Fest L.A. and Light Bringer Project by 11:59pm on Friday, March 3, 2017. Five Finalists will be chosen and their stories read dramatically by celebrity guests in a special performance at LitFest Pasadena on Saturday, May 20, 2017 followed by an awards presentation. One winner will be chosen from the five Finalists and all Finalists as well as the Honorable Mentions will receive certificates recognizing their work.

Sci-Fest L.A. and Light Bringer Project seek to identify and nurture new science fiction writing talent in all corners of the globe. Science fiction writing provides a unique opportunity for writers to develop the ideas and narratives that will shape the future of humanity from how we address pressing scientific, social, philosophical, and environmental issues to inspiring us to develop new technologies and explore outer space. And of course we’re excited to see stories that entertain. We are proud to be taking a leadership role in developing the next generation of science fiction writers.

SUBMISSION GUIDELINES

* Contestants must be at least 18 years of age.
* Stories must be 1,500 words or less.
* Stories must be typed and submitted as a Microsoft Word document.
* Stories must include a cover page with the following information: Name, email address, and phone number of the applicant; country in which the applicant resides; story title; story word count.
* Stories must not have any previous publication online or in print.
* Stories must be original and must not be fan fiction.
* Stories must be received by 11:59pm on Friday, March 3, 2017.
* Stories must be submitted to TheRoswellAward@gmail.com.
* There is no fee to submit and multiple submissions are accepted.

PRIZES

* The Roswell Award Winner: $500 USD

Each Finalist and Honorable Mention will also receive a certificate of recognition and additional donated prizes from The Roswell Award sponsors.

COMPETITION TERMS AND CONDITIONS
Each person submitting a piece of short science fiction (“Story”) for consideration (“Applicant”) by the Sci-Fest L.A. ad Light Bringer Project Roswell Award for Short Science Fiction Writing Contest, operated by Sci-Fest, LLC and Light Bringer Project (the “Contest”) acknowledges and agrees to the following Terms and Conditions:

1. The author of the Story must be at least 18 years of age at the time of submission. Stories must be typed and must have the Applicant’s name, email address, phone number; country in which the applicant resides; title of their story; and story word count clearly typed on the title page. Stories must be original (not fan
fiction), be no more than 1,500 words, have a science fiction theme, and be submitted to TheRoswellAward@gmail.com as an attachment in Microsoft Word document format. In order to be
considered, submitted Stories must be received by the Contest no later than 11:59pm PST on March 3, 2017. All Stories submitted to the Contest must be written in English.

2. The Contest does not charge a fee for submission of Stories. Applicants may submit more than one Story to the Contest.

3. The Contest will choose five Stories to be Finalists, as well as a several Honorable Mentions. Each Applicant whose Story is chosen as one of the Finalists will be notified via the email address provided
to the Contest of such decision. The Finalists’ Stories will be read aloud by well-known actors, including celebrities associated with iconic Sci-Fi TV shows, during a Dramatic Reading & Awards
Ceremony to be held on May 20, 2017 at LitFest Pasadena. The winner of The Roswell Award for Short Science Fiction will be announced at the above referenced award ceremony and receive a donated cash prize of $500.00. All Finalists and the Honorable Mentions receive certificates of recognition. The Contest’s decisions on which Stories to designate as Finalists or the Winner and Honorable Mentions will be made in the Contest’s sole discretion and are final.

4. Each Applicant represents and warrants that he or she has the power and authority to submit the Story(s) to The Tomorrow Prize, that the Story is an original work of authorship by him or her, and that neither any Story nor the submission thereof to the Contest infringe(s) upon or violates any rights of any third party.

5. Each Applicant represents that he or she has not published their Story(s) prior to the competition in print or online. Once notified that they are not Finalists or Honorable Mentions, Applicants may submit their stories elsewhere.

6. Sci-Fest L.A. and Light Bringer Project have the non-exclusive right to publish the Finalists’ and Honorable Mentions’ stories up to one year after the May 20, 2017 Reading and Awards event.

7. Each Applicant agrees to indemnify, defend and hold harmless the Contest, Sci-Fest, LLC, Light Bringer Project, their affiliates, licensees, members, managers, directors, officers, employees, agents, and attorneys, and their respective successors, assigns and legal representatives, from any and all manner of claims and/or proceedings arising from or related in any way to the Applicant’s submission (or in the case of Finalists or Honorable Mentions stories, publication) of a Story or Stories to the Contest.

8. Each Applicant hereby grants the Contest the non-exclusive right, for a period of one year from the date of Applicant’s submission of a Story, to forward the Story to one or more third party production companies, networks, or studios (“Producers”) to permit such Producers to evaluate the Story for possible acquisition by them for development as a motion picture, television, or other media project (“Production”). In the event such a Producer wishes to contact an Applicant to attempt to negotiate acquisition of said rights in an
Applicant’s Story, Applicant further authorizes the Contest to provide Applicant’s e-mail address (or other contact information supplied by Applicant) for that purpose.

Posted in #Blogg52, Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment

Äntligen fred!

Ja, i min roman alltså. Jag har kommit till och i helgen passerat 7 och 8 maj 1945, bägge kallade fredsdagar beroende på källa. Ur svensk synvinkel skrev jag förra helgen, denna helg ur norsk. Befinner mig nu, tillsammans med en utsatt karaktär, 18 maj. Han ska precis förhöras för brott enligt landssvikarlagens andra paragraf och jag försöker känna efter hur han upplever situationen. Är han rädd? Kanske inte, efter allt han varit med om tidigare.

Det är tre karaktärer jag skriver om just nu, de har inte träffats på ett par år men jag har besökt dem till och från och vet en del av vad de har gått igenom. Manus fyller nu en pärm, finns precis plats för den sista del jag är inne på, efterkrigstiden. Jag hade som mål att vara klar till dubbelfars 90 års dag om en vecka men inser att det nog inte riktigt blir så, men jag jobbar på, ska inte missa målet för mycket. Dubbelfar? Ja, det är vad andra kallar svärfar. Han tycker inte om det ordet, svär, så han är min dubbelfar istället. Lauritz.

Det är hans berättelse jag skriver.

Posted in #Blogg52, Romaner | Tagged , , | Leave a comment

1 november startar Fantastikens månad

1 november startar Fantastikens månad för alla mellan 6 och 19 år. En novelltävling som, naturligtvis, slutar 30/11. NaNoWriMo för unga.  Arrangerad av Sverok.  Här följer reglerna:

 

NOVELLTÄVLING

Under Fantastikens månad den 1–30 november pågår en novelltävling där berättelser samlas in

till en novellsamling. De noveller som går vidare i tävlingen blir till en bok. Denna skickas ut till

alla medverkande bibliotek och unga författare över hela landet. Vinnaren får sin novell som titel

på boken, alltså till exempel “ Utomjordingen som försvann – och andra berättelser ”.

Vi uppmuntrar alla bibliotek, lärare och andra som är intresserade att anordna en

skrivarworkshop där de som vill vara med i tävlingen kan få tips och inspiration.

Barn och unga skriver novellerna på egen hand, men vuxna får vara del av den kreativa

processen i form av stöd och korrekturläsning.

REGLER

Novellen ska vara 400–1 000 ord lång.

Du som skriver ska vara mellan 6–19 år.

Novellen kan skrivas ensam eller tillsammans med en kompis.

Sista dag för att skicka in novellerna är den 30 november 2017.

Novellen ska få med en av följande delar:

Något landar på en främmande planet…

– Någon bestämmer sig för att ge sig ut på äventyr…

– Ett magiskt föremål är borttappat…

Författarens namn, ålder och ort ska stå under titeln.

Skicka in din novell via mejl till fantastik@sverok.se och märk mejlet med “ Novell Fantastikens

månad ”. Skriv också din adress så vi vet var vi ska skicka boken om du kommer med.

Kom ihåg att korrekturläsa novellen noga innan du skickar in den. Vi har begränsad möjlighet att

själva korrekturläsa och kommer därför att prioritera de som redan är det.

Lycka till!

FANTASTIKENS MÅNAD #fantastikensmånad

1–30 NOVEMBER 2017 SVEROK.SE/FANTASTIK

 

Posted in Skrivartävlingar | Tagged , , , | Leave a comment