Sten K Johnsons stipendium utdelat till mitt bokprojekt

Igår var jag på Lunds Universitet igen. Men denna gång var det inte Språk och Litteraturcentrum, SOL, utan Ekonomihögskolan som kallade med flaggorna i topp.

Mulet men flaggorna i topp Här ska det bli stipendieutdelning

Orsaken är mitt pågående bokprojekt. Den verklighetsbaserade romanen om två pojkar under andra världskriget, den ena går med i motståndsrörelsen och tvingas fly till Sverige som femtonåring, den andra övertalas att gå med fienden och skickas till fronten som sextonåring. Det hände i Norge då, det händer i andra länder nu. Jag tror och hoppas att man genom att förstå historien även kan förstå nutiden bättre. ”Lauritz, femton år” är projektets arbetsnamn. Det har tilldelats ett stipendium från Sten K Johnsons stiftelse och igår var det dags för högtidlig utdelning av årets stipendier.

Upptryckt broschyr Höger kolumn fjärde uppifrån Lauritz femton år

Ovan de upptryckta broschyrerna. Högra kolumnen, fyra uppifrån, jodå där står det!

Sten K Johnson, mannen bakom denna stipendiefond, var entreprenör och industriman, hedersdoktor vid ekonomihögskolan och donerade 2012 aktier till ett värde av 650 miljoner kronor till denna stiftelse. Året efter avled han, endast 68 år gammal. Men hans fond och hans vision lever vidare.

Sten K Johnsons Stiftelse riktar sig till individer, organisationer och företag (med skånsk anknytning) som har visioner och handlingskraft för att utveckla projekt inom utbildning, bildning, medicin, teknik, entreprenörskap, litteratur och musik.

I Sten K Johnsons anda ska stiftelsen stödja gränsöverskridande initiativ och nytänkande individer som vågar ge sig in i oprövade landskap för att utveckla nya vägar framåt. Individer som vågar vara annorlunda, som inte ger upp.

. Suzanne Richter, en person som man blir glad bara av att träffa, är den som håller i alla trådar

Många hade sökt, det berättade Suzanne Richter. Hon är den som håller samman alla trådar och som får alla att känna sig både välkomna och glada direkt när man möter henne. Av 539 sökande var i år 59 utvalda att dela på 6,5 miljoner. Det var projekt inom bildning, entreprenörskap, litteratur, medicin, musik, teknik och utbildning.

Högtidlig utdelning Tusen tack för denna ära!

Den stora salen var nästan fullsatt (räknade till ca 120 personer på deltagarlistan) när vi efter hand ropades upp och fick gå fram för att ta emot stipendiediplomen. Var och en fick ha med en gäst till utdelning och middag och det var Catharina som följde med mig och som även tog alla foton, är man illustratör så är man.

Stipendium från Sten K Johnsons Stiftelse

Efter utdelningen hade en buffé dukats upp i ljussalen utanför. Fantastiskt rum, med ett stort träd. För den läckra buffén och den trevliga serveringen stod Finn Inn.

Finn Inn stod för den läckra buffén och trevliga serveringen Dukat för middag i ljusgården

Jag trodde inte att jag kände någon och mingel är inte min starka sida så jag var glad att Catharina var med. Men plötsligt kom Per Gustavsson fram och det visade sig att vi var två bultare som fått varsitt stipendie! BULT är barn- och ungdomssektionen i Sveriges Författarförbund. Han hade med sin fru och tog emot stipendie för projektet ”Skånesägner – en bok för hela familjen om Skånes historia och landskap utifrån spännande historier”

BULTar stipendiater

Det var en mycket trevlig dag som inte bara gav ekonomiskt bidrag för att fullfölja projektet utan också genom vetskapen att någon tror på och stöttar projektet. Det är värt nog så mycket.

Stort tack för det stödet!

 

 


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra, Romaner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sten K Johnsons stipendium utdelat till mitt bokprojekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.