Träffade Lillemor igår i Skriva

Det är alltid lika trevligt att oväntat stöta på sina små alster ute i verkligheten. När jag öppnade nya numret av Tidningen Skriva igår fick jag syn på ljudboken Likbilsmysteriet.

Det är en annons från förlaget, Bookea, så jag är även glad för att de satsar på att annonsera. Heja Lillemor och de gamla tanterna!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Hur jag fann deckartanten Lillemor Stenlund

Jag älskar pusseldeckare. För ett antal år sedan var jag hjärtligt trött på ensamstående, överviktiga, deprimerade äldre polismän med alkoholproblem. Jag var minst lika trött på utslitna småbarnsmammor som försökte lösa brott och samlevnadsproblem på samma gång. Alla gamla pusseldeckare med trevliga individer som jag gärna ville tillbringa en kväll med var sedan länge utlästa. Flera gånger om.

Vad gör man då? Inte första men väl andra tanken var: kan jag skriva dem själv? Den låg där och grodde utan att bli mer än en tanke.

Tills en januaridag när maken skulle fylla jämnt och vi bokat en drömresa till Brasilien.

Jag låg vid poolen och svor över den medhavda deckaren. Packade ner den i kassen, la mig på solstolen igen och suckade. Det knakade i stolen bredvid när en mycket kraftig kvinna satte sig. Hon kunde vara 65-70 år och hade ett stort leende. Jag hade sett henne svänga kroppen i linedance vid poolen tidigare. Och svinga bägare när det var tävling i ”rysk roulette” i cashasa/vatten drickande. Hon hade också hoppat in när den brasilianska lekledaren var sjuk och lett poolgympan. Nu berättade hon livligt för sin man om en ung kille som jobbade i baren och hans kärleksproblem. Det märkliga var bara att jag visste att killen bara talade brasilianska. Och att kvinnan bara talade svenska. Hur hade hon burit sig åt för att få fram all denna fakta?

Då och där insåg jag att jag hade mött min deckardam. Denna kvinna, som kunde lirka information ur människor utan att känna dem och utan att kunna språket och som kunde få igång ett femtiotal turister som till största delen var Italienare, hon skulle vara den perfekta för att lösa pusseldeckare på miss Marples vis.

Jag behöll hennes egenskaper rakt av. Hon var redan perfekt. Hennes förkärlek för god mat, dryck och resor. Och, förstås, hennes man Torsten.

Har jag då inte gjort någonting själv? Jo, deckargåtorna förstås. Och jag gav henne och Torsten nya namn, sonen Fredrik, varsitt yrke, vänner och ett hem.

Vet den riktiga Lillemor om att hon hamnade i en deckarvärld? Nej. Inte vad jag vet. Men kanske läser hon också Lillemor-deckarna? Det hade varit en extra knorr på berättelsen om hur jag fann Lillemor!

Det finns hittills två utkomna Lillemor-deckare som ljudböcker: Gamla synder och Likbilsmysteriet. Bägge utspelar sig faktiskt vid denna tiden på året så de passar extra bra att lyssna på just nu:

Gamla Synder Den långsinte dräparen
I Gamla Synder löser Lillemor inte ett utan flera fall i England och hinner samtidigt uppleva både storstad och landsbygd.
Likbilsmysteriet börjar i trakterna runt Tranås och Österbymo men rör sig ner till Tyskland och Paris. Väsentligt för gåtans lösning är ett par kvicktänkta gamla tanter.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Lättläst

Tre dagars extra kurs i Lättläst för unga. Kan det vara något när man redan går en kurs i att skriva barnböcker där lättläst ingår som en punkt?

Ja absolut, tänkte jag när erbjudandet kom. Och just nu sitter jag på på den första kursdagen. Eller, rättare sagt, nu är det en kort rast. Det är tre kvällar, tisdag-onsdag-torsdag, klockan 17-20. Via zoom förstås. Älskar zoom. Vi är många deltagare, skulle tro ca 125.

Hittills är den mycket intressant och det tror jag säkert att den kommer att fortsätta vara. Tack för detta Linnéuniversitetet och övriga som ställer upp och låter oss deltagare ta del av ett område där i vart fall jag känner att det finns mycket att lära.

Publicerat i Blogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Kroppen

Catharina deltar med 64 kroppar i utställningen ”In på bara kroppen”

Hittar du mig på bilden?

Del av Catharina Ulleruds illustration av kroppen

Inte?

Det är den tredje kroppen från vänster på andra raden. Tror vi.

Nästa helg 9-10/10 (kl 12-17) på Spritan i Ödåkra är Catharina Ullerud med på konstutställningen ”In på bara kroppen”. Och jag också, eftersom jag är en av alla dem hon ritat av. Så kom och titta på oss!

In på bara kroppen

Undrar du vad Spritan är? Så här beskriver Visit Helsingborg:

En ”gammal” förädlad plats, i folkmun kallad Spritan. Här hittar du allt från konst, gallerier och padelbanor, till butiker med shopping för de medvetna.  Spritfabriken i Ödåkra är ett perfekt utflyktsmål som erbjuder något för alla. Ta en fika på caféet, shoppa, unna dig en behandling hos några av salongerna och njut av en fin middag på restaurangen. Platsen och verksamheterna genomsyras av hållbarhet, gemenskap, tillgänglighet, kollektivt och framförallt kvalitet. Up- och recykling, gammalt möter nytt.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Djurens Dag 2021

Idag firas Djurens Dag över hela världen. Den instiftades 1931 i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotas av utrotning. Detta skäl att minnas djurens egen dag har inte minskat under de 90 år som gått.

En ledtråd till valet av datum

Men det är inte den enda orsaken. Djuren drabbas även av djurförsök, djurfabriker, pälsindustri, smuggling, hemlöshet, turistindustrin och vanvård.

Min väg hit

I mitten av 1970-talet kom jag i kontakt med föreningen Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök (numera Djurens Rätt). Jag såg en ruskig affisch på skolan i Jönköping, blev medlem direkt och har sedan under snart femtio år lärt mig mer och verkat för djuren.

Mitt val av organisationer

Till de organisationer jag stöttar hör även Peta, World Animal Protection (WAP) och Kattkommando Syd (KKS). De har olika verksamhetsområden och man kan själv bidra på olika sätt. Peta är mycket aktiva. De samlar även namnunderskrifter och protesterar framgångsrikt mot allehanda djurplågeri världen över. Djurens rätt verkar numera inte bara mot djurförsök utan olika typer av djurplågeri i Sverige på ett flertal sätt. WAP arbetar över hela världen med information och att hjälpa lokala aktörer frita plågade elefanter, björnar mfl. KKS tar hand om hemlösa och sjuka katter genom att exempelvis bekosta sjukvård och söka nya hem.

Hur kan man hjälpa?

Alla föreningarna samlar in gåvor till djuren. Helst en månadsgåva, om än liten, det ger föreningen trygghet att veta vad som kommer in varje månad. Att bli medlem är dubbelt stöd: inte bara ekonomiskt utan även genom tyngden av en lång medlemslista för att lägga fram sin åsikt.

Men har man inte råd med det så finns det fler sätt att hjälpa. Att skriva under Petas petitioner är snabbt, enkelt och gratis. Rekommenderas! Man får ett mail att klicka på (eller kasta), första gången fyller du i namn och mailadress, därefter är det förifyllt. Och du kan välja mellan att läsa allt om orsaken till denna petition, se filmer etc. Eller att bara skriva under.

Djurens rätt söker volontärer.

KKS söker stödhem.

Varför just 4/10? Den helige Franciskus av Assisi!

World Animal Day är alltså en internationell temadag. Datumet valdes för att det även även tillhör den helige Franciskus av Assisi, djurens skyddshelgon.

Den helige Franciskus av Assisi med djur av alla slag

Franciskus levde på 1200-talet, i år är det 795 år sedan han dog. Han grundade Franciskanermunkarna men är även känd för sina kontakter med djuren, som han verkar ha sett som jämbördiga och även kunnat kommunicera med. Wikipedia beskriver det så här:

” Franciskus natursyn präglades av att han såg Guds skapelse i den; fastän han periodvis levde som eremit var inte naturen en flykt från verkligheten, utan en plats där Guds kärlek manifesterades. Att han hade samma förhållningssätt till både människor och djur visar en ofta anförd legend ur Franciskus liv är när han utanför Spoleto predikade för fåglar. Fåglarna skall ha låtit honom röra vid dem och bli välsignade. Vid andra tillfällen skall han ha talat till fåglar; de verkade lyssna och tystnade när han bad dem om detta. Det förekommer flera legender om hur andra sorters djur tydde sig till honom. I Fioretti di San Francesco berättas att Franciskus omvände en våldsam varg, som efter Franciskus predikan lade tassen i hans hand och blev hans följeslagare som munk. Vargen avled efter två trogna år. ”

Franciskus och fåglarna

Till sist: en fika är aldrig fel – glöm inte kanelbullen!

Vi firar också Kanelbullens Dag. Det ena utesluter inte det andra. Den instiftades 1999 av skrivarkollegan Kaeth Gardestedt. Det finns till och med en bok med anknytning till denna dag: Kalle bagare får en idé.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Författarförbundets kurs om att skriva radioteater

Förmiddagen igår var mycket väl använd. Jag gick Författarförbundets kurs om att skriva radioteater. Med zoom blir livet så mycket enklare: 2,5 timme mycket väl använd tid och varken restid eller 30 min rast för att hinna få kaffe, på 10 minuter hinner man gott och väl både gå på toa, släppa in katten och göra en kopp.

Denna kurs var verkligen värd sin tid. Frida Derwinger och Frida Englund berättade vad man ska tänka på i en takt som var helt perfekt, inte för snabbt och ingen dötid. Många bra tips och alla frågor (som skickades via chatten) besvarades löpande.

Det är något mycket speciellt med just radioteater. Som barn och ung lyssnade jag ofta. Speciellt på sommarlovsföljetonger som Tordyveln flyger i skymningen. Och Eric Linklaters Det blåser på månen! Min absoluta favorit som jag kunde höra gång på gång. Dina och Dorinda som tillsammans med Guldpuman och Silverfalken befriar sin pappa som är fången i ett land med en diktator. Den är lika aktuell idag som 1944 när den skrevs eller 1968 när den sändes som radioteater. Vågar man hoppas på en nyproduktion?

Teaterföreställningarna hade (och har) en helt egen stämning som togs sig in i rummet från radion och svepte in lyssnaren i en värld man nästan kunde ta på. Det klarade varken bio eller teve av lika effektivt. Redan de första orden med berättarens röst öppnade porten till en helt annan värld.

I år läser jag bland annat ”Att skriva filmmanus” på Linnéuniversitetet. Denna kurs vidgade vyerna och nu börjar jag jämföra radio och film . Det är lika och helt olika. Ljudbok och pappersbok därtill. Det är givande att fundera över de olika mediernas olika styrkor. Efter att ha gått denna korta kurs om att skriva radioteater kliar det i fingrarna att skriva ett specifikt manus, som jag skissat på, både som filmmanus och radioteatermanus. Åh vad jag skulle behöva klona mig för att hinna göra allt roligt!

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Spår av Liv

Återigen dags för en bok jag väntat länge på! Hela fem år. Men det är den värd. Annika Torstenssons debutroman Spår av Liv hade release i Malmö förra helgen (och har det återigen nästa helg, i Stockholm).

Spår av Liv
Spår av Liv

Handlingen

Spår av Liv är en gåtfull och spännande berättelse som utspelar sig 1994. Maj går omkring i Berlin och visar ett foto på en kvinna som ser ut som hon själv. Det är tvillingsystern Liv, som Maj har fått veta ska ha följt med Estonia i djupet. Men Maj är säker på att Liv lever och hon ska finna henne.

Hon söker igenom Berlin, där muren raserats bara fem år tidigare och som fortfarande har spår efter stadens splittring. Grannen, före detta Stasiagenten herr Braun, hjälper henne. Han har ett öga för vad folk döljer.

De människor hon träffar i sitt sökande får henne att fundera på vad vi människor egentligen vet om varandra. Vad vet hon om Liv? Allt, tycker hon, de hade inga hemligheter. Nej, säger herr Braun, ingen vet allt om någon.

Författaren

Annikas Torstenssons bakgrund är som journalist. Vi träffades 2011-2016, när vi båda läste Litterärt Skapande på Författarskolan i Lund. Annika började skriva Spår av Liv under magisterutbildningen. Vi gick i samma lilla grupp, med Sigrid Combüchen och Immi Lundin som handledare, och lämnade löpande respons till varandra. Det gör att man kommer nära varandras karaktärer och texter, nästan själv lever i dem.

Bara ett par veckor tidigare kom ett annat efterlängtat verk från denna lilla grupp. Det var Bergljót Árnadóttirs Ella. Nu kommer sedan länge efterlängtade lässtunder! Och, förstås, skrivande. Mitt magisterverk blir sist ut och jag känner att farten måste ökas.

Omslaget

Boken har ett väl genomtänkt och snyggt omslag. Berlin och Östersjöns vågor. Som jag tänker också skulle kunna symbolisera en dimma över staden och över spåren.

Förlaget

Spår av Liv är utgiven på Bokfabriken.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar

En bra dag

En bra dag på det hela taget. Väldigt bra rentav. Ur skrivarsynvinkel.

  • Förbättrat ett bilderboksmanus.
  • Skickat en färdigrättad skönlitterärtext till förlag.
  • Skrivit avtal om den tredje ljudboken i Lillemorserien.
  • Börjat läsa och skriva respons på två kursares texter i Linnékursen Att skriva barnböcker.
  • Börjat så smått att förbättra mitt kortfilmsmanus (genre: skräck) i Linnékursen Att skriva filmmanus.
  • Postat en mycket bra bok skriven av en kär vän till en annan av mina allra bästa vänner.
  • Uppdaterat och förbättrat sidan med novelltävlingstips på min hemsida.
  • Och läst!

Tänk om alla dagar hade rymt så mycket skrivande! Ändå gnager det i mig att en annan text ligger och väntar. Hur ska man hinna skriva allt under en livstid?

skrivkula
skrivkula
Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Och så kom den andra ljudboken!

8 september kom den andra ljudboken om Lillemor Stenlund: Likbilsmysteriet eller vad som händer när man inte lyssnar på äldre damer.
Fyra månader efter Gamla synder.

Likbilsmysteriet eller vad som händer när man inte lyssnar på äldre damer

Tidsmässigt inträffar Likbilsmysteriet egentligen före Gamla synder men man kan lyssna på dem i valfri ordning.

Förlaget berättade idag att försäljningen går strålande, både av Gamla synder och av helt nyutkomna Likbilsmysteriet . Det var förstås mycket roligt att höra i dessa tider som varit svåra för författare: tydligen stämmer det att deckare i ljudboksformat är populärt nu. När jag googlar ser jag att de även finns på flera bibliotek.

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen

Uppläsare av bägge böckerna är Sebastian Karlsson. De är utgivna av Bookea och finns på bland annat Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokon och Adlibris.

I Likbilsmysteriet är Torsten och Lillemor bara 53 år och vinkar av sonen, som ska studera i Lund. Själva tar de tänkt sig en lugn stugsemester i mina gamla barndomstrakter mellan Tranås och Österbymo. Den blir mer händelserik än förväntat.

Som underrubriken avslöjar är det gamla tanter, en generation äldre än Lillemor och Torsten, som är berättelsens hjältar.

Förlagets beskrivning är bra så jag tar den rakt av:

Mysdeckarserien om Lillemor Stenlund är perfekt för dig som söker den där härliga blandningen av spänning och charm. Du får följa med den karismatiska damen Lillemor och hennes man Torsten på sina resor fyllda av spänning.

Vid sjön Sommen är sommaridyllen som allra vackrast när Lillemor och Torsten reser dit för en tids stugsemester. Detta är den andra charmiga mysdeckaren om Lillemor, en sann problemlösare i bästa Miss Marple-anda.

Men en underlig fortkörande begravningsbil stör idyllen. Någonting stämmer inte. Vad är det som händer alla gamlingar och vart har Lillemors gamla vän Axel tagit vägen?

Det verkar finnas kopplingar till kontinenten och när Lillemor tillsammans med Torsten reser söderut för att besöka en kund i Tyskland blir situationen hotfull. Varför vill någon göra dem illa?

Istället för en lugn sommarsemester väntar nu nya äventyr. Detta är en deckare med hög mys- och feelgood-faktor.

Och vad tänker man nu, efter den andra ljudboken?

Tja, varför inte en tredje? Förlaget är nöjda, fantastiskt många har valt att lyssna på de två som kommit hittills. Så varför inte? Den tredje ligger redan färdigskriven och väntar på att få komma ut i världen.

Publicerat i Blogg, Romaner | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Tankar om novelltävlingar

Att vara med i novelltävlingar och andra skrivartävlingar är nyttigt både för att öva upp sitt skrivande och för att få en respons på hur väl man lyckas. Dessutom är det så underbart när man äntligen vinner! Den känslan behöver alla skrivande människor få uppleva då och då för att få energi att skriva ännu mer och ännu bättre.

Skrivarlyans tipssida uppdateras kontinuerligt med alla novelltävlingar och skrivartävlingar jag lyckas nosa upp. De är av mycket olika slag. Precis som skrivande: vi har inte alla samma ålder, skriver om samma ämne, i samma genre och bor på samma plats.

Vi har inte heller samma syfte med vårt skrivande. För någon är målet äran att publiceras, för en annan är det att få en ekonomisk vinst, för en tredje att få vara med i böcker som man sedan själv kan sälja och att därigenom kunna vara med på bokmässor. Det kan rentav vara intressant att få sitt manus antaget till en novellsamling där deltagande författare delar på produktionskostnaden och sedan delar på vinsten. (Själv kan jag tycka att alla dessa varianter är intressanta.)

Därför passar inte alla skrivartävlingar till alla skrivande människor. Men här finns säkert något för alla. Jag tror att texten på respektive länk hjälper dig att se vilka tävlingar som kan vara något för just dig.

En del är riktigt smala vad gäller vem som kan delta men verkar så roliga och fantasifulla att jag ändå tar med dem.

Tänk på att inte deppa över de tävlingar du inte vunnit utan att sikta framåt och skicka in nya alster. Utöver penna och papper eller dator är tålamod det en författare måste vara beväpnad med.

Kanske möts vi i startfältet? Lycka till!

Publicerat i Blogg | Etiketter , | Lämna en kommentar