”Bättre värld” tipsar om ”Odla lätt, roligt och billigt”

”Bättre värld – var den förändring du vill se” är en hemsida som drivs av Sofia och Peter Asthamn och som handlar om miljö, odling, biologisk mångfald och andra viktiga tema. Det finns även en butik med samma namn. De kunde tänka sig att läsa och recensera Odla lätt, roligt och billigt och jag har väntat spänt på vad de, proffs inom ämnet, skulle tycka.

Den underbara bilden av paret Asthamns från sidan ”Bättre Värld”

Det blev därför en glad och värmande upplevelse att läsa Sofia Asthamns recension, som nu finns upplagd på Bättre Värld:

”För ett tag sedan fick vi frågan om vi ville läsa och skriva om en bok. Eftersom temat ligger oss varmt om hjärtat tackade vi ja. Kort därefter fick vi boken i brevlådan. Det är Eva Ullerud som skrivit om sina personliga erfarenheter och tips när det gäller att odla.

I det lilla formatet på 62 sidor rymmer boken en hel del. Även sådant vi själva är dåliga på att ta oss för med. Till exempel inleds den med att beskriva hur man kan få julstjärnor och amaryllis att blomma om i flera år. Att det kan motverka bladlöss att så ringblommor mellan raderna visste jag inte heller.

Ganska ingående beskrivs glädjen och mångfalden i att odla tomater och chili. Grönsaker som det dessutom är lätt att ta egna frön från. Själva har vi inte upplevt det som riktigt så enkelt som det beskrivs. Kanske för att vi har dåligt med plats till försådder inomhus, länge saknade plats för avhärdning och odlar där det ofta blåser mycket och är en utmaning att få tillräckliga stöd. Men inspirerande är det att läsa om och även vi har hittat sorter som fungerar bra för oss.

Just detta är trevligt med boken tycker jag, att hon inte talar om hur man ska göra, utan berättar om sina egna erfarenheter. Det känns personligt och öppet för var och en att hitta sitt eget sätt. Jag tänker att den kan vara en fin gåbortspresent till en ung person eller någon du tror skulle ha glädje av mer odling i sitt liv.

Här finns också tips på tacksamma blommor att odla till balkonglådan och hur man kan få fram spännande växter genom att plantera sådant man köpt i grönsaksdisken. Att ta vara på det man har och våga pröva är återkommande teman. Odling av flera andra grönsaker än tomat och chili beskrivs också, fast lite mer kortfattat. På slutet finns några recept och tips på hur man kan ta hand om skörden. Något som kan bli ett dilemma när man lyckas med tomaterna eller squashen och är tacksamt att få fler idéer till.”

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Bokmärke för deckarfantaster

Dessa stiliga herrar – Poirot i två kulörer – är handgjorda av Catharina Ullerud. De tillhör en hel serie rörliga bokmärken med kända bok-detektiver och kan köpas på Etsy. Catharina säljer där under namnet Lilja Hazard.

Bokmärkena har både fram och baksida. De rör sig inte själva (innehåller inte något batteri) utan är rörliga. Detta är en trailer som visar hur. Perfekt present till deckarfantasten eller varför inte till dig själv!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Snart kommer Miniatyrerna!

2016 fann jag, i all hemlighet, en parallell värld. Det tog några år att lära känna den tillräckligt väl för att kunna skriva om den men första augusti 2024 kom äntligen berättelsen om ett ställe som kanske är perfekt, kanske inte. Väl värt att besöka dock. Den första boken heter Miniatyrerna och utspelar sig i Norrland. Det är en portalfantasy avsedd för vuxna läsare.

Miniatyrerna släpps 1/8. Fram tills dess kan den beställas till förköpspris.

Miniatyrerna
Portalfantasyn Miniatyrerna

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Recension av Dödsgudinnans stenar av Andie Lindskog

Lika viktigt som att skriva är att läsa. Och vad passar bättre att läsa när man skriver fantasy än just – fantasy. Extra roligt var att läsa och recensera den humoristiska fantasyn Dödsgudinnans stenar av Andie Lindskog.

Med en färgsprakande fantasi trollar Andie Lindskog fram detaljerade och händelserika miljöer och karaktärer. Magikern Belvida Bell, som gett namn till författarparet Lindskogs förlag, är en skön kvinna på hundra år som tänker leva länge än. Naturligtvis! Om man träffar sin kärlek i den åldern vill man inte hämtas av dödsgudinnan dagen efter. Henne gillar jag direkt. Och Neibi, som inte gör mat på sina vänner.

Det jag uppskattar speciellt med Andie Lindskogs författarskap är ambitionen att ta med samhällskritik, rasism, miljöfrågor, HBTQ och starka kvinnor och att göra det med humor och glimten i ögat. Det stämmer väl överens med min egen värdegrund.

I Dödsgudinnans stenar har gudinnan Asha blivit av med sin sten, som fallit ner till människorna, och därmed sin makt. Men mycket annat händer också, stort som smått, och berättelserna är så många att jag i bokens början ibland har svårt att följa med i allt. Skulle jag önska något vore det kanske att få stanna längre i några scener och uppleva händelserna. Sist i boken finns dock hjälp i form av register över kuriosa och gudar och i bokens början kartor över länderna.

Dialogen är humoristisk, såväl hos människorna på jorden som hos gudinnan i himlen, bland annat när man spekulerar i varför stenen fallit ner.

Det är inget tvivel om att Andie Lindskog har en rik fantasi att ösa ur och att denna bok kommer att följas av flera.

Dödsgudinnans stenar av Andie Lindskog är en humoristisk fantasy som inom kort utkommer på Belvida Bell förlag. Den är del 4 i serien Legender från Thiramaar. ISBN 978-91-989480-6-6.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Mormors Recept


Allas nummer 27 har anlänt med min sommarnovell ”Mormors recept” om Stina, som får oväntad hjälp när allt verkar hopplöst. Den hoppas få möta många hängmattor. Glad Sommar!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Glad Midsommar!

Bonnie myser i kattgården bland bananpalm, olivträd, lavendel, citronträd, apelsinträd, rosmarin, lagerblad och bourgainvillea och önskar glad midsommar. Bonnie är huvudpersonen i böckerna ”Vitt och kallt, sa Bonnie Katt” och ”Vem pep?”.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Erbjudande fram till midsommar!

Missa inte Whip Medias erbjudande om du ska ge ut en bok: kostnadsfritt grafiskt lektörsomdöme av ditt omslag INNAN du skickar det till tryck. Anders Nyman på Whip är proffs på omslag så passa på!

Han har bland annat gjort detta snygga omslag – på rekordkort tid dessutom:

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Fantastiknovelltävlingen

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2024

Zhyva naukova fantastyka!* Dags för en Speciell Litterär Operation. Skriv max 40 000 tkn science fiction-, fantasy- eller skräcknovell senast 3/9 och bli delägare i SF-Bokhandeln! Du skall inom internationellt erkända smakgränser mobilisera din talang och undvika språkliga minfält. Rikta dina språkliga missiler mot rätt mål och få robotar att utradera stela kolonner av obrukbart ordpansar. Låt idéer detonera, undvik generalfel och och har ditt alster rätt kaliber kan det kanske invadera prispallen! (* ”Leve science fiction” på ukrainska.)
  Arrangerande författarlistan SKRIVA har skaffat aktier från bokhandelns nyemission till prisbordet, vilket kompenserar att pekuninära belöningar ligger lägre – sådana välkomnas, hör av dig för donationer! 40 000 tkn motsvarar ca 10 sidor och tillställs ahrvid@hotmail.com SAMT fantastiknovell@proton.me.
 SKRIVA är veterligen Sveriges äldsta författarlista, grundad 1997 – tidigare listigheter är degenererade till ytligheter som Facegram och Instabook.
  Och vår novelltävling utlyses i år för 25:e gången! Bara det.

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ”ASCII”, inga bifogade filer, t ex Word) senast 3 september till fantastiknovell@proton.me SAMT ahrvid@hotmail.com (BÄGGE!) Använd rubrik ”Tävlingsbidrag”.

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 40 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury som även kan utdela hedersomnämnanden. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista och erbjuds publicering hos DAST Magazine (http://www.dast.nu/).

4. Förstapris 300 kr + 1 aktie i SF-Bokhandeln AB + 1 E-boksläsare (begagnad, men funkar och förses med div E-böcker!). Andrapris 200 kr + 1 aktie i SF-Bokhandeln AB. Tredjepris 1 aktie i SF-Bokhandeln AB. Prispall och hedersomnämnda tilldelas även diplom att skriva ut som stolt väggprydnad och PDF:en FÖRFATTANDE I TID OCH RUM, en how-to-write-PDF (ny version av verk under arbete).

För att främja bästa möjliga bidrag till tävlingens kvartsekelfirande, några tips:
  – Börja med en bra ide, t ex från vardagen, något du läst, något brainstormat.
  – Idén skall uttryckas i en konflikt, något slag av problem – det grundläggande svåra att hitta på!
  – Sedan tänker du ut intrigen, hur problemet hanteras i en händelseutveckling.
  – Lägg extra krut på novellinledningen. Inom ett par stycken, max 1 sida måste hjälten, konflikten, plats och bakgrund presenteras. Keep It Simple Stupid!
  – Därefter skall du tänka ut slutet, upplösningen av konflikten. Betänk att s k twistends vanligen är kända och uttjatade. Slutet behövs så att när du fyller på mitten, huvudelen av novellen, hela tiden vet vart berättelsen är på väg. Vanikgast är att använda tredje pers och imperfekt (”han gick”). Första pers ger dock mer närvarokänsla.
  – I den långa mittdelen, blanda show (gestaltning) och tell (referat), växla mellan långa och korta meningar, interfoliera med dialog (som är bra för att driva intrigen och visar att personer är närvarande), använd scenhopp (man skall INTE skildra allt – sömngång, måltider, WC-besök etc, då inget av betydelse sker hoppas det över).
  – Använd mer udda gärna nyuppfunna metaforer, inte de gamla slitna, var försiktig med eller stryk adjektiv, läs högt för dig själv för att höra om det låter bra. Beskär texen. Idag skriver många på tok för pratigt – ordbehandlarens fel.
  – Att bruka humor är bra, men svårt! Understatements fungerar bättre än överdrifter (hyperboler). I dialog, ge varje talare en egen karaktär.
  – Begränsa miljöskildringar till lätta penseldrag och några få ord. Rätt ord väger tyngre än många ord. Tag med det i miljön som behövs för intrigen.
  – När du tror novellen är färdig, gå igenom och korrläs (språk- och stavfel imponerar ej!), putsa och STRYK onödigheter. Spara som .TXT (inga bifogade filer till tävlingen!). AI-skrivna noveller kan diskas. Varför ens försöka då datamaskiner skriver så sterilt?
  Administratörens intryck av 24 tävlingars problemnoveller är att de verk som ligger sämre till är a) för pladdriga, mycket prat liten ordverkstad, och b) har oklar eller ointressant intrig, som dessutom framgår för sent i novellen.
  Gå med på SKRIVA-listan, som kan behöva nytt blod. Där kan du pladdra och utgjuta dig om det mesta, men helst om skriveri, fantastik, kulturnyheter (samt få sf-nyheter och eventkalendrar av underteckand). För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.

–Ahrvid Engholm
   tävlingsadmin
  ahrvid@hotmail.com

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Hjulebergsdagen

Idag är min senaste bok Odla lätt, roligt och billigt på Hjulebergs Herrgård utanför Falkenberg och firar nationaldagen med sitt (och mitt) förlag Whip Media. Alla chanser att möta en läsare är bra för böcker.

Det är Hjulebergsdagen, som arrangeras av Lions för att samla in pengar till välgörenhet och det finns mycket trevligt på programmet.

Kl 10-15 pågår det hela, om du är i närheten så titta gärna in och möt Whip Media!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Lockande omslag och deras skapare

Vad får dig att stanna upp och titta en gång till på en pappersbok eller en ljudbok om du inte tidigare fått ett tips om den? För de flesta är det omslaget. Hur bra inlagan än är, och hur många år författaren än lagt på den, behöver den få reklam av ett passande omslag.

Mitt senaste, till fackboken Odla lätt, roligt och billigt är jag mycket nöjd med Anders Nyman på Whip Media lyckades verkligen fånga bokens innehåll. Det märks inte minst på att trailern, även den gjord av Whip, snabbt fick många tusen tittare.

Nu har jag två nya böcker – och två nya omslag – på gång.

Snezana Lindskog är illustratören som gör omslaget till min kommande fantasy Miniatyrerna. Jag fastnade för en illustration hon gjort till en väns bok i fantastik-genren och kontaktade Snezana. Hon ställer upp helhjärtat och det ska bli mycket roligt att få visa upp den hon gör nu. Även denna bok kommer att ges ut av Whip Media.

Den andra boken är en lättläst deckare för vuxna. Som vanligt heter detektiven Lillemor Stenlund. Den kommer att ges ut av Lättlästförlaget och redaktören kontaktade mig strax före helgen om planer för omslaget. Hon har idéer om såväl illustratör som illustration och det ska bli jättespännande att se vad det kan bli.



Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar