Sälja sina texter

Det är inte många som lyckas försörja sig på sina böcker. Jag gör det definitivt inte. De flesta kombinerar med ett annat arbete, inom skrivande eller något helt annat. Ett sätt att få in någon tusenlapp är att skriva veckotidningsnoveller. Det har inte blivit tid till det så ofta för min del men denna veckan är min novell Maskrosvin med i Hemmets Veckotidning.

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Ny kul novelltävling

Stockholms Stadsbibliotek har startat en ovanlig och rolig novelltävling: Skicka in din opublicerade novell så har du chansen att den blir inläst av en skådespelare och uppspelad i Bibliotekets Novellpodd!

Att höra sin egen text uppläst av någon annan är en fantastisk upplevelse. Det vet alla som första gången lyssnat på en ljudboksinspelning av sitt eget verk. Nu får alla Stockholmare chansen att uppleva det. Vinnarna får dessutom ett arvode på 1.000 kronor.

Hoppas fler stadsbibliotek landet runt följer efter denna bra idé!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Deklarerar

Inte så mycket bloggande nu: Deklarationstider.

Eftersom jag har en redovisningsbyrå är det just nu årets högsäsong. Bokslut, årsredovisningar och deklarationer för både AB, enskilda firmor, föreningar och något enstaka kommanditbolag.

Därför önskar jag en trevlig Valborg och drar mig tillbaka till siffrorna.

Vår i luften - inspirationen flödar!
Vår i luften!
Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Trilogin om Lillemor Stenlund har blivit recenserad i DAST Magazine!

Catarina Berggren har recenserat hela trilogin om Lillemor Stenlund i DAST Magazine: Likbilsmysteriet, Gamla synder och Fara med osanning. Och det gör mig varm om hjärtat att läsa recensionen. Här finns länk till hela recensionen, nedan några utdrag. Men läs gärna hela!

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen

”Trilogin är trevlig, särskilt om du tycker om pusseldeckare och lite kortare berättelser. Med alla ingående detaljer som trots allt finns i de här kortdeckarna skulle det inte förvåna mig om trilogin blir film.”

Likbilsmysteriet eller vad som händer när man inte lyssnar på äldre damer

”Likbilsmysteriet är den mest morbida ljudboken i trilogin. ”
”Det piggar också upp i mysiga kortdeckare som den här, att mysigheten understundom får slagsida.”

Fara med osanning

Recensenten tycker det är synd att det inte även finns e-böcker i samma utgivning: ”Det är alltid fint att kunna växla till e-bok och bläddra tillbaka, läsa hur personer och gatunamn stavas etc. Eller om jag förlorar koncentrationen på grund av bullrig omgivning, som det kan bli när en åker tåg eller buss.”

Och här kan jag lämna ett glädjande besked: e-böcker för hela trilogin om Lillemor Stenlund är på väg!

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Glad Påsk!

Med en bild på Catharina, min dotter och illustratör till senaste omslaget, och hönan Tegnell önskar jag alla en rofylld och glad påskhelg med precis så mycket eller litet skrivande ni önskar. Kram!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Recension av ”Poeter mot krig”

Idag var ”poeter mot krig” recenserad i Helsingborgs Dagblad av Ann Lingebrandt under rubriken ”Kan poesin hjälpa oss hålla känsligheten levande?”. En läsvärd text som jag tycker förstår och uppskattar både bokens syfte och framtagning. Hon lyfter också fram några av bokens texter och det faktum att flera av författarna är kända poeter.

Hon konstaterar ”En dikt kanske inte förändrar någonting i stort, men jag tror att den, åtminstone för en stund, kan förändra den som läser. Hålla människan inom oss vaken” och visst är det väl så.

Jag hoppas många ska investera in den lilla skriften så att det blir ett behövligt bidrag till Röda Korsets arbete i Ukraina.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Karpmysteriet

Lillemors deckarserie har hittills kommit ut i tre romaner där hon löser ganska omfattande brott. Men Lillemor gillar gåtor i alla former och de flesta av hennes fall är faktiskt i mindre skala. Små vardagsgåtor. För henne är varje mysterium lika spännande. vare sig det är kronjuvelerna som stulits eller en lussekatt. Det som lockar är hur svårlöst det verkar vara.

Ett av hennes mindre uppmärksammade fall kom nyligen ut i nättidningen Dast Magazine, som är specialiserat på just deckare. Det heter Karpmysteriet och utspelar sig på hösten, när kantarellerna börjat titta fram. När grannens fiskar en efter en försvinner från dammen får Lillemor ett problem att lösa.

Karp. Bild av FranzW.

Kanske vore det idé med en bok för de kortare texterna också. Flera är ganska långa, som en kort roman eller väldigt lång novell, medan andra är mycket korta, som karpmysteriet.

Hur det gick för karparna? Det avslöjas här: http://www.dast.nu/novell/karpmysteriet

Publicerat i Blogg | Etiketter , | Lämna en kommentar

Poeter mot krig

Jag fick en förfrågan.

Ekström & Garays bok Poeter mot krig hade egentligen redan haft deadline när redaktören fick syn på min text i ett annat sammanhang. Han ville gärna ha med den också. Kunde jag tänka mig att delta?

Jag hade läst om projektet någon dag tidigare. En bok vars hela behållning går till Röda Korsets arbete för kriget i Ukraina. Det är klart att jag mer än gärna vill delta!

På så sätt blev en kort text om ett barns oro för kriget inte en artikel utan fick en hedrande plats i en bok som stämmer helt med min värdegrund.

Jag känner mig mycket hedrad och glad för att kunna lämna detta lilla bidrag.

Poeter mot krig ges ut av  E&G tillsammans med Opulens magasin och i samarbete med ABF Malmö, ABF Göteborg och tryckeriet Exakta print. Allt överskott tillfaller Röda Korset.

 

Så här skriver förlaget

Poeter mot krig

I Ukraina bombas byar och städer, civila dödas och flyr för sina liv och här hemma känns plötsligt den kanske alltför självklara gränsen till otryggare tider tunnare. Krig är fruktansvärt, var än i världen de utkämpas och vilka makter som än ligger bakom. Poeter mot krig är resultatet av ett blixtprojekt där de deltagande poeterna bara haft några få dagar på sig att skicka in sina texter. Många dikter är nyskrivna och tidigare opublicerade. En del dikter har fötts ur den senaste tidens händelseutveckling och några har skrivits med avsikt att publiceras i denna antologi. En unik sammansättning av poeter, här förenade i ett samtida poetiskt avtryck: ett långtklingande rop för fred.

Medverkande poeter är: Bengt Adlers, Evindar Akdogan, Ibrahim Al-Khaffaji, Arazo Arif, Bengt Berg, Andreas Björsten, Helena Boberg, Johan Rantala Bonnier, Elis Monteverde Burreau, Sam Carlquist, Johan Christiansson, Michael Economou, Helena Fehrman, Rosanna Fellman, Eric Fylkeson, Ángela García, Lina Hagelbäck, Gunnar Harding, Pamela Jaskoviak, iodine Jupiter, Karin Lentz, Li Li, Börje Lindström, Helena Looft, Anna Maris, Nino Mick, Petra Mölstad, Karin Nilsson, Johan Nordbeck, Emma Eriksson Olsson, Cecilia Persson, Tina Persson, Joakim Pirinen, Freke Räihä, Håkan Sandell, Nicko Smith, Göran Sonnevi, Marie Tonkin, Niklas Törnlund, Eva Ullerud, Mikael Wiehe, Susann Wilhelmsson, Ilman Yusupov, Bruno K. Öijer

Poeter mot krig

Det har blivit hela fyra

antologier på drygt ett halvår, trots att jag satsat på att skriva egna böcker. Men det har ett skäl: det är verk som tilltalat mig dels på grund av utgivare och medförfattare, dels på grund av att vi delar värdegrund:

  • Aug 2021 kom Brev till framtiden, brevnoveller om pandemin utgivna av Författarcentrum Syd
  • Dec 2021 Demokrati100, om vikten av demokrati och det fria ordet, utgiven av Poeter.se
  • Mars 2022 Vi planterar där vi står, utgiven av Liv i Sverige
  • Mars 2022 Poeter mot krig, ges ut av Ekström & Garay till förmån för Röda Korsets arbete i Ukraina

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Kritiska perspektiv på kris, kultur och demokrati

Söker du efter en utbildning att gå i höst? Då har jag ett tips!

Kritiska perspektiv på kris, kultur och demokrati går på Göteborgs Universitet i höst. Om jag inte redan hade gått den skulle jag anmäla mig direkt.

Innehållet är alltid viktigt men mer aktuellt än någonsin nu.

Kursen är 15 hp på distans och hålls av en kunnig och engagerad lärare: Mathias Ericson.


Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Vem pep?

Ett barnboksmanus har äntligen gått iväg till förlag. Det är den andra bilderboken, med text på vers, om katten Bonnie. Den första gavs ut 2012 så Bonnie (som finns på riktigt) och jag tyckte det kunde vara på tiden med en uppföljare. Den lär dock inte läsas av samma barn eftersom de är tonåringar nu.

Den minsta lusen i "Vitt och kallt, sa Bonnie Katt"
Den minsta lusen . Ur den första boken ”Vitt och kallt, sa Bonnie Katt”

Förhoppningsvis ska läsarna tycka att den är rolig, överraskande, fantasifull och spännande. Därutöver har den, som allt annat jag skriver, en undertext som hänger samman med min värdegrund: allas lika värde. I detta fall är budskapet att man ska hjälpa dem som är hemlösa. I vuxenvärlden talar vi just nu mycket om flyktingar. I Vem pep? är flyktingarna en hemlös kattfamilj med små barn. Och att vi hjälper både mänskliga flyktingar och hemlösa djur är viktigt i min värld.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar