Dags för inlämning

Nu är det bråda dagar på kurserna. Bägge två som jag går denna termin har inlämning denna veckan av det manus man skrivit under terminen. För min del en bilderbok och en fackbok. Efter denna inlämning ska vi som går kurserna läsa varandras manus och ge respons. Med hjälp av den förbättrar man sin text och sedan är det inlämning till handledarna. Någon gång runt årsskiftet tror jag att deras respons kommer. Sedan ytterligare en förbättringsrunda innan vi kan sända våra manus till förlag, ge ut dem själva eller kanske be en professionell ta en titt eller, om man så vill, låta dem ligga till sig ett tag. Hur man än väljer att göra är den respons vi nu får, och ger, oerhört värdefull. Kanske rentav det bästa med kurserna.

Jag skickade barnbokstexten idag, imorgon ska jag fortsätta med fackboken. Och den mera akademiska text om skrivandet som är obligatorisk.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Julkalender för poeter

Ingen skrivartävling går under Pärs radar och jag är mycket tacksam för alla tips!

De tre senaste är lite udda och intressanta på varsitt sätt:

En manustävling, där förlaget Ditt Bokförlag ska välja ut en text att publicera. De en novell på 80-85.000 tecken, dvs ganska lång.

Föreningen Arbetarskrivares årliga stipendie. Eftersom man söker och får det genom att skicka in en text hamnar det i min lista som en skrivartävling.

Och slutligen julkalendern. För att delta måste man, som Pär och jag, vara medlem. Det kostar ingenting och går snabbt att bli, sedan kan du lägga upp texter hos Poeter.se. Julkalendern har redan texter bakom många luckor men några är kvar att fylla så skicka in passande juldikter! Inget slutdatum – det beror på när kalendern är fylld.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

4 oktober: Djurens Dag och Kanelbullens Dag!

Hur firar man den? Genom att swisha en bulle till djuren förstås! Eller två eller tre …

Djurens Rätt: Swisha till 90 10 877 och märk med ”bulle”

Forska utan Djurförsök: Swisha här

Och glöm inte att ta en bulle själv också <3

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Hennes värld – en novell i DAST

Idag blev en av mina noveller publicerad i DAST Magazine: Hennes värld.

Förra novellen DAST publicerade var en pusseldeckare. Denna novellen hör till mina mer udda texter, inspirerad av att vandra genom stilla regnväder. Mina tankar gick till hur snabbt man dömer sina medmänniskor, på några sekunder har man placerat dem i samhället. Och hur lite man egentligen vet om dem man ser.

Publicerat i Blogg | 1 kommentar

Tipslista med förlag och stipendietips

Bloggen är tillbaka efter semesterledigheten.

Jag ”råkade” komma in på en tredje utbildning utöver de två om barnböcker och bilderböcker. Den tredje handlar om sakprosa. Den går på Linnéuniversitetet och heter ”Att skriva så världen lyssnar” och det är första året denna kurs hålls. För mig kom kursen perfekt eftersom jag sedan en längre tid inte lyckats komma ur startgroparna med en ekonomibok. Nu är den på gång!

Ska man skriva facklitteratur måste man förstås börja spana efter dito förlag och när det är tänkt som ett läromedel är det läromedels-förlag man letar efter. Jag gick in på min tipssida med förlag och upptäckte genast en gigantisk brist: det fanns inte någon lista över läromedelsförlag!

Nu finns listan här! 16 läromedelsförlag och ytterligare två intressanta länkar är upplagda. Känner du till fler så tipsa mig gärna!

Varför läromedelsförlag, kan man fråga sig, räcker det inte med fackboksförlagen? Nja, det beror på om man vill ansöka om stipendium hos Läromedelsförfattarna för läroboken. Då måste det vara ett läromedelsförlag eller också måste den finnas med som kurslitteratur i utbildning.

För utbildningen behövs också en del fackböcker. Bäst gillar jag 1-2-3 Fackbok av Lotte Mjöberg. Börjar med baksidestexten (den är klar), sedan innehållsförteckningen (den är på gång) och därefter själva manus och det är också på gång. Nu ska den äntligen bli klar!

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Nytt förlagsavtal

Ett nytt förlagsavtal tecknat idag, med ett pålitligt förlag som jag inte haft kontakt med tidigare . Denna gång lättläst för äldre. Ser verkligen fram emot samarbetet!

Nu håller jag tummarna för att de övriga manusen, lättläst för barn respektive ungdom, också ska hitta förlag de kan trivas hos. De senaste gick iväg härom dagen, till förlag som inte tar emot manus under sommaren.

Känns skönt att allt är inskickat. Nu gäller det att skriva vidare på alla texter som står i kö!

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Semester och skolstart

Inte så mycket bloggande just nu.
Jag har precis påbörjat en efterlängtad semester (hoppas hinna både läsa och skriva) samtidigt som höstens kurser börjar.

En kul kickstart på skrivandet var att Allas i veckans nummer har tagit in två av mina veckotidningsnoveller i samma nummer. Hoppas hinna skriva lite fler såna också.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Höstens kurser

Jag kom in på både Litteraturvetenskap A kreativt skrivande barn och ungdom 30 hp vid Mittuniversitetet och på Att skriva barnlitteratur litterär gestaltning i bilderboken 15 hp vid Jönköpings universitet så jag antar att det är barnboksspåret jag ska följa. Kanske borde nöjt mig med den ena men det är ju så svårt att välja.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Adamsson Löfgren Bokförlags manustävling

Oj vilken ovanligt rolig skrivartävling som plötsligt dök upp på facebook! Adamsson Löfgren Bokförlag är nytt för mig och jag tror nytt över huvud taget. Inte dåligt att då kunna arrangera en tävling i denna klass! Men söker ett bra manus och vill ge vinnande författare ett traditionellt avtal och ett royaltyförskott på 100.000.

16/8 2023 till 16/3 2024 pågår tävlingen så det är gott om tid att skriva.

Jag önskar både Adamsson/Löfgren och alla tävlande hjärtligt lycka till!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Glaset är mer än halvfullt

Detta med refusioner.

På de senaste manusen jag skickade in har hittills två tackat nej.

”Tyvärr tackar vi nej till erbjudandet om utgivning denna gång. På grund av begränsade resurser kan vi dessvärre inte ge någon individuell feedback. Vi önskar dig all lycka till på andra förlag!”

”Vi har läst men tyvärr har vi nu beslutat oss för att tacka nej till utgivning. Eftersom vi får in en stor mängd manus hoppas vi att du har förståelse för att vi inte kan ge något mer utförligt omdöme. Du är alltid varmt välkommen att skicka manus till oss igen!”


Det är vänliga brev som lämnar en dörrspringa öppen för framtiden: ”Vi tackar nej denna gång”, ””Du är varmt välkommen att skicka manus till oss igen!”. Bra att förlagen tänker på att författare behöver lite pepp.

Jag skickade till elva förlag, det innebär att nio hittills inte svarat. Det är alltså över 80% chans kvar. Och tackar alla nej så finns det fler än elva förlag i Sverige så jag tar det med ro.

Det fina med skrivandet är att det alltid är något på gång. När ett manus skickats tar jag tag i nästa manus och glömmer för en tid det jag väntar svar på, tills svaret dimper ner i mailen.

Med tanke på den stora mängd manus förlagen får in känns det lite som att delta i en tävling. Inte ett lotteri, där allt beror på turen, men en tävling där man både ska prestera något och ha tur. Såna gillar jag bäst.


Publicerat i Blogg | 2 kommentarer