Opponering

I morgon är det dags. Opponering på min E-uppsats. Ja, inte bara min förstås, vi är sju kreativa kvinnor som snart avslutar masterutbildningen i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Christine, Liv, Görel, Birgitta, Marie, Åsa och jag. Vi skriver inom olika genrer och precis som i kandidat- och magisterutbildningar i skrivande utgörs våra uppsatser av litterärt skapande som ska vara av högsta klass. Det är manus till utgivningsbara verk vi ska presentera och opponera på under en hel dag som, under dessa märkliga tider, inte kan äga rum på universitetet utan sker via zoom.

Linnéuniversitetet. Från en dag när jag var där “på riktigt”.

När jag 2013 började kandidatutbildningen i Litterärt skapande i Lund hade jag ingen aning om att det skulle sluta här. Jag villa lära mig att skriva böcker, och det fick jag, men på köpet fick jag smak på lärandet och umgänget bland skrivande människor. Det var för hisnande 562,5 poäng sedan.

Utbildningarna har till stor delen varit på distans, med möten via zoom. De har hittills fört mig till universitet och högskolor i Lund, Växjö, Göteborg, Dalarna, Halmstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Sundsvall (Mitt), Umeå och Stockholm. Nu återstår det så få universitet att jag faktiskt börjat söka på just deras utbud för att se om det går att finna kurser även hos resten. Söker några redan i höst … Högskolorna är fler, det blir ett större projekt.

Ja, jag fick verkligen smak på lärande. Utbildningarna har definitivt fört mitt skrivande framåt. Dessutom har de lämnat ett spår av texter efter sig. Varje högskoleuppsats, inför varje opponering, har varit i form av litterära verk. Fyra längre, i olika genrer, är i olika stadier av att närma sig utgivning.

Även om jag vid detta lag fått förmånen att gå igenom en stor del av de skrivarutbildningar som finns vid svenska universitet och högskolor fanns fortfarande några kvar att söka till hösten 2021. Jag hoppas på filmmanus eller barnlitteratur vid Linné men har även sökt ett antal små, spännande kurser.

Vad gör man sen? Konstnärlig forskning talades det om redan när jag gick de första åren på LUFS (Lunds Universitets Författarskola). Kan det vara något?

Jo, jag ska förstås skriva också. I alla möjliga genrer. Och uppmuntra andras skrivande.

Publicerat i Utbildningar | Etiketter , , , , , , | 4 kommentarer

Idag har Gamla Synder boksläpp på Storytel!

Idag släpptes Gamla Synder på Storytel. Det är den första ljudboken om mysdeckartanten Lillemor Stenlund som ges ut av Bookea. 

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen
  • Gillar du pusseldeckare, som ger lyssnaren en chans att lösa gåtan?
  • Gillar du smarta gamla tanter?
  • Gillar du resor?
  • Gillar du god mat och dryck?

Häng i så fall med Lillemor på en tur till England! Trivs du i hennes sällskap kommer förhoppningsvis fler av böckerna om henne ut i ljudform.

Inspirationen till böckerna om Lillemor föddes när jag mötte en genomsnäll, kaxig, helmysig och självsäker tant i sjuttioårsåldern under en resa till Brasilien. “Hon borde vara detektiv” tänkte jag och insåg sedan att det var just vad hon kunde få bli, i bokform. Själv var jag trött på alla deprimerade män och utarbetade småbarnsmammor som hade huvudrollen i var och varannan deckare under den tiden och ville överraskas av en positiv individ. Ur detta föddes en klurig tant. Jag hoppas du också ska gilla henne.

I Gamla Synder går sommaren mot höst och Lillemor är sugen på en resa:

Den lilla engelska staden Edenbridge framstår som en lugn och idyllisk plats, som gjord för att Lillemor Stenlund och hennes man Torsten ska kunna unna sig god mat, goda drycker och nya upplevelser.

Plötsligt inträffar ett mord som väcker den sömniga staden till liv och gamla synder kommer upp i dagen. Vilka är det nakna paret på fotot? Skall Laura få sitt arv eller kanske istället hamna i fängelse? Vem tassar på vinden på natten? Och – är det bara ett mord som begåtts eller kanske flera?

Istället för en lugn höstsemester väntar nu äventyr, upplevelser, nya vänner och kulinariska upplevelser för Lillemor och Torsten. Detta är en deckare med hög feelgood-faktor och Lillemor visar sig vara en sann problemlösare i bästa Miss Marple-anda.

Uppläsaren heter Sebastian Karlsson.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Att tala med katter

Nu är det dags för hemtenta på kursen “Katters personlighet och kommunikation” vid Linköpings universitet. På distans, givetvis. Var lär man sig bäst att tala med katter om inte tillsammans med dem?

Jag har märkt att universitetskurser är vanebildande. Det började för min del på allvar med Lunds Universitets Författarskola, LUFS, för åtta år sedan och sen dess har begäret bara växt. Efter kandidatexamen i Lund blev det magister i både Lund och på Linnéuniversitetet. De följdes av kurser i litteratur och skrivande vid universiteten i Malmö, Jönköping, Dalarna, Stockholm, Umeå, Luleå, Göteborg och Sundsvall. På Linnéuniversitetet har jag frossat i Kriminalromanen, Bilderboken, Barn och ungdomslitteratur, Att skriva fantasy, Litteratur och genus, Att skriva kritik och essäistik och i höstas Det förflutna och fiktion. Det blev utsvävningar: vikingarnas språk (om man någon gång vill skriva eller läsa runor). Och nu då ett steg till: utom-mänskliga språk. Inte första steget på den vägen i och för sig, jag har tidigare läst Moraliska djur vid högskolan i Dalarna.

Kanske behövs inte kursen för att kunna konversera med familjens fyra kissar. Sextio år med katter och andra djur verkar ha vässat mina sinnen. Trots att hörseln blivit sämre med åren förstår jag numera betydligt bättre vad de säger. Kanske är empati det “sinne” som ökar med åldern? Mest förbluffande är att inse hur väl de andra djuren förstår oss. Och varför inte. Om man flyttat till Kina och bott där ett helt liv skulle man nog förstå kinesiska även om man aldrig hört ett ord innan man kom dit. Katterna behöver definitivt inte kursen. Men jag knagglar vidare. Det är på sluttampen nu och med VG på bägge de tidigare uppgifterna så vill jag inte sjunka till G eller kanske rentav U.

Blir du nyfiken på kursen? Ansökningsperioden till höstens kurser är avslutad men denna kurs kommer att öppnas igen 16/7 för sen anmälan så det finns en chans! Den ges både på campus och på distans. Vill du tala med katter så klicka här.

Dags att sluta blogga och börja läsa.!

Men först ett par boktips för dig som också vill kunna tala med katter:

https://www.adlibris.com/se/bok/kattens-hemliga-sprak-lar-dig-att-forsta-och-kommunicera-med-din-katt-9789137152837
https://www.adlibris.com/se/bok/hur-tanker-din-katt-9789178870066?campaignId=f47958d8-f226-4378-84ae-6b79c1b3fc78

Här är ett av mina allra första egna alster: Vitt och kallt, sa Bonnie katt.

Lilla kattmoster Lundqvist och Suko läser om Bonnie
Lilla kattmoster Lundqvist och Suko läser om Bonnie
Publicerat i Djur, Utbildningar | Lämna en kommentar

De vårliga krafterna

Har du också känt hur humöret vaknat till och börjat börjat testa vingarna? Kanske är det solen som värmer ansiktet även om aprildagarna kan vara kyliga. Kanske gullvivorna och gråsparvarnas högljudda samtal i schersminen. Kanske att ett skolår via zoom börjar närma sig examen. Kanske löftena om vaccin och en liten, liten möjlighet till utflykter i sommar. De kommer alltid så här års men i år känner jag dem starkare än vanligt: de årliga, vårliga krafterna.

Gunnar sover på öronen i rabatten


Gule Gunnar njuter av våren mellan julros och gullviva. Som mellan hägg och syrén, sett ur ett lite längre perspektiv och på väsentligt lägre höjd. Noshöjd, för att vara exakt. Om nu inte Gunne Bunne hade haft för vara att vila stående på öronen. Gunnar är hittekatt. Han hittade oss för tio år sen och dök upp på balkongen där han satt och vinkade in till oss. Någon ägare gick inte att finna trots annonser och han vägrade att följa med någon annan hem så han fick flytta in hos oss och våra katter.

Våren har varit omvälvande för honom. Det visade sig att han har forl och stora problem med tandköttet. Nu är alla tänder bortopererade och han är som en ny person. Han har haft mycket ont utan att vi vetat om det, varit lite arg för det mesta. “Är han glad?” sa sköterskan vid återbesöket i mars. Glad, tänkte jag. Hur vet man om en katt är glad? Men sen märkte vi att det var han! Han började umgås mer och hoppade upp i sängen för att klappas. Ja, Gunnar är glad!

Nu är det en ny Gunnar som upplever våren. I hans lilla gula kropp har de vårliga krafterna blommat ut för fullt.

Gullvivan, julrosen och gule Gunne-Bunne


Det blir inga majbrasor i år heller och inga studentsångare men våren, den kan inga pandemier stoppa. Kanske blir det istället tid för skrivande? Varför inte en novell om våren? Du vet väl att du hittar listan över pågående skrivartävlingar här? Femton stycken på gång just nu.

Hoppas du får en trevlig Valborg och första maj !

Publicerat i Blogg, Djur | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Att få resa!

Har du tråkigt under pandemin? Längtar du efter att få resa bort? Tills vi alla kan göra det i verkliga livet finns möjligheten att resa i fantasin.

Sätt dig bekvämt som i en flygplansfåtölj. Servera dig det du skulle beställt på planet. En kopp kaffe? Ett glas vin? En liten whisky? Ett läckert bubblande glas Coca Cola? Kanske en påse jordnötter eller en smarrig muffins? Sen sätter du på ljudboken, lutar dig bakåt och sluter ögonen. En mjuk röst tar dig med, långt bort.

Du har valt att resa tillsammans med Torsten och Lillemor Stenlund. De är ett trevligt sällskap, glada och lätta att umgås med, och de älskar resor, god mat och människor. Nu är ni på väg till England. Du ska få bo med dem ett par veckor och uppleva den engelska landsbygden, med järnekshäckar och små byar. Säkert blir det också utflykter till London, med shopping och teaterbesök. Världen väntar på dig och du behöver varken coronapass eller munskydd.

Men räkna med att få jobba en del. Ni vet det inte nu, men paret Stenlund kommer att behöva din hjälp med att reda ut en gåtfull situation som ni snart hamnar i. Du kommer att stöta på nya mord, gamla mord och en härva av lögner. När du möter Stenlunds son, som arbetar i England, inser du att även han och hans flickvän behöver din hjälp.

Många hade kanske blivit störda av att se sin semester cirkla kring brott och gåtor men Lillemor njuter av det och det kommer även du att göra. I hennes sällskap har man aldrig tråkigt!

Gamla synder den långsinte dräparen heter ljudboken som kommer på Storytel den 11 maj. Jag hoppas att den kommer att ge dig en trevlig resa.

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen. Kommer 11/5 som ljudbok.
Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Min första ljudbok!

Alldeles nyss fick jag besked:
Publiceringen är färdig och snart ges min första ljudbok ut! Gamla synder är en pusseldeckare och förhoppningsvis den första i en serie. Avtal för ljudbok, e-bok och eventuellt tryckt bok är skrivet även för en uppföljare och ett tredje manus väntar i kulissen.

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen
Ljudbok

Jag har varit med i en ljudbok med en text tidigare. Det var i novellsamlingen Steampunksagor och känslan när man hörde en främmande person högläsa ens egen text var magisk. Men denna gång är det inte en novell av flera utan en hel roman.

Uppläsaren heter Sebastian Karlsson.

Gamla Synder ges ut av Bookea. Den ligger redan ute till beskådan på Storytel och i nätbokhandeln som t.ex. Adlibris men släpps inte förrän 11 maj.

Omslagets text:

Den lilla engelska staden Edenbridge framstår som en lugn och idyllisk plats, som gjord för att Lillemor Stenlund och hennes man Torsten ska kunna unna sig god mat, goda drycker och nya upplevelser.

Plötsligt inträffar ett mord som väcker den sömniga staden till liv och gamla synder kommer upp i dagen. Vilka är det nakna paret på fotot? Skall Laura få sitt arv eller kanske istället hamna i fängelse? Vem tassar på vinden på natten? Och – är det bara ett mord som begåtts eller kanske flera?

Istället för en lugn höstsemester väntar nu äventyr, upplevelser, nya vänner och kulinariska upplevelser för Lillemor och Torsten. Detta är en deckare med hög feelgood-faktor och Lillemor visar sig vara en sann problemlösare i bästa Miss Marple-anda.

Publicerat i Blogg | 1 kommentar

Systervälde

Idag släpper Fantasiförlaget omslaget på ännu en bok. Det är Stefan Dahlströms debutbok Systervälde, en dystopisk framtidsroman.

Omslaget till Systervälde

På omslagets baksida läser jag:

“Heliga gudinna, väktare av livmodern och livets blod, hör oss soldater och tjänare över det jordiska. Jag är född sioraand, född att lyda och tjäna, uppvisa offervilja och beslutsamhet på slagfältet och nedgöra dem som hotar min värld.

Mitt syfte är att segra eller dö för härskarinnorna. Döden är mitt jobb. Varje kula jag tar är en kula min moder, syster och dotter slipper. Varje vunnen meter blir enn andrum för min familj att överleva ännu en dag. Detta är vårt löfte, detta är vårt förbund.”

Dahlströms fantasyroman är en science fiction. På förlagets facebooksida står “I en framtida värld där matriarkatet har makten tvingas Elin göra militärtjänst för att försvara en krackelerande samhällsordning som hon inte tror på. Kommer hon att överleva? “.

Så småningom hoppas jag kunna lämna en recension på Systervälde. Det blir spännande att besöka det matriarkat författaren byggt upp.

Publicerat i Blogg | Etiketter , | Lämna en kommentar

Resenären och banemannen

På mitt sängbord ligger just nu en tjock bok, utgiven av Fantasiförlaget, med spännande omslag och väntar på att bli läst. Det är en helt nyutkommen fantasy Resenären och banemannen av Tommy Gustafsson. Idag släpper förlaget omslagets utseende och 20/2 har boken release.

Ännu vet jag bara vad som står på förlagets hemsida:

Livet i den alltför gemytliga staden Bolgat går gamle Graldek på nerverna. Allting förändras när han hittar en nedkyld och medvetslös ung man i ett buskage. Kan Ric, som förlorat minnet, vara Resenären som enligt legenden kan få gudarna att återvända till Nandoria? Vem är i så fall Banemannen som också nämns i profetian? Och hur ska Graldek kunna skydda Ric från honom? Följ med Graldek i jakten på gudarna och Ric i sökandet efter en egen identitet.

Det ska bli spännande att läsa i Resenären och banemannen om vad som händer i Bolgat. Kanske kommer här en recension framöver också, fantasy hör till mina favoritgenrer.

Publicerat i Jag läser och recenserar | Etiketter | Lämna en kommentar

God fortsättning på 2021!

Hur gick det med skrivandet förra året? Kanske orsakade pandemin ett riktigt skrivarår för några och skrivkramp för andra. Många berättelser att teckna ner lär 2020 i alla fall ha medfört.

Ett sätt att komma igång är att delta i skrivartävlingar. På min tipssida finns just nu 14 tävlingar som pågår 2021. Kanske finns där någon som passar just dig?

För min del har utbildningar de senaste åren varit största moroten (ibland piskan) för att skriva. Höstterminen var välfylld med masterkursen i Kreativt Skrivande V vid Linnéuniversitetet, “Kritiska perspektiv på kris, kultur och demokrati” vid Göteborgs Universitet och “Det förflutna och fiktion” vid Linné.

Det är mycket intressanta kurser som jag verkligen kan rekommendera. Alla tre är på distans men Kreativt skrivande skulle haft några träffar om inte corona kommit emellan. Nu blev det zoom-möten istället både på den och på Göteborgskursen. Jag gillar zoom, att slå på datorn klockan nio istället för att vänta på tåget på en mörk och kall perrong klockan sex. “Det förflutna” är helt utan möten och det gav en betydligt mer isolerad känsla.

Kreativt Skrivande är totalt fem år men jag gick de första åren vid Lunds Universitet och byggde sedan vidare på Linné. Kursen är på 30 hp/år.

De andra två kurserna är bara på en termin men omfattar 15 hp vardera. De tangerar varandra, faktiskt så pass mycket att jag inte lyckats hålla koll på vilken kurslitteratur som hör vart. Det gjorde det extra intressant att läsa bägge samtidigt. Dessutom samlar jag inspiration, stoff och kunskaper till mastertexterna på dem.

Om två veckor ska de avslutande essäerna vara inne på de två sistnämnda. Masterkursen fortsätter alltså under vårterminen och för den skriver jag dels en kortroman, som utgör masteruppsatsen (D-uppsatsen) och dels en omfattande essä.

Till våren tar jag det lugnare med kurserna. Dels för att mastern är viktig för mig, dels för att jag alltid har mycket deklarationsarbete under april-maj. Men en frestelse föll jag för: “Katters personlighet och kommunikation” vid Linköpings universitet. Eftersom vi just nu firat jul och nyår med inte bara våra fyra katter utan dessutom dotterns två har det stundtals varit liv i luckan och jag ser fram emot att förbättra kommunikationen med dem.

Men innan dess ska jag göra sista putsningen på min långlånga roman om Lauritz, 15 år, så att den kan gå iväg till väntande lektör.

Hoppas du får ett riktigt bra 2021 och att du får skriva och läsa så mycket du önskar!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Dags för masterutbildning i kreativt skrivande

Snart börjar sista året i Kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet: det femte året, masterkursen. Tidigare har jag gått flera utbildningar parallellt, det kan man ju göra när det är på distans, och även arbetat samtidigt. Räknar man efter så har jag vissa år varit uppe i tre heltidsarbeten om man lägger samman arbete och studier. Men i år blir det, utöver en del bokföringsarbete, bara denna kurs. Den kommer att kräva mycket och jag hoppas också kunna skriva mer än de senaste åren.

Tidigare år har Kreativt skrivande haft ca 3 träffar per termin i Växjö men i år är de, på grund av Corona, ersatta med Zoom-möten. Tråkigt att inte ses förstår men sparar samtidigt en hel del restid, senaste gången blev jag fast i Hässleholm eftersom ett godståg vält.

Nu lär det bli en hel del essäskrivande, det behöver jag öva på. Ser fram emot en lärorik höst.

Publicerat i Blogg | 1 kommentar