Läser Snabbguide till bokutgivning

Jag läser Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman på Whip Media och hittar den ena nyttiga informationen efter den andra. Allt man behöver veta finns med! Mest intressant idag var informationen om att annonsera på Facebook. Jag har haft funderingar på det tidigare, för att öka försäljningen, men tvekat. Efter Nymans text känns det fullt möjligt att ro iland. Detta är en av de mest lönsamma böcker jag investerat i för mitt skrivande. Ändå hör den till de minst kostsamma.

Allt finns med. Från lektörsläsning, omslag, tryck, e-bok, ljudbok och alla stadier av bokens tillblivelse till ekonomi, att starta eller inte starta företag, marknadsföring och förstås utgivning. Pedagogiskt upplagt och så väl beskrivet att man inte behöver vara förläggare för att förstå. Precis lagom innehållsrikt och samtidigt lättläst.

Vad jag inte förstår är varför inte denna bok ingår i de många skrivarutbildningar som finns. Oavsett om ens bok kommer att ges ut med traditionellt avtal, hybridavtal eller genom egenutgivning fyller Snabbguide till bokutgivning en viktig funktion. Dels för att man ska veta vad man kan förvänta sig av andra och vad man ska göra själv och hur (dit hör ofta marknadsföring oavsett utgivningsform). Dels för att underlätta kommunikationen med förlag och andra.

Är du – eller vill bli – författare: läs den!

Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman
Publicerat i Blogg | 3 kommentarer

Gleerups ordnar tävling för skolbarn

Min fantastiska tipsare Pär har letat upp en tävling som borde vara en pärla för lågstadielärare och deras elever: skrivtävlingen Ord & Äventyr. Den är öppen för elever i klass 1-3 och en skolklass i varje årskurs vinner författarbesök med skrivarverkstad.

Tänk vilken känsla när man är nio år, att ha skrivit en text som ett riktigt bokförlag har gillat! Och att ha bidragit till att klassen får träffa en riktig författare!

Hoppas Gleerups får in många svar.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Stadens interaktioner – en antologi om kontakt mellan människor

Studenterna på kandidatprogrammet Redaktionell praktik, vid Göteborgs Universitet, planerar en antologi om kontakt (eller brist på sådan) mellan människor och söker därför både skönlitterära texter och illustrationer på temat. Såväl kursen som antologin låter mycket intressanta.

Så här står det på gruppens kallelse på facebook (fetstilen är min):

VI SÖKER BIDRAG!
Open call: Stadens interaktioner

Har du blivit utskälld av en busschaufför över högtalarsystemet? Haft ett givande samtal med en tant på en parkbänk eller velat skrika ”HÅLL KÄFTEN!” till högljudda tonåringar på spårvagnen? Känt expeditens blick i ryggen eller blivit tilltalad på ett språk du själv inte talar? Kanske hittade någon din borttappade plånbok utan att kapa din identitet – eller så kapade de den faktiskt? Hur bemöter man den enträgna försäljaren på torget eller tiggaren på gatan? Gör man det alls?

Vi bor allt tätare men blir allt ensammare. Är det ett problem eller tycker du i hemlighet att det är rätt skönt att slippa prata med folk? Där nätets algoritmer erbjuder en trygg bubbla, tvingar staden människor från olika bakgrunder, med olika erfarenheter och förutsättningar att mötas. Vad sker i de mötena, hur ser de ut och vad ger de upphov till? Vissa möten skapar spänning och distans medan andra skapar gemenskap och för oss samman.

Vi på Redaktionell praktik på Göteborgs universitet söker nu bidrag till en antologi på temat Stadens interaktioner. Berätta om mellanmänsklig kontakt, eller om bristen på den! Om mötena med människor på torget, på restaurangen, i gallerian, i kollektivtrafiken, på gatan eller kanske på parkbänken. Det kan vara positiva eller negativa interaktioner, viktiga eller oviktiga. Vackra eller fula, intressanta eller tråkiga.

Vi söker skönlitterära texter som kortprosa, dikter, brev eller dagboksinlägg. Du som skribent kommer få möjlighet att bearbeta och utveckla din text tillsammans med en redaktör. Vi söker även kreativt bildmaterial såsom illustrationer, fotografi, seriestrippar, kollage eller måleri. Utforska staden och alla dess möjliga möten och omöten!

Praktisk information: Skicka din eller dina texter på max 7 sidor (A4, 12 pkt, 1,5 radavstånd) per person till redaktionellpraktikgu@gmail.com senast den 24/3 2024. Textbidrag skickas i Wordformat. Om ditt bidrag kräver specifik formatering skickar du både i Word och pdf-format. Bildbidrag skickas som jpeg- eller png-filer. Bidragen får vara skrivna på svenska, norska, danska och engelska. Om du vill bolla idéer, har frågor eller vill få mer specifika direktiv är du välkommen att höra av dig till oss på mejl.

Bidragen kommer tillsammans att bilda en fiktiv storstad, och därför undanbeder vi specifika ortnamn.

***

Som vanligt hittar du fler skrivartävlingar här.

Publicerat i Blogg | 3 kommentarer

Drop a story

Skickade in en liten text till oktobertävlingen ”En kort en” och nu blev den minsann publicerad. För att fylla tävlingskraven blev det den kortaste Lillemor-deckare jag någonsin skrivit och med tanke på att det var till Drop a storys oktobertävling blev temat Halloween med ”Trick or treat”. Den korta deckaren blev därmed snarare en spökhistoria.

Att skriva kort är en nyttig övning. Hur svårt det än kan vara att fylla sida efter sida med text så är det faktiskt inte lättare att stryka.

En kort en av Eva Ullerud

Lillemor huttrade i snålblåsten. Bara uppför backen och runt kröken så skulle hon vara framme.
Något fladdrade inne i skogen. Lillemor stannade och kisade.
– Svamp eller bär?
Den tunna rösten kom från marken.
I toppen hade den lilla enbusken ett enda blått bär, stort och glänsande.
Något droppade mot mossan. Dagg eller en tår? Den splittrades mot en kantarell.
– Svamp, sa Lillemor. Behåll ditt bär.

En brasa sprakade i spisen när Pettersson öppnade.
– Mötte du Halloweenbarnet? sa han.
Lillemor nickade.
– Dömd att spöka varje år. Du tog väl inte bäret? Den dag någon tar det blir hon enbuske för evigt.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Den perfekta maskinen

Både Ahrvid och Pär har tipsat om en ovanlig publiceringsmöjlighet för fantastik-noveller: hemsidan Den perfekta maskinen. Publiceringen är i form av PDF eller Epub på deras hemsida och det är gratis från början till slut: sidan drivs utan vinstsyfte, författaren får inte någon ersättning, Den perfekta maskinen publicerar utan ersättning och läsaren får ta del av novellerna utan kostnad. Så här står det på hemsidan:

”Den perfekta maskinen är som ett förlag men ändå inte. Vi ger ut kostnadsfria noveller i formaten PDF och EPUB på vår hemsida. Innehållsmässigt gillar vi science fiction, fantasy, skräck och andra närliggande genrer. Ambitionen är att skapa en arena för fantasirik skönlitteratur som förtjänar att bli läst.

Den perfekta maskinen är ett litet förlag med begränsade resurser men med pigg livsvilja. Vi drivs icke vinsdtrivande och DIY till döds – för att vi kan och för att vi vill.Är du intresserad av att bli utgiven av oss? Då är du välkommen att skicka in din novell till vår mejladress, men var medveten om att vi är selektiva i vår utgivning och endast tillgängliggör litteratur kostnadsfritt från vår hemsida. Var också medveten om att vi endast tar emot färdiga berättelser. Om du behöver korrektur- och lektörshjälp så får du ordna det på egen hand.Vår mejl är: denperfektamaskinen[snabel-a]gmail.comCopyright (©). Författaren äger sin text och har ensamrätt att bestämma hur verket får användas.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Fantastik-noveller sökes

Kraxa Förlag har manusinsläpp för noveller 15-29/2 2024. Det ska vara inom fantastik-genrerna, dvs fantasy, science fiction, skräck etc, längden ska vara ca 4500 ord och den får inte vara publicerad tidigare. Max tre alster får varje författare skicka in och de mailas till manus@kraxaforlag.se.

Kraxa ger ut en novell varje månad och de man söker nu är för utgivning under hösten. Det står inte någonting i utlysningen om eventuell ersättning till författaren.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Glöm inte att tipsa era unga

Många skrivartävlingar som arrangeras är för barn och unga. De kanske inte är de flitigaste läsarna av dagstidningar och bibliotekens hemsidor eller, för den delen, min hemsida så det är viktigt att vi vuxna tipsar barn i vår omgivning om att skicka in till tävlingarna.

Exempelvis den tävling som biblioteken i Haninge har nu, Unga novellen, där den som är mellan 13 och 19 år kan delta på två olika sätt. Antingen genom att skriva en novell eller genom att lämna förslag på hur omslaget ska se ut.

Så här står det på hemsidan:

Unga novellen

Biblioteken i Haninge presenterar Unga novellen, en novell- och bokomslagstävling för dig som är mellan 13 och 19 år! 

Skriv en novell eller designa ett bokomslag och skicka in till oss!

Då har du chansen att vinna fina priser. 

De vinnande novellerna kommer också att tryckas i ett häfte med det vinnande bokomslaget som framsida. Novellhäftet kommer sedan att finnas till utlån på biblioteken i Haninge. 

Vinnarna tillkännages på en festlig prisutdelning på Haninge kulturhus den 27 maj! Författaren och influencern Rihab Garci delar ut priserna och berättar om sitt skrivande.  

Sista dagen att skicka in din novell eller ditt bokomslag är den 14 april.

Priser

1:a pris – Presentkort från Akademibokhandeln på 500 kr. + tre biobiljetter

Hederspris – Tre biobiljetter 

Tävlingsregler

Novellen

Du är mellan 13 och 19 år.

Du väljer själv vad du vill skriva om.

Novellen ska vara skriven på svenska eller engelska.

Novellen ska vara dataskriven och innehålla max 1500 ord (motsvarar ungefär tre sidor).

Du ska ha skrivit novellen själv (inga plagiat eller AI-genererade texter är tillåtna).

Endast en novell per deltagare.

Novellen ska skickas i ett bifogat dokument till e-post: rebecka.dittmer@haninge.se och endast en novell per mejl.

Skicka in senast söndagen den 14 april 2024

Glöm inte att skriva:

Namn på novellen, ditt förnamn, efternamn och ålder 

Bokomslag – framsidan till novellhäftet

Du är mellan 13 och 19 år.

Till tävlingen vill vi endast ha framsidan till novellhäftet.

Du ska gjort framsidan själv (inga plagiat eller AI-genererade bilder är tillåtna). Collage går bra.

Endast en framsida per deltagare.

Du får själv välja hur framsidan ska se ut, förutom att den måste innehålla följande information:
–    Unga Novellen
–    Biblioteken i Haninge 
–    2024 

Framsidan ska ha samma storlek som ett stående A5- eller ett stående A4-dokument. (Novellhäftet kommer att tryckas i stående A5-format) 
Mejla, skicka eller lämna in din framsida senast söndagen den 14 april 2024:
–    Via mejl som ett bifogat dokument till e-post: rebecka.dittmer@haninge.se

–    Per post till:
Biblioteket i Handen
Att: Rebecka Dittmer
Poseidons torg 8
136 46 Handen

–    Lämna in till personal på barnavdelningen på biblioteket i Handen

Glöm inte att skriva:

Ditt förnamn, efternamn, ålder, samt även din mejladress om du skickar per post eller lämnar in ditt bidrag på biblioteket.
Vi kommer att bekräfta att vi har tagit emot din novell eller ditt bokomslag. Om du inte får något svar, skicka in novellen/bokomslaget igen.

Lycka till!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Illustrera

Jag har skrivit en hel del manus på sistone som nu väntar på att illustreras. Illustrationer är på gång men jag började fundera över alternativa lösningar.

Jag kämpade en dag med att låta någon vänligt instämt artificiell intelligens lämna förslag. Fann ingen sådan som jag över huvud taget lyckades kommunicera med. Jo, jag fick några få bilder men de var inte ens i närheten av vad jag tyckte jag bett om så det projektet lades ner. Efter att ha tittat i chatroboten Charlies debutverk Trisse Traktor kändes beslutet välgrundat: Charlie lyckades inte få en enda karaktär att se likadan ut på två bilder. Det tog ett tag att se (alla är ju traktorer) men sen skrattade jag gott.

Då plötsligt fann jag den. Kursen. Ni vet kanske hur svårt jag har att motstå skrivarkurser. Den är digital med ett fåtal kurstillfällen, kan inte vara så betungande att gå. Och titeln: Skriv och illustrera din egen barnbok. Det är Folkuniversitetet som arrangerar. Till skillnad från alla universitetsutbildningar jag gått är den inte gratis. Men förhoppningsvis kommer den att ge något värt pengarna, om inte annat får jag testa vad jag kan prestera.

Att skapa bilder brukade vara det jag kunde bäst av allt en gång i tiden. Det jag kände att jag behärskade. Men sen tog siffror och bokstäver över och på senare år känns det som om en spärr bromsar, nästan fysiskt. Jag ska se om jag kan övervinna den.

Barnböckerna om Bonnie Katt har jag illustrerat själv. Men nu vill jag finna en ny stil, en som är mer gångbar hos dagens barn och föräldrar. Det blir en utmaning.

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Dags för Litteralunds skrivartävling för barn

14-19 april äger barnboksfestivalen Litteralund rum men redan nu startar skrivartävlingen för barn 13-18 år. Årets tema är Resa och senast 26 februari ska bidragen vara inne.

Så här står det på Litteralunds hemsida:

(skrolla ner en bit på sidan för att komma till skrivartävlingen)

Litteralunds skrivartävling

Varje år arrangerar Litteralund en skrivartävling för ungdomar 13–18 år. Årets tema är: Resa.
En resa kan vara många saker. Den kan vara lång eller kort, en klassresa, en inre resa eller en resa till en annan
tid. Vad betyder ordet för dig? Vilken resa vill du skriva om?

  • Novell, dikt, pjäs eller annat – på svenska eller engelska – du väljer fritt.
  • Max 6 000 tecken (c:a 2 A4-sidor). Kom ihåg rubrik på texten.
  • Tjugo utvalda bidrag publiceras i en bok (tio per ålderskategori).
  • Två ålderskategorier: 13–15 år (födda 2009–2011) och 16–18 år (födda 2006–2008).
  • Vinnaren avslöjas under Litteralunds festivalvecka 14–19 april.
  • Mejla in ditt bidrag senast måndag 26 februari tillsammans med information om ditt namn, ålder och ort, samt titel på din text.
    E-post: litteralund@visitlund.se

1:a pris: Presentkort på Akademibokhandeln á 1500 kr,
2:a pris: Presentkort på Akademibokhandeln á 500 kr och 3:e pris: Bokpaket

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Stipendier

Ett stipendium kan göra det möjligt att göra research eller att skriva eller att ge ut sin bok eller att vidareutbilda sig som författare. För min del har stipendier möjliggjort en hel del av skrivandet. En bok tar tid att skriva och att ge ut så tiden från erhållet stipendium till utgiven bok kan vara långt. Samtidigt finns en deadline som gör att projektet inte går i dvala. Dubbel nytta således: dels att möjliggöra ekonomiskt, dels att se till att projekt tuffar på enligt plan.

Men det finns en tredje nytta med att få ett stipendium och det är vetskapen om att någon tror på mig och mitt kommande verk. För, handen på hjärtat, nog tvivlar vi alla ibland på oss själva?

Aktuellt just nu är Längmanska Kulturfonden som aktivt stöttar projekt inom humaniora, naturvetenskap, konst och litteratur samt folkbildning. Fram till 15/1 har du på dig att ansöka. Lycka till!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar