Surazeus Hermead

Surazeus came quite unexpected.

I sent a little DNA-sample to My Heritage and in return they keep sendning me distant relatives. It is really an amazing development, being able to use this technique as an ordinary person and for quite a low cost.

I have not contacted these new found relatives but one of them contacted me and I found that we did not only share a bit of DNA but also the interrest in writing.

Simon Seamount, with the nom de plume Surazeus Astarius, is a poet and I have here his amazing epic work Hermead.

Surazeus work contains no less than 126.000 verses about the great philosophers and scientists from long ago, like Pythagoras, Demokritos and Aristoteles. As a comparison, this equals in length almost 11 times the Odyssey.

Hermead
Hermead by Surazeus

Surazeus Hermead is an amazing piece of epic poetry. A guess the small piece of DNA that we share must contain the will of writing. However, as we “talked” on messenger I felt that we have more incommon. The interrest for – everything. Sometimes you find yourself talking to a person about everything and nothing. I cannot explain better than that. Simon Seamount felt like such a person.

Hermead of Surazeus is an epic poem about the development of philosophy over 600 years in the lives and ideas of 26 of the greatest philosophers who contributed to the growth of civilization. This single volume edition presents in 126,680 lines of pentameter blank verse the tales of Hermes, Prometheus, Kadmos, Asklepios, Zethos Hesiodos, Thales, Anaximandros, Pythagoras, Herakleitos, Parmenides, Anaxagoras, Empedokles, Leukippos, Philolaos, Demokritos, Aristokles Platon, Aristoteles, Demetrios Phalereus, Epikouros, Arkhimedes, Ktesibios, Eratosthenes, Krates, Hipparkhos, Philodemos, and Lucretius.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Plato

Some weeks ago a friend on facebook repeated wise words said by Plato:

Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge… is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding.

Plato is not a person I usually think and talk about but recently I was reminded of him once again in a very unexpected way. I will tell about that soon.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Konstnärlig masterexamen i kreativt skrivande

Fem år efter kandidatexamen i Litterärt skapande vid Lunds Universitets Författarskola har jag äntligen fått fram till konstnärlig masterexamen i Kreativt skrivande. Den är från Linnéuniversitetet som jag tror är det enda universitet utöver Göteborg som är godkända för att dela ut master i författarskap.

Konstnärlig masterexamen i Kreativt skrivande

Det räcker inte med att gå masterkursen på 30 högskolepoäng för att få denna examen. Totalt krävs 120 hp varav flertalet måste vara från avancerade kurser. Jag valde dessa:

 • Kreativt skrivande V (masterkursen) 30 hp
 • Kreativt skrivande IV (magisterkursen) 30 hp
 • Att skriva kritik och essäistik 30 hp
 • Det förflutna och fiktion 15 hp
 • Kritiska perspektiv på kris, kultur och demokrati 15 hp

Den sistnämnda vid Göteborgs universitet, övriga vid Linné. Och alla mycket intressanta.

Det krävs också ett examensarbete. En master kräver en E-uppsats och för denna examen är det en litterär text, exempelvis en novellsamling eller roman, som ska presteras.

Mitt arbete heter Kris (Crisis) och jag kommer nu att arbeta vidare på denna text.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Antagningsbesked!

Det är kö till inloggningen på Antagning.se nu. Detta är ju dagen för alla antagningsbesked till höstens kurser.

Men kötiden var kort och sen kom glädjebeskedet: jag har kommit in på alla mina förstahandsval. Så långt poängen räckte vill säga, man får läsa max 45 hp/termin. Men det räcker ganska långt, det är 1,5 heltidsstudier. När man läser på distans räcker det dessutom runt hela Sverige. På önskelistan stod:

 • Att skriva barnlitteratur (Linné)
 • Att skriva filmmanus (Linné)
 • Det kusliga i film och konst (Karlstad)
 • Gotiska berättelser (Örebro)
 • Hund och katteologi (Uppsala)

De fyra översta rymdes inom 45 hp. Men jag kom också på reservplats till SLUs Hund och katteologi. Vill jag ha kvar den så måste, om jag fattat det hela rätt, någon av de andra strykas. Inte nu men om jag kommer in. Och den som då stryks är inte den jag valt att offra. Detta tål att tänka på och den tiden gav mig Antagning.se helt oombedd. Man får bara vara inne i denna gottebutiken en kort stund just nu, pga köbildningen. Efter 1,5 coronaår med begränsningar i fysiska butiker känns det fullt naturligt. Man vill inte trängas.

En vecka har jag på mig att fundera över dagens antagningsbesked. Och att glädjas åt hösten!

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , | 2 kommentarer

Höstens kurser

Detta är en spännande dag: idag kommer antagningsbeskeden för höstens universitetskurser!

Publicerat i Blogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Sommarkurs

Att hålla igång skrivandet med universitetskurser fungerar bra för min del så inför sommarlovet hade jag förberett med ansökan till sommarkurs. Jag kom in på två av tre och tackade ja till en av dem: Att skriva barnlitteratur, introduktion, vid Linnéuniversitetet.

Den är helt på distans och därtill aningen mer distanserad än många andra: det förekommer inte några zoom-möten och man kommunicerar inte heller med klasskamraterna genom några obligatoriska forum eller textrespons. På en så här kort kurs fungerar det bra.

Jag har till min glädje faktiskt funnit tidigare skrivarvänner bland såväl handledare som elever. Inte för att vi lär ha så mycket kontakt men kul ändå.

Uppdraget är till synes enkelt: att skriva fem-sex sidor barnlitteratur, förbättra och skriva ytterligare tre sidor samt att analysera och reflektera över sitt skrivande med stöd av facklitteratur och att dokumentera även det på först en och sedan ytterligare en halv sida. Därutöver en uppgift som består i att läsa tre barnböcker och att analysera dem skriftligt på tre sidor. Det känns som en synnerligen givande och hanterbar uppgift så här i sommarledigheten.

Ändå tog det tid att komma igång. För det första att välja vad texten skulle handla om och vilken åldersgrupp den skulle vända sig till. Huvudet var helt tomt. Dag efter dag. Trots att detta stod överst på “att göra listan”. Tills jag plötsligt kom på vilken idé jag så många gånger tänkt på: att testa att skriva en variant av “Lauritz” som ungdomsbok. Verklighetsbaserat och krig och flykt, ur ett barns perspektiv. Det ska bli intressant att höra kommentarerna om denna text. Kanske är den något att arbeta vidare med till hösten?

Mitt andra uppstartsproblem blev det rakt motsatta: nu presenterade sig alla tidigare barnboksidéer plötsligt i huvudet och pockade på att få testas! Att få professionell respons på sina texter under en kurs är en fantastisk förmån som man inte vill slösa bort. Men det får nog ändå bli krig och flykt på denna sommarkurs.

Sommarkursen är en introduktion till den längre kurs som finns och som sådan känns den perfekt. Inte bara som introduktion till kursen förresten utan även till skrivandet av barnlitteratur. En smakbit som är helt lagom för en sommar som även ska rymma hängmattehäng, trädgårdsaktiviteter och läsning. Den känns hittills som ett mycket lyckat val.

Bonnie och löven
En bild från min första barnbok, om Bonnie Katt.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , | 7 kommentarer

Brev till framtiden

Under pandemiåret 2020 samlade Författarcentrum Syd, där jag är medlem, in texter. Målet var att skapa en antologi om hur Coronapandemin påverkade oss. En samling texter, i brevform, som var och en gav en pusselbit genom att berätta en liten del av verkligheten, sådan som författaren upplevde den. Brev till framtiden.

Att skriva om någonting som redan upptog tankarna kändes som rena terapin. Men vem skulle jag ställa alla dessa tankar till?

I slutet av 2019 hade jag lovat en nära vän, som bor långt borta och som vi senare inte kunde träffa på grund av stängda gränser, att skriva ett brev och berätta hur vi hade det. Det löftet gnagde, det hade inte blivit av. Därför föll det sig naturligt att låta brevet till Axel äntligen bli skrivet genom att sända det till FC Centrum Syd.

I januari kom ett mail från Taliah Pollack, som är en av bokens redaktörer, och till min stora glädje hörde brevet till Axel det till de bidrag som valts ut för Brev till framtiden! Den andra redaktören är Ángela Garcia. De har tillsammans gjort ett fantastiskt arbete och bland annat lyckats få sponsring av verket från Svenska Akademin. Boken kommer att ges ut av förlaget Ekström & Garay.

Brev till framtiden

Idag kom bild på bokens omslag. Så suggestivt och väl uttänkt! “Om den orörliga resan genom året 2020” står det och det tycker jag är exakt vad illustrationen visar. En väg mot framtiden, författarens gammalmodiga och stadigt placerade bläckhorn och fjäderpenna som är både stilla och på väg. Titeln Brev till framtiden i en sirligt gammaldags men samtidigt framåtlutande/strävande stil.

21 texter valdes ut. Bland författarna finns kända namn som Per Gahrton och Sören Sommelius. Och även författarvänner som Lars Hansare, med ett flertal utkomna verk, och Barbro Blomberg vars senaste bok “Fånga ljuset” gavs ut mitt under pandemin. Vilket underbart gäng att få dela bok med!

Nu ser jag fram emot årsmötet 28 augusti i Författarcentrum Syd. Då äger releasen för Brev till framtiden rum och då kommer jag för första gången att få hålla i boken och läsa allas texter.

Stort tack Taliah och Ángela för ert fantastiska arbete!

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

En månad i lyssnarnas öron

Exakt en månad sen min feelgood- och pusseldeckare ”Gamla synder” med deckartanten Lillemor kom ut som ljudbok på Storytel. Lyckas denna färgstarka och levnadsglada dam väcka läsarnas intresse så väntar ytterligare två böcker i kulissen så både Lillemor* och jag håller förstås tummarna.

Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder: den långsinte dräparen

Så här beskriver förlaget henne: Mysdeckarserien om Lillemor Stenlund är perfekt för dig som söker den där härliga blandningen av spänning och charm. Du får följa med den karismatiska damen Lillemor och hennes man Torsten på sina resor fyllda av spänning.

Den lilla engelska staden Edenbridge framstår som en lugn och idyllisk plats, som gjord för att Lillemor och Torsten ska unna sig god mat, goda drycker och härliga upplevelser.

Plötsligt inträffar ett mord som väcker den sömniga staden till liv och gamla synder kommer upp i dagen. Vilka är det nakna paret på fotot? Vem tassar på vinden om natten? Och är det verkligen bara ett mord som begåtts?Istället för en lugn höstsemester väntar nu nya äventyr.

Detta är en deckare med hög mys- och feelgood-faktor och Lillemor visar sig vara en sann problemlösare i bästa Miss Marple-anda.

* Ja, hon är fiktiv. Eller nästan. Men jag tror att alla ni som skriver upplevt hur en karaktär nästintill kan komma till liv. Det är en underbar del av skrivandet. Och av läsandet.

Lillemor dök upp för ett antal år sedan och hur hon kom till ska jag berätta framöver.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Gamla synder på bästa reklamplats

Känslan när man ser något i ögonvrån. Något som verkar bekant. I väntan på nya numret av Skriva bläddrar jag igenom det förra. Alltid finns det något mer att läsa.

Tre sidor längre fram piper hjärnan och jag bläddrar tillbaka.

Jamen visst hade ögonen rätt fastän de var ute på egen utflykt! Det VAR mitt omslag längst ner till höger. Från första ljudboken om deckartanten Lillemor Stenlund: Gamla synder!

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Hos lektören

Precis som vi människor passerar texter genom olika stadier i livet. För en del går det snabbt, för andra mycket långsamt.

 • Gamla synder, pusseldeckaren där deckartanten Lillemor Stenlund löser gåtor i England, är till salu som ljudbok hos Storytel.
 • Manus för en kortare text i brevform är godkänt och publiceras förhoppningsvis i höst i en samlingsvolym.
 • Ytterligare ett manus, en ramberättelse med invända texter, är hos lektören sedan ett par dagar.
 • Synopsis för en ny roman är färdigställt och jag håller tummarna för att få stipendiepengar till färdigställande.
 • Fyra texter i olika stadier av sina liv, som alla hoppas på att nå läsare.
Gamla Synder Den långsinte dräparen
Gamla Synder

Det kan låta mycket men alla texter har tagit lång tid på sig att nå hit. Ytterligare ett manus har hittills varit hos två olika lektörer och jag har planer på att sända till en tredje. Jag vill så gärna att det blir riktigt bra. Den andra och del av den tredje lektörsläsningen kommer att betalas med stipendiemedel.

När är man egentligen klar?

Tre lektörer kan låta mycket men att i vart fall låta en lektör och en redaktör lämna synpunkter vill jag kosta på både texten och mig själv efter att ha investerat många timmars arbete i den. Jag höll på att glömma det senast. Texten är skriven under en utbildning, utgör till och med examensarbetet, och efter ett år eller flera med en text är man ganska trött på den. Nu räcker det sa jag till min utgivningskunnige vän. Som tur var stoppade han mig och konstaterade vänligt men bestämt att klasskamrater och vänner inte kan ersätta en lektör. Han hade förstås helt rätt. Så nu är text tre av de pågående hos lektör, Gamla synder har varit där, likaså novellen i brevform och så småningom ska även den nya texten dit.

Sen är den klar. Kanske.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , | 2 kommentarer