Ny skrivarkurs i fantastik!

Jag har hittat en ny skrivarkurs på distans som verkar mycket intressant. Den hålls av Vimmerby Folkhögskola men eftersom det är en distanskurs kommer deltagarna förstås från hela landet.

Det första som lockar till Vimmerby Folkhögskolas kurs i fantastik är kanske bilden

Fantastikkursen är ettårig och består av både en utbildning i skönlitterärt skrivande, med t.ex. dramaturgi och skapande av intressanta karaktärer, och en fördjupning i fantastik, det vill säga fantasy, science fiction och skräck. Läraren är författaren Emil Haskett, som nyligen mottog Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium för 2024.

Kursupplägget känns genomtänkt:

  • Förinspelade lektioner – jag antar att de därmed kan ses när eleven har tid och lust
  • Gemensamma digitala träffar för att ge och få respons (guld värt för ditt skrivande!)
  • Mot slutet av kursen även ett längre projekt – när kursen är slut kan du alltså ha ett manus att gå vidare med
  • Mycket tid för eget skrivande

Man söker till kursen genom att skicka in ett textprov och ett personligt brev och antagning sker löpande så det är bara att skicka in! Slutdatum är inte satt ännu utan kommer att läggas upp på skolans hemsida senare.


För den som har CSN-bidrag kvar går det att få bidrag. Kursen är gratis utöver en servicekostnad.

Jag hoppas det kommer många anmälningar till denna kurs – vår värld behöver mer fantasy!

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Bokusstipendiet

Du som studerar på heltid – kanske studerar skrivande – och inte bara brinner för att öka barns läsande utan dessutom gör något åt det kan ansöka om Bokusstipendiet. Man kan inte få det för att skriva en bok utan det får vara andra idéer.

Vilken god idé från Bokus sida att instifta ett sånt stipendie!

Så här läser jag på deras sida:

Bokusstipendiet – för dig som är student och sprider läsglädje!

Brinner du för läsning och litteratur och har hittat ett sätt att sprida det intresset till fler? Driver du projekt som kan bidra till att fler barn erövrar läsandet? Har du världens bästa idé för att öka läsandet, men saknar medel för att realisera den? Sök Bokusstipendiet! 

Bokus vision är Läsglädje för alla, varje dag. Vi sprider läsglädje i hela landet och en målgrupp som vi vurmar lite extra för är studenter. Därför har vi instiftat Bokusstipendiet – ett stipendium om 50 000 kronor som delas ut till studenter.  

Ansökan till Bokusstipendiet är nu öppen. Skicka in din ansökan här >>  

Observera att ansökan stänger 12 maj.

Bokusstipendiet – se mer

Bokusstipendiet är på 50 000 kronor och delas ut till en stipendiat en gång per år. Vår ambition är att stipendiet ska bidra till studiemotivation och inspirera till läsfrämjande insatser som stärker läsintresset, litteraturens, språket och bokens roll – oavsett format – i samhället. Vi ser även fram emot ansökningar som utmanar eller utvecklar teknikens roll kring bokens tillgänglighet i vardagen.

Stipendiet premierar och uppmärksammar studenter som på olika sätt bidrar till ett ökat läsande eller kunskapsspridning kring läsning och dess viktiga roll för både individ och samhälle. I år hoppas vi på ansökningar inom ett brett spektrum av projekt och discipliner. Läsfrämjande kan omfatta så mycket – exempelvis tekniska hjälpmedel för att stötta läsning för de som inte kan läsa en bok fysiskt eller läshjälp till människor i alla åldrar eller vetenskapliga studier som faller inom ramen för läsfrämjande. Syftet med stipendiet är inte att ekonomiskt stötta författandet av en bok. 

Du kan söka Bokusstipendiet:

  • Du är student med pågående heltidsstudier på yrkeshögskola, universitet eller annan eftergymnasial utbildning. Det spelar ingen roll om du är i början eller slutet av din utbildning. Det spelar heller ingen roll inom vilket område du studerar, det viktigaste är att du har ett brinnande engagemang för att sprida läsglädje och kan visa på vilket sätt du har gjort det.
  • Du kan beskriva vad du gjort som uppmärksammat och/eller bidragit till läsning i någon form. Det kan till exempel vara att du engagerat dig i ideellt arbete, utvecklat en teknisk lösning som främjar läsning, arbetar med kunskapsspridning eller har skrivit en uppsats där du på något sätt bidragit till en ökad kunskap och förståelse för läsning.

Meriterande vid ansökan:

  • Du planerar att fortsätta studera. Vi tar hänsyn till om du är i slutet av din utbildning.
  • Du har en dokumenterad plan för hur stipendiemedlen ska användas i ditt fortsatta läsfrämjande arbete. Till exempel om du planerar att investera pengarna i ett nystartat företag, för att utveckla en tjänst eller vill använda pengarna till fortsatt ideellt engagemang.

Vänligen observera:

  • Syftet med stipendiet är inte att ekonomiskt stötta författandet av en bok och därför kommer sådana ansökningar inte att beaktas.

Ansökan till Bokusstipendiet är nu öppen. Skicka in din ansökan här >>  

Observera att ansökan stänger 12 maj.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Glad Påsk!

Det värmer att se de första vårblommorna i rabatterna och nu har även tulpaner och hyacinter börjat sticka upp ur krukorna utanför ytterdörren. En sån underbar tid på året! Inne hos oss växer tomatplantorna så det knakar, dags att omplantera igen. I badrumsfönstren har chili och paprika fått sällskap av blomfröer.

Många ser fram emot trädgårdssäsongen. Själv ser jag fram emot min nästa bok. Det är en inspirerande fackbok som jag har haft planer på en tid. Den kommer att ges ut på Whip Media och ämnet är odling. På skärtorsdagen läste jag slutkorrekturet så snart kommer den!

Att så ett frö och se det växa är glädje för mig. Det behöver inte vara så märkvärdigt eller dyrt och det är en av de saker jag vill få fram i boken. Det ska bli roligt att få dela med sig av tips och recept och annat!

Önskar er alla en riktigt solig och glädjefull påsk!

Eva

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Lavas manustävling

Nu har Lavas stora manustävling startat. Första pris är avtal om tre böcker, med 50.000 i förskott. Alla som skickar in får två nummer av tidningen Skriva.

Du har tid på dig till 30/11 att skicka in och det räcker med manus till en av böckerna. Genren är spänning.

Så om du inte hade några projekt på gång tidigare är sommaren räddad.

Lycka till!

Och tack för tipset, Pär Dunge! Pär skriver bland annat korta och fyndiga poängnoveller. Du kan läsa dem på Drop a Story. Sök på Pär Dunge.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Glöm inte att söka!

15 april är sista datum att söka till universitetsutbildningar. Numera finns ett riktigt smörgåsbord för den som vill utveckla sitt skrivande. Du kan läsa korta kurser, kanske välja en viss genre att öva mer på, eller läsa till en masterexamen i skrivande. Bäst av allt: man får respons på sin text av både kursledare och kurskamrater. Lika givande är faktiskt att läsa andras texter och att ge respons.

Det kan vara svårt att komma in på en kurs, många söker, så ett tipsa är att inte bara söka till en utbildning utan till flera. Kommer du sedan in på mer än du klarar (eller kanske ångrar dig helt och hållet) så är det bara att tacka nej. Så snabbt som möjligt, så någon annan kan få chansen.

Några av kurserna hittar du på min tipssida. Och förstås på Antagning.se.

En lockande kurs jag såg i år är att man kan gå Biskops Arnös fortsättningskurs på distans! Förvisso en träff per månad men det är ju stor skillnad mot att bo ett år på internat om man har familj. Det krävs att man antingen har gått deras grundkurs eller har med sig motsvarande kunskaper från någon annan utbildning.

Vänta nu inte för länge, ansök innan tiden går ut!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Belvida Bell startar fantasy-tävling

Förlaget Belvida Bell startar idag en novelltävling. Vinnande noveller kommer att ges ut i bokform.

Det är fantasy man söker och temat är Löftet. Men fantasy är brett och novellen kan enligt förlaget handla till exempel om, folktro, mystik, eller klassiska inslag av fantasy. Allt från drakar, dvärgar, häxor, trollkarlar, älvor, till enhörningar mm.  Den kan även utspela sig i en Steampunkvärld. Fantasin sätter gränserna, säger förlaget.

Deadline den 1/7 24

Nästa sommar kan du få se din novell i tryck och hålla i boken!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Läser Snabbguide till bokutgivning

Jag läser Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman på Whip Media och hittar den ena nyttiga informationen efter den andra. Allt man behöver veta finns med! Mest intressant idag var informationen om att annonsera på Facebook. Jag har haft funderingar på det tidigare, för att öka försäljningen, men tvekat. Efter Nymans text känns det fullt möjligt att ro iland. Detta är en av de mest lönsamma böcker jag investerat i för mitt skrivande. Ändå hör den till de minst kostsamma.

Allt finns med. Från lektörsläsning, omslag, tryck, e-bok, ljudbok och alla stadier av bokens tillblivelse till ekonomi, att starta eller inte starta företag, marknadsföring och förstås utgivning. Pedagogiskt upplagt och så väl beskrivet att man inte behöver vara förläggare för att förstå. Precis lagom innehållsrikt och samtidigt lättläst.

Vad jag inte förstår är varför inte denna bok ingår i de många skrivarutbildningar som finns. Oavsett om ens bok kommer att ges ut med traditionellt avtal, hybridavtal eller genom egenutgivning fyller Snabbguide till bokutgivning en viktig funktion. Dels för att man ska veta vad man kan förvänta sig av andra och vad man ska göra själv och hur (dit hör ofta marknadsföring oavsett utgivningsform). Dels för att underlätta kommunikationen med förlag och andra.

Är du – eller vill bli – författare: läs den!

Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman
Publicerat i Blogg | 3 kommentarer

Gleerups ordnar tävling för skolbarn

Min fantastiska tipsare Pär har letat upp en tävling som borde vara en pärla för lågstadielärare och deras elever: skrivtävlingen Ord & Äventyr. Den är öppen för elever i klass 1-3 och en skolklass i varje årskurs vinner författarbesök med skrivarverkstad.

Tänk vilken känsla när man är nio år, att ha skrivit en text som ett riktigt bokförlag har gillat! Och att ha bidragit till att klassen får träffa en riktig författare!

Hoppas Gleerups får in många svar.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Stadens interaktioner – en antologi om kontakt mellan människor

Studenterna på kandidatprogrammet Redaktionell praktik, vid Göteborgs Universitet, planerar en antologi om kontakt (eller brist på sådan) mellan människor och söker därför både skönlitterära texter och illustrationer på temat. Såväl kursen som antologin låter mycket intressanta.

Så här står det på gruppens kallelse på facebook (fetstilen är min):

VI SÖKER BIDRAG!
Open call: Stadens interaktioner

Har du blivit utskälld av en busschaufför över högtalarsystemet? Haft ett givande samtal med en tant på en parkbänk eller velat skrika ”HÅLL KÄFTEN!” till högljudda tonåringar på spårvagnen? Känt expeditens blick i ryggen eller blivit tilltalad på ett språk du själv inte talar? Kanske hittade någon din borttappade plånbok utan att kapa din identitet – eller så kapade de den faktiskt? Hur bemöter man den enträgna försäljaren på torget eller tiggaren på gatan? Gör man det alls?

Vi bor allt tätare men blir allt ensammare. Är det ett problem eller tycker du i hemlighet att det är rätt skönt att slippa prata med folk? Där nätets algoritmer erbjuder en trygg bubbla, tvingar staden människor från olika bakgrunder, med olika erfarenheter och förutsättningar att mötas. Vad sker i de mötena, hur ser de ut och vad ger de upphov till? Vissa möten skapar spänning och distans medan andra skapar gemenskap och för oss samman.

Vi på Redaktionell praktik på Göteborgs universitet söker nu bidrag till en antologi på temat Stadens interaktioner. Berätta om mellanmänsklig kontakt, eller om bristen på den! Om mötena med människor på torget, på restaurangen, i gallerian, i kollektivtrafiken, på gatan eller kanske på parkbänken. Det kan vara positiva eller negativa interaktioner, viktiga eller oviktiga. Vackra eller fula, intressanta eller tråkiga.

Vi söker skönlitterära texter som kortprosa, dikter, brev eller dagboksinlägg. Du som skribent kommer få möjlighet att bearbeta och utveckla din text tillsammans med en redaktör. Vi söker även kreativt bildmaterial såsom illustrationer, fotografi, seriestrippar, kollage eller måleri. Utforska staden och alla dess möjliga möten och omöten!

Praktisk information: Skicka din eller dina texter på max 7 sidor (A4, 12 pkt, 1,5 radavstånd) per person till redaktionellpraktikgu@gmail.com senast den 24/3 2024. Textbidrag skickas i Wordformat. Om ditt bidrag kräver specifik formatering skickar du både i Word och pdf-format. Bildbidrag skickas som jpeg- eller png-filer. Bidragen får vara skrivna på svenska, norska, danska och engelska. Om du vill bolla idéer, har frågor eller vill få mer specifika direktiv är du välkommen att höra av dig till oss på mejl.

Bidragen kommer tillsammans att bilda en fiktiv storstad, och därför undanbeder vi specifika ortnamn.

***

Som vanligt hittar du fler skrivartävlingar här.

Publicerat i Blogg | 3 kommentarer

Drop a story

Skickade in en liten text till oktobertävlingen ”En kort en” och nu blev den minsann publicerad. För att fylla tävlingskraven blev det den kortaste Lillemor-deckare jag någonsin skrivit och med tanke på att det var till Drop a storys oktobertävling blev temat Halloween med ”Trick or treat”. Den korta deckaren blev därmed snarare en spökhistoria.

Att skriva kort är en nyttig övning. Hur svårt det än kan vara att fylla sida efter sida med text så är det faktiskt inte lättare att stryka.

En kort en av Eva Ullerud

Lillemor huttrade i snålblåsten. Bara uppför backen och runt kröken så skulle hon vara framme.
Något fladdrade inne i skogen. Lillemor stannade och kisade.
– Svamp eller bär?
Den tunna rösten kom från marken.
I toppen hade den lilla enbusken ett enda blått bär, stort och glänsande.
Något droppade mot mossan. Dagg eller en tår? Den splittrades mot en kantarell.
– Svamp, sa Lillemor. Behåll ditt bär.

En brasa sprakade i spisen när Pettersson öppnade.
– Mötte du Halloweenbarnet? sa han.
Lillemor nickade.
– Dömd att spöka varje år. Du tog väl inte bäret? Den dag någon tar det blir hon enbuske för evigt.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar