Visor

Senaste tävlingstipset gäller snapsvisor. Liv i Sverige efterfrågar såna, nya eller gamla.

Det för mina tankar till åren på Författarskolan i Lund. Therése Granwald och Niklas Törnlund höll i flera intressanta ämnen men allra roligast var nog lektionerna i att skriva sångtexter. Vi fick välja mellan några kända melodier och skriva helt nya texter till dem.

Jag kunde som vanligt inte bestämma mig så det blev två texter som, vad jag fått höra, blev riktigt lyckade. Ibland sjunger jag på dem för mig själv i bilen och tänker att de kanske kan få komma ut någon gång, på något sätt.

Det var oväntat roligt att skriva vistexter. Och givande. Varje genre har något att ge.

Så testa gärna med en snapsvisa eller två till midsommar! Man behöver inte begränsa sitt skrivande till romaner.

Publicerat i Blogg | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Om att komma igång med att skriva

Igår var det slutseminarium i skrivarkursen Att skriva barnlitteratur II. Det har varit ett år som inte liknat vare sig första året eller andra kurser jag gått eftersom vi fått vara mycket självgående. Men responsen både från lärare och kurskamrater har varit fantastiskt bra och med mig i bagaget har jag nu ytterligare två barnboksmanus. Båda lättlästa, den ena för 7-9 år, den andra för 12-13 år.

Kurser kan vara ett sätt att få igång skrivandet. Ett annat sätt kan vara att delta i skrivartävlingar. För mig fungerar bägge mycket bra. Det är ett av skälen till att jag har en sida med skrivartävlingstips och en med utbildningstips.

Ändå är det ofta svårt att komma igång med att skriva. Man sitter liksom fast och får allt möjligt annat gjort istället. Då kan det vara trevligt att läsa Tidningen Skriva för att få nya idéer. I morse började jag dagen med att läsa ”Trimma din skrivrutin” i senaste numret. Mitt på sidan 70 stoppade jag och fick läsa om ett stycke tre gånger. Jodå, det stämde – Skriva tipsar om min tävlingssida! Roligt att den når ut och att jag kan hjälpa några en bit närmare sitt mål.

Ur ”Trimma din skrivrutin” av Frida Windelhed i Tidningen Skriva 3/2023Publicerat i Blogg | 1 kommentar

Skriver du fantasy?

Glöm inte Fantastiknovelltävlingen!

Den arrangeras för 24:e året med stöd av bland andra Novellmästarna.

Senast 3/9 vill de ha noveller med anknytning till science fiction, fantasy eller skräck på max 50.000 tecken (inkl blanksteg). Och man får skicka hur många man vill!

Förstapris 999 kr, andra pris 600 kr, tredjepris 400 kr. Dessutom boken ”De drömmande städerna”, diplom och publicering i Dast Magazine. Samt något hemligt.

Här finns mer info

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Idag är det skrivkurs igen

Författarförbundet har engagerat Monika Fagerholm till årets första Bultkurs ”Gå till det som bränner”. Jag kunde förstås inte låta bli … Samtidigt har vi fått responsen på den sista inlämningen i barnlitteraturkursen och på måndag ska hela texten lämnas i, efter rättelser. Tur att det är så roligt!

Publicerat i Blogg | 1 kommentar

Stipendium från Längmanska Kulturfonden

16/1 skrev jag i bloggen om de två stipendieansökningar jag precis sänt in till Längmanska Kulturfonden.

Vilken lycka – Längmanska Kulturfonden har beviljat den ena ansökan! Den avser tryckning av ett verk.

Facklitteratur denna gång. Inom ekonomi, som ju är vad jag ägnat de senaste fyrtio åren åt.

Nu gäller det att finna tid att skriva boken också. Håller tummarna för att hjälp ska dyka upp även där. Jag har två och ett halvt år på mig att använda stipendiet men så länge vill jag förstås inte vänta. Det finns studerande ungdomar som behöver boken, det vet jag.

Stort tack Längmanska Kulturfonden för att ni möjliggör detta!


Det finns ingen bevarad bild av Erik Johan Längman. Istället har man gjort en fritt påhittad byst:

Längmanska Kulturfonden – om stiftelsen

Stiftelsen Längmanska kulturfonden grundar sig på ett kapital testamenterat 1859 av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman. Utdelning ur fonden ägde rum första gången 1919. Stiftelsens ordförande är universitetskanslern. Övriga ledamöter i styrelsen utses av olika akademier och statliga institutioner.

var en av sågverksindustrins pionjärer i Finland. Vid sin död 1863 efterlämnade han en stor förmögenhet som han testamenterade till Finlands och Sveriges ”alla stånd och folkklasser”. Av förmögenheten fick Finland en tredjedel och Sverige två tredjedelar.

Erik Johan Längman

Längman föddes i Borgå 1799. Faderlös vid 11 års ålder började han sin bana som bodbetjänt i hemstaden. 1820 flyttade han till Helsingfors där han tre år senare etablerade sig som köpman och bedrev handel både inrikes och utrikes. Men verksamheten slutade snabbt med två konkurser. 1835 hade han åter kommit på fötter och köpte tillsammans med en kompanjon Varkaus bruk i Kuopio län. Avsikten var att framställa järn men den sjömalm som togs upp hade inte tillräckligt god kvalitet.

I stället inriktade Längman sina ansträngningar på ett vattendrivet sågverk i Ummeljoki som också ingick i brukets ägor. Det blev upptakten till hans engagemang inom sågverksrörelsen. Inom kort ägde han ett 20-tal sågar med tillhörande skogsområden runt om i Finland. Till den framgång han skördade bidrog hans stora insatser för att skapa långa och sammanhängande flottningsleder, på vilka stockarna kunde föras till sågverken även från mycket avlägsna skogar. Dessa borde helst ligga så nära kusten som möjligt för vidare befordran till segelfartyg destinerade till England, dit en stor del av virket exporterades.

Som brukspatron i Varkaus

gav Längman uttryck åt sitt intresse för folkbildning. Han bekostade en skolmästare som undervisade cirka 50-60 elever. Undervisningen skedde på söndagar eftersom veckans övriga dagar var arbetsdagar.

1847 gjorde han tillsammans med publicisten och politikern Johan Vilhelm Snellman en betydelsefull studieresa till Tyskland och England för att undersöka möjligheten att finna avsättning för de finländska skogsprodukterna. Statsmakterna i Finland hade dittills ställt sig tveksamma eller direkt avvisande till sågindustrin.

Vid slutet av 1850-talet avvecklade Längman sina skogsaffärer och flyttade till London. 1860 grundade han en textilfabrik i Malmö med lump som råvara. Till Finland återvände han 1863, lockad av de politiska och ekonomiska reformer som genomförts under Alexander II. Men han fick inte vara med om denna, som det syntes, lovande utveckling, ty samma år avled han på ett hotell i Helsingfors.

Sitt testamente

hade han skrivit i London 1859. Utan familj kunde han donera hela sin förmögenhet till de båda länderna, med undantag för mindre belopp åt dem som stått honom närmast. Donationen uppgick till 320 000 silverrubler, vilket 1998 uppskattades till minst 150 miljoner dåvarande finska mark, eller omkring 200 miljoner svenska kronor, ett för sin tid enormt belopp.

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Pressfrihetens Dag

Idag 3/5 är det pressfrihetens dag. Utropad av FN:s generalförsamling för 30 år sedan. I år känns den viktigare än på länge. Även i vårt närområde. Även i vårt land.

Sveriges Författarförbund kommer att delta i en manifestation idag 11.30-12.30 utanför Turkiets ambassad. Så här lyder SFFs utskick:

Manifestation för det fria ordet

I år är det 30 år sedan FN:s generalförsamling utropade 3 maj till världsdagen för pressfrihet, då alla som gör uppoffringar för pressfriheten uppmärksammas.

Press- och yttrandefriheten har begränsats kraftigt, inte minst i Turkiet. Inför president- och parlamentsvalen i Turkiet den 14 maj 2023 förföljs alltfler journalister och oliktänkande. Och Turkiet vill få flera journalister som fått en fristad i vårt land utlämnade. 

För att ge stöd till det fria ordet i Turkiet och runt om i världen arrangeras en manifestation utanför Turkiets ambassad, Dag Hammarskjölds väg 20 i Stockholm, den 3 maj kl 11.30–12.30.

Författaren och journalisten Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.

Medverkande

Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen
Karin Petterson, kulturchef på Aftonbladet
Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet
Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund
Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser
Elisabeth Löfgren, ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska Pen
med flera…

Var: Utanför Turkiets ambassad, Dag Hammarskjölds väg 20 i Stockholm
När: Onsdag 3 maj – världsdagen för pressfrihet – kl 11.30–12-30Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

För 24:e året arrangeras Fantastiknovelltävlingen

Skriver du SF, Fantasy, skräck eller annat dylikt? Missa då inte Fantastiknovelltävlingen!

För min del var den ett första försök på en genre jag aldrig trodde jag skulle hamna i eller klara av på något läsbart sätt: skräck. Till min stora förvåning hörde jag till vinnarna! Det är några år sen nu men i tacksamt minne bevarat, inte minst för att jag lärde mig skriva en ny genre.

Så här löd den trevliga motiveringen från juryns tre medlemmar:

”Hon” av Eva Ellerud

NK: Härligt otäck! Och befriande kort. Skräck behöver inte vara en lång historia och det krävs inte mängder med beskrivningar. Det räcker med en bra idé. Gärna något nära vardagen, något som nästan skulle kunna ha hänt läsaren.
PL: En kort och välkomponerad novell som visar att det får plats mycket innehåll även i ett ”mindre” format. Och framför allt en mycket kuslig stämning!
KBM: En härligt otäck novell – och befriande kort! När hotet finns nära, riktigt nära, blir det lätt ”osynligt” och desto mer skrämmande.

Idag kom mailtips om årets tävling från Ahrvid, som administrerar tävlingen, och jag klipper in hans välskrivna brev här:

Testa du också!

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2023

Articifiell Intillengrens? Artifuckinhell Intellikens? Vem behöver AI när det är roligare att skriva själv – till 24:e upplagan av Fantastiknovelltävlingen! Visa kiselskrällena att Homo Sapiens ännu inte loggat ut, fällt ned skärmen och dragit ut sladden. Inget stöddig elektronhjärna skall slå oss på tangentfingrarna!
  Undan Doc-filare, textputs§are, spellcheckare, brödskrivare och lektörer! Trumf i tangentbordet! Gutår! Släpp fram motivet med basintrigen! Erlebte Rede? Mak åt er protagonister, antagonister, sidekickar eller vad ni är för horungar! Så styver är prosan! Akta metaforen! Se ordflickaren och redaktören kivas. Quelle novelle? Intrigtips här, tretton på dussinet! Lustiger manustvättare. Wittert var det!
  Sade skalden. Tävlingen stödjs av  föreningen Novellmästarna http://www.novellmastarna.se och förlagen Exilium http://exiliumforlag.se/  och Wela http://www.welaforlag.se/, författarna Ulf Broberg [http://www.upsetters,se]http://www.upsetters,se, Niki Loong https://se.linkedin.com/in/niki-loong-64036762 och KG Johansson (med bokpris) http://kgjohansson.se
  Följande är robotikens drygt tre lagar för tävlingen:

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (kallas även ”ASCII”, inga bifogade filer, t ex Word) senast 3 september till fantastiknovell@yahoo.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Använd rubriken ”Tävlingsbidrag”.

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury som även kan utdela hedersomnämnanden. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista och erbjuds publicering hos DAST Magazine (http://www.dast.nu/).

4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre författarna på prisplats erhåller som extrapris KG Johanssons dubbelbok De drömmande städerna (inkl tävlingens vinnarnovell 2010! https://www.affront.se/wp-content/uploads/2015/10/KG-Johansson_De-drommande-staderna.jpg). Prispall och hedersomnämnda tilldelas även diplom att skriva ut som stolt väggprydnad och ett Hemlig Pris som blir garanterat intressant!

AI-skrivna noveller kan komma att diskas. (Och varför ens försöka slikt då datamaskiner skriver så stelt och sterilt?) Glöm inte att skicka tävlingsbidrag till bägge mottagaradresserna, som fungerar som backup för varandra vid strul.
  E-postlistan SKRIVA (est. 1997) är landets äldsta skrivarlista, kanske den enda som håller ut då alla idag hellre tiktokar, kwittrar och ansiktsbokar. På listan dryftas hur som helst skriveri, fantastik, kulturnyheter, litet av varje – samt ges eventuella nyheter om tävlingen. För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. Slava vid tangentbordet! (Slava Ukraini!)

–Ahrvid Engholm
   tävlingsadmin

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Försöksdjurens Dag 24 april

Vill du att forskarna ska hitta bot mot svåra sjukdomar?
Vill du också att apor, katter och hundar ska vara trygga och ha det bra?
Du kan göra bäggedera för samma slant!
Stötta den välrenommerade stiftelsen Forska Utan Djurförsök!
Nedan text från stiftelsens facebooksida:

Från Forska Utan Djurförsöks facebook-sida:

Apor är bland de hundratusentals djur som används i djurförsök i Sverige. Du kan vara med och ändra på det!

Forska Utan Djurförsök stödjer forskning som kan ersätta djurförsök, istället använder forskarna avancerade datormodeller och cellmodeller. Ett av projekten vi stödjer är forskning om HIV vid Lunds universitet, där mänsklig vävnad används istället för apor och möss. Målet är att förebygga sjukdom och utveckla bättre behandlingsmetoder.

Inför Försöksdjurens dag, vill vi samla in 1 000 gåvor till forskning för att ersätta djurförsök. Så att hundratusentals djur som utsätts årligen i Sverige, i framtiden inte ska sitta i sina burar och vänta på sin tur.

Plusgiro 907090-5
eller swisha


Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Årets barnboksprovning

Sbi, Svenska Barnboksinstitutet, läser varje år igenom ALLA barnböcker som givits ut i Sverige året innan. Sen tar de fram trender, gör statistik och berättar om utvecklingen. När Bonnies första bok Vitt och kallt, sa Bonnie katt kom ut blev den omnämnd i det årets bokprovningen, vilket förstås var jättekul. Nu var jag spänd på att se om den andra Bonnieboken Vem pep?, som kom 2022, skulle vara med.

I årets barnboksprovning nämner Sbi bland populära motiv idrott och sport, motorer och EPA-traktorer, datorspel, krig, superhjältar, nordisk mytologi, friluftsliv och jakt. 

Man har i år tre gästskribenter vars föredrag filmas och kommer att kunna ses i efterskott. De talar om trender om med illvilliga barn, digital utgivning och ekokritik.

Titta gärna på bokprovningen, det är intressant att se utvecklingen. Du hittar den här.

Om Bonnie kom med? Nej, inte denna gång. Hon är varken superhjälte eller illvillig. Däremot skulle hennes berättelse platsa under den korta texten om flyktingar men där fanns nog redan exempel så det räckte till.

Kanske är din egen bok med? Titta både i dokumentationen och i litteraturlistorna!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

En fyrbent hjälte

Pawssible är ett företag som bland annat driver en plattform på Instagram med djurcoachning för hund, häst och katt och som också haft insamlingar till hundhem runt om i landet. Ägaren, Emma Nilsson, har inte bara ett stort intresse för djur utan även för skrivande och den naturliga följden av det blev skrivartävlingen En fyrbent hjälte.

Att Pawssible nu startar en skrivartävling förklarar Emma Nilsson så här ” Syftet är att belysa vilken stor roll ett djur kan spela i en människas liv. Alla åldrar är välkomna att delta med en dikt, novell eller krönika och vinnaren är den som bäst fångar ämnet.”

Eftersom både djur och skrivande också tillhör mina intressen tipsar jag förstås gärna om den.

Så här står det på Pawssibles sida om En fyrbent hjälte:

Regler:
• Din text ska vara max två A4 sidor lång.

• Texten ska vara skriven på svenska eller engelska.

• Varje författare får delta med max två bidrag och dessa ska inte vara publicerade sedan tidigare.

Maila ditt bidrag senast den 30 juni till: pawssible.sweden85@gmail.com

Mailet bör innehålla ditt namn men vill du vara anonym tar vi hänsyn till det. Viktigast är att vi kan nå dig via samma mailadress.
Vinnaren utses den 8 juli och meddelas samma dag.
Varje författare är med och skapar förändring, börja skriv idag och bli en av dem!🐶❤️

***

Här finns tips om fler skrivartävlingar!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar