Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk

Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk

Vad gör ett gäng pensionärer som riskerar att förlora både hälsa och samvaro när en pandemin utbryter? Förlitar sig på hemtjänst, sjukvård och frivilliga hjälpare? Inte dessa! De packar bilarna och drar till Norrland.

Följ med åtta författare som inte går med på att vara ”våra sköra äldre” och som definitivt inte tänker byta sina fredagsbagateller med vin mot isolering på IVA!

Vart? Till Sara Lidmans gård i Missenträsk. Men en kväll knackar det på dörren.

Dekahebdom, vad är det för namn?

I mars 1348 kom Digerdöden till Florens. I Decamerone lät författaren Giovanni Boccaccio tio ungdomar fly under tio dagar och fördriva tiden med att varje dag berätta varsin historia för varandra.

I mars 672 år senare upplever världen en ny pandemi. Nu är det äldre som måste hålla sig undan och tio dagar förslår inte långt.

Dekahebdoms flyktingar är pensionärer som beslutar att sätta sig i karantän i tio veckor och att varje vecka, över ett glas vin, berätta en historia för varandra: en fredagsbagatell.

Namnen, Decamerone och Dekahebdom, är härledda ur grekiskan och syftar på tio dagar respektive tio veckor. (Deka = tio, hebdomas = vecka)

Stort tack till Vasilis Papageorgiou, författare, översättare och professor i kreativs skrivande, som hjälpt till med namnet!

Vad är en Fredagsbagatell?

Dekahebdom är en roman med invävda noveller, essäer och dikter: fredagsbagateller. Medan ramberättelsen behandlar corona-pandemin ur ett pensionärsperspektiv tar de kortare texterna upp ett flertal andra aktuella samhällsfrågor med ett gemensamt tema: utsatthet och allas lika värde.

I ramberättelsen finns glädje, humor och feelgood. I fredagsbagatellerna finns skärpa och motstånd.

Omslaget är illustrerat av Catharina Ullerud.

Var kan jag köpa boken?

Den 1 december 2021 utkommer Dekahebdom eller Fredagbagateller i Missenträsk på Whip Media. Den kan köpas i nätbokhandeln, exempelvis: Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus, Amazon och CDON samt direkt från Whip Media.

Kommentarer är stängda.