Om mig

Jag heter Eva Ullerud. Jag är född 1954 och bor i en by i Skåne men är uppvuxen i Stockholm, Småland och Blekinge. Till yrket ekonom, gift med Lars-Göran, mamma till Catharina. Mamma också till våra SOS-barn Hop, Phumla och Day. Matte till Bonnie, Stinaponken, Putte, Gunnar och Plumpen.

SES__Eva_Ullerud_1_1088477v530x800

Är medlem i Sveriges Författarförbund (SFF) och Författarcentrum Syd och har en konstnärlig masterexamen i kreativt skrivande från Linnéuniversitetet.

Jag tror på allas lika värde. Oavsett djurras, hudfärg, religion, kön, ålder och framgång i livet.

Att skriva är underbart och svårt – men underbart. Likså att läsa. Älskar böcker!

Det tar lite tid att få böcker klara och utgivna. Min första bok, På blodröda tuvor, fick jag idén till redan 2006. Då mötte jag damen som sedan skulle bli Lillemor. Boken kom ut 2011, då var redan nästa bok skriven och ett par ytterligare böcker påbörjade. Sedan dess har det blivit novellantologier, barnböcker, dikter, fantasy, skräck och även samhällskritiska texter. Det manus jag arbetat längst tid med är en verklighetsbaserad roman från andra världskriget. Jag har stöttats i skrivande och researcharbete med stipendier från flera stora fonder.

Att lära sig mer är alltid spännande. Efter kandidatutbildning och magisterkurs i litterärt skapande vid Lunds Universitets Författarskola, har bland annat följt Kulturjournalistutbildningen vid Malmö Universitet och en master vid Linnéuniversitetet.

Man kan skriva långt eller kort. Min kortaste novell är en deckare á la Hemingway. 7 ord.

Man kan skriva ensam eller tillsammans. Två gemensamhetsprojekt för min del har varit adventskalendrar på internet med bland andra Torsten Larsson (2013 och 2014). Ett annat startade 2014. Det var en barnbok som sålts genom Musikhjälpen i december 2013 och som stafettskrevs 2014-15 i ett enda original av 46 författare från BUS, Sveriges Författarförenings Barn- och Ungdomssektion, varav jag är en.

Skrivandet har så många facetter, som en slipad sten man kan vrida på. Det underlättar, olika dagar kan man känna för att slipa på olika sidor av sin diamant. En dag kanske miljöskildring, en annan dag en intrig, en tredje alla spännande personer.

Många har hjälpt mig i arbetet. Familjen, förstås, som läser och säger när något behöver förbättras. Klasskamrater och handledare i Lund, Växjö och övriga universitet har givit skrivandet ett enormt lyft. Och alla vänner som läser och uppmuntrar, tack alla för att ni finns!

Funderar du på att skriva? Skjut inte upp det längre – skriv!

Några av mina favoriter – när jag läser

Vill du kontakta mig? Maila gärna! eva@ullerud.nu

Gunnar och jag

Wow! säger Gunnar, när fotografen från Tidningen Skriva vill att han ska vara med på bilden. Foto: Emil Malmborg

Kommentarer är stängda.