Rapport från Härjedalen 2: Jänspers i Överberg

Hurra! Jag är en av årets stipendiater! Mankellstipendiet tog mig till Jänspers gård i Överberg och två underbara höstveckor i Härjedalen och nu njuter vi för fullt, Lasse och jag, helt ensamma i en stor gård med fantastisk utsikt över Svegsjön.

Jänspers

Jänspers

Trevlige Leif, som sköter gården, berättade lite om bakgrunden. När Mankell var ung bodde han en tid i Norge, som ju ligger nästgårds från Sveg, där han växte upp. Det var inte lätt att försörja sig och när han fick ett stipendium från Författarförbundet var det en räddning som han ville gengälda. Någon gång hoppades han få så mycket pengar att han kunde hjälpa andra författare. Det fick han och utöver att skänka 15 miljoner till SOS Barnbyar i Mocambique köpte han 2009 denna gård som en gåva till dramatiker och författare ochg han har alltså inte själv bott här. Han har därutöver instiftat stipendier både för dramatiker och för Norrländska författare.

Gästboken som nu ligger i hallen är daterad maj 2015 och Mankell önskar välkommen på första sidan. Natten mellan 4 och 5 oktober samma år avled han.

Det är ett mycket rymligt och väldisponerat hus han donerat. Två moderna våningsplan med tre sovrum, stort vardagsrum med teve och öppen spis, kök och rymlig matsal med ytterligare en öppen spis (men vem tusan har kommit på idén att klyva ved inne i spisen, det frågar man sig!), två badrum, stort grovkök med tvätt och tork och två (2) arbetsrum, givetvis med internet. Bägge med skrivbord och med varsitt rejält bibliotek. Massor av garderober och skåp och fullt utrustat med allt. Och bastu i det ena badrummet, för den som uppskattar det. Endast handdukar och lakan behöver man ta med.

Brasan igång i köket

Brasan igång i köket

Skrivarlyan i Härjedalen

Skrivarlyan i Härjedalen

Gården rymmer även ett stort garage/vedförråd och tre äldre hus.

Men mest fantastiskt av allt är utsikten, som jag fotograferar gång på gång. Även om det är samma träd och samma vatten känns den ständigt skiftande:

Exteriören påminner mycket om Sara Lidmans hus, som vi fick låna för tre år sedan, men invändigt är det stor skillnad. Där fanns Sara på något sätt kvar men här är det i gengäld modernare. Bra på varsitt vis.

Sara Lidmans hus – vårt hem under en vecka

Mankellhuset i Överby

Mankellhuset i Överby

Till bägge husen hör veranda, lämpad för vindrickning:

Kvällssol på verandan

Kvällssol på verandan

Tack Sara och tack Henning!

Fortsatta rapporter från Jänspers i Överberg följer.

Rapport från Härjedalen 1: Djurens Dag

 


Det här inlägget postades i Blogg, Medlemskap och föreningar, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport från Härjedalen 2: Jänspers i Överberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.