Fara med osanning

Lillemor och Torsten har blivit farmor och farfar och det är dags för dop i den lilla kyrkan på landet men då händer det saker.

Fara med osanning

Mysdeckarserien om Lillemor Stenlund är perfekt för dig som söker den där härliga blandningen av spänning och charm. Du får följa med den karismatiska damen Lillemor och hennes man Torsten på sina resor fyllda av mysterier, god mat och oväntade vändningar.

Lillemor och Torsten har blivit farföräldrar och en solig majdag hålls dopet för barnbarnet Signe. Men en skugga vilar över kyrkan. Lillemor blir av med sina guldringar och på kyrkogården möter hon lilla Alva som besöker sin mamma Camillas grav. Camilla har blivit mördad och när Alva desperat ber Lillemor om hjälp kan hon inte säga nej.

Gåtan visar sig vara komplicerad. Är Camillas make verkligen så oskyldig som han säger? Listan över misstänkta blir allt längre. När Lillemor tar kontakt med prästen inser hon dessutom att mordet har trådar långt tillbaka i tiden.

Finns som ljudbok och e-bok på bl.a. Storytel, Nextory, Bookbeat, Adlibris och Bokus.

Bokens bakgrund:

Förlagan till Lillemor Stenlund är en äldre dam jag träffade för några år sedan i Brasilien. Hon hade förmågan att kunna tala med alla och få dem att öppna sig för henne – trots att hennes engelska inte var den bästa och spanskan helt obefintlig. Alla lyssnade på henne och gjorde som hon sa. När kvinnan som ledde pool-gympan var sjuk hoppade Lillemor (som hette något helt annat) i vattnet och fick igång alla hotellgäster, varav de flesta var Italienare. Lillemor var alltid glad, hon älskade mat och drycker (vilket syntes på hennes figur) och hon var ärligt intresserad av dem hon mötte.

Någon borde skriva en bok om henne, tänkte jag. En pusseldeckare typ Agatha Christies. Hon skulle vara den perfekta detektiven. Och tio år senare gjorde jag det. Jag döpte henne till Lillemor Stenlund och lät även hennes man följa med in i böckernas värld. Om hon vet om det? Nej. Men kanske har hon läst eller hört någon av dem, förhoppningsvis gillar hon i så fall Lillemor.

Denna gång utspelar berättelsen i Värnamo, Ronneby, Ängelholm, Helsingborg och, givetvis, parets hemstad Bäckemåla. Kyrkan ligger i den lilla by där jag själv bor, mellan rapsfält i den skånska myllan.

Och det blir mer än en gåta för Lillemor att lösa. Titeln kan förresten tolkas hur man vill. Fara med osanning – som i att inte tala sanning. Eller möjligen som i att resa, något som flera av karaktärerna gör.

”Gräv där du står” brukar man säga och det har jag som vanligt gjort. Ser du det lilla flygplanet på omslaget? För väldigt många år sedan tog jag flygcertifikat på Hagshults flygplats utanför Värnamo och det är en av många erfarenheter jag använt denna gång. Redan då var den militär. Erfarenheterna från åren som flyglotta inom underrättelsetjänsten kom också till pass. Och uppväxten i Ronneby och Värnamo. F17 i Kallinge känner jag också väl till. Om jag minns rätt kunde kan flyga dit reguljärt på 60 talet, om inte annat gjorde jag det för/med egen (flyg)maskin på 80-talet. Och alldeles bredvid ligger Bredåkra, där min mamma är begravd.

Men bridgen som Lillemor och Torsten spelar, den fick jag från helt annat håll. På författarskolan vid Lunds Universitet av min peppande och helt underbara handledare Therése Granwald som i sin tur hämtade den från sin pappa. Det tackar både jag och paret Stenlund för. Det visade sig att de älskar bridge. Det var inte det enda bidrog med, hon har gett mig mycket både för denna bok och för skrivandet i övrigt.

Kommentarer är stängda.