Sök Lars Gustafsson-stipendiet!

Ett hett tips kom idag via en vän på Författarskolan. Sök Lars Gustafsson-stipendiet! Den som skriver och är tillräckligt ung har chansen att få 50.000 kronor. Det är VLT i Västerås som utlyst detta stipendium men alla i Sverige är välkomna att söka – förutsatt att man är 16-21 år och skriver i Lars Gustafssons anda.

För att söka sänder man helt enkelt in en eller flera texter samt presentation av sig själv och sitt skrivande.

Så här står det i VLT:

VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius väntar med spänning på att få utse den förste Lars Gustafsson-stipendiaten.

En ung, öppen och nyfiken person någonstans i Sverige blir 50 000 kronor rikare.

– Skicka in någon ni skrivit, uppmanar Erik Jersenius.

På den berömde författaren Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj kommer ett nyinstiftat stipendium till hans minne att delas ut för första gången. Stipendiet går till en ung person mellan 16-21 år gammal som skriver och verkar i Lars Gustafssons anda.

Varför ett stipendium till minne av Lars Gustafsson?

– Lars Gustafsson gick bort den andra april förra året. Det aktualiserade att föra hans minne vidare. Tanken med stipendiet äratt uppmuntra unga människor att ta tillvara på sitt skrivande. Lars Gustafsson fick själv ett stipendium i ung ålder som gjorde att han kunde söka sig ut i världen och studera i Oxfordoch Uppsala. På det här sättet lever han vidare.

Vad ska man ha gjort för att få stipendiet?

– Vi har sagt från juryns sida att man ska ”verka i Lars Gustafssons anda”. Lars Gustafsson själv var stilmässigt oerhört bred. Han skrev romaner, noveller, essäer, poesi, vetenskapliga texter och debattartiklar. Öppenheten, nyfikenheten och friheten kännetecknar hans gärning.

– Man behöver inte ha fått något publicerat. Man skickar in en eller flera texter och en kortare presentation av sig själv och sittskrivande med sin ansökan. Det är inget hinder om man inte känner till mycket om Lars Gustafsson.

Vad anser du utmärker Lars Gustafsson?

– En väldigt tydlig självständighet. Han gick alltid sin egen väg. En självmedvetenhet också. Han ursäktade sig aldrig. Han hade också en livslust och nyfikenhet på världen i stort och i smått. Han skrev lika gärna om en liten stig i Västmanland som om stora, komplicerade filosofiska frågor. Det fanns hos honom en djup och genuin humanism som inte bara gällde människan som varelse och kollektiv. Han kunde se den enskilda personen.

– Sedan just att det finns den här oerhörda bredden, samtidigt som han har en rik produktion som ändå är genomgående bra.

Du verkar själv vara svag för Lars Gustafsson. Du har skrivit om honom många gånger. Hur väl ligger han till på din tio i topp-lista?

– Det första jag läste av Lars Gustafsson när jag var runt tjugo var novellsamlingen ”Förberedelser till flykt”. Det var väldigt drabbande och oerhört inspirerande. Han skriver bildat och finurligt i koncentrerade, korta berättelser. Det var ett möte med en stor tankesfär där jag kände att verkligheten vidgades. ”Yllet” och ”En biodlares död” är romaner som jag bär med mig. Han förmedlar djupa insikter om vad det innebär att vara människa. Det är existentiella insikter, men också texter med stor politisk sprängkraft. Vad händer med oss som människor i ett samhälle som moderniseras snabbt? Det är en fråga som sysselsätter honom. Man kan säga att han gör upp med det svenska folkhemmet.

– Och urbaniseringen fortsätter ju. Vi tappar gammal kultur väldigt snabbt. Det handlar inte om nostalgi. Lars Gustafsson vpgade omvärdera synen på Sverige som samhälle och det i en tid då hans tankar och idéer inte var så gångbara. Det visar på hans mod och integritet.

Vilken av Gustafssons böcker skulle du rekommendera till någon som läser honom för första gången?

– Ylllet. Det är rak roman som är bra att börja med. Den utspelar sig i en fiktiv bruksort och handlar om tonåringar och en relativt ung lärare. Boken handlar om att vilja växa, samtidigt som omgivningen inte är tillåtande eller ens kanske förmår hjälpa en dit man vill.

Vill du bli vår förste Lars Gustafsson-stipendiat?

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2017 till erik.jersenius@vlt.se eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås

***

Vi som är över 21 år kan ju istället passa på att läsa något av Lars Gustafsson och – inte minst – tipsa ungdomar i närheten om denna fina chans!

 


Det här inlägget postades i Noveller, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.