Litteralunds Skrivartävling

Litteralunds Skrivartävling för unga har startat och årets tema är: SMS novell. Alla mellan 15 och 18 är välkomna. Vilken bra väg in för framtida skrivande! (pst om du är för gammal finns fler tävlingstips här 🙂 )

Så här skriver arrangören i sitt utskick:

Årets tema: SMS-novell

Årets skrivartävling är en riktig utmaning: vi vill ha ditt bidrag i form av en SMS-novell! Vad den ska handla om väljer du själv.

Du skriver novellen i en word-fil och skickar till litteralund@lund.se senast den 7 mars.

Det enda kravet vi har för att du ska få delta i tävlingen är att du är mellan 15 och 18 år. Var du bor spelar ingen roll. OBS! Om du vunnit skrivartävlingen förut kan du inte delta i år.

Vinnaren, andra- och tredjepristagaren utses under Litteralunds kväll för unga på Stenkrossen den 28 april. Första pris är, förutom äran, en iPad Mini* och att sms-novellen publiceras via folkbiblioteken i Lund och smspress.se. Novellen kommer alltså att finnas till utlåning!

De 25 bästa bidragen publiceras i en bok som alla medverkande får med sig hem.

*Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Skatteverket räknar vinstens värde som en inkomst. Om din totala inkomst för 2017, inklusive vinsten som är värd ungefär 4 500 kr, är lägre än 18 951 kr behöver du inte betala skatt. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Så skriver du en SMS-novell

Det finns tre viktiga komponenter som du som författare måste tänka till kring när du skriver sms-noveller. 1) Det korta formatet. 2) Tiden under vilken mottagaren får texterna. 3) Vem som är avsändaren/avsändarna.

Formatet

Håll dig kort! Ca 500 tecken inklusive blanksteg/sms-novell blir ganska lagom. (Du kan skicka in så många noveller du vill!) Tänk på att skriva sms-novellen i dialogform. I en sms-novell kan det ingå flera sms, precis som i en riktig sms-konversation.

Tiden

Du kan påverka läsarens upplevelse genom att skriva ut vilken tid som de påhittade sms:n är skickade. Tar det väldigt lång tid innan den som först skickade ett sms får svar? Då kan vi som läsare underförstått förstå att väntan på svar kan ha varit jobbig. Till exempel.

Avsändaren

Antalet involverade personer är minst två, men ibland fler. Vem som är avsändaren för respektive sms behöver framgå.

De vann skrivartävlingen 2016

Förra årets tema var FANFICTION och av de 60 bidrag som kom in valde vi ut de 25 bästa som vi publicerat i en bok. Av de 25 valde sedan en jury ut en vinnare, en andra- och en tredjepristagare. Vilka de var avslöjades under ungakvällen på Stenkrossen den 22 april.

Förstapristagare: Hanna Almgren, 18 år, Ödåkra

Andrapristagare: Lovisa Larsson, 18 år, Ängelholm

Tredjepristagare: Emma-Karin Rehnman, 16 år, Västerås

I juryn

Författarna/skrivpedagogerna Mårten Melin, Elisabeth Östnäs, Anette Eggert och Sofie Berthet, journalisten Kristin Nord, samt studenten och Litteralundmedarbetaren Hedvig Wrede.


Det här inlägget postades i Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.