Upplysningsfilm med Doris Svedlund

I Filmjournalen nr 8 från 1952 finner jag en recension av en film med faster Doris Svedlund och Per Oscarsson. Hade ingen aning om att de spelat tillsammans, och i en film av denna karaktären. Så här står det, tidstypiskt:

Man kan kanske diskutera det smakliga och lämpliga i att blanda underhållning med saklig upplysning i könsfrågor men som det nu skett i ”Möte med livet” måste man ge författaren Ivar Ahlstedt och regissören Gösta Werner helhjärtat erkännande för ett både skickligt och snyggt arbete. Och likaså har Doris Svedlund och Per Oscarsson som med mycken finess och ömhet spelar det unga paret varit en stor tillgång för filmen liksom ungdomsgänget omkring dem med Lars Ekborg, Brita Billsten, Ingrid Thulin: deras samtal och problem är hämtade direkt ur vardagen. Miljön – en mellansvensk stad – är fint återgiven i Martin Bodins fräscha foto. I ramberättelsen är tre upplysningsfilmer inflätade, hämtade ur amerikanska, medicinska arkiv, där det på ett åskådligt sätt ges besked om könssjukdomar, preventivmedel och havandeskap.

Detta var alltså 15 år innan Nyfiken Gul kom med Lena Nyman så Doris och Per var mycket tidigt ute. Av recensionerna att döma var denna filmen på en helt annan nivå men den banade säkert ändå väg för vad som sedan kom under det frigjorda 60-talet.

Doris Svedlund och Per Oscarsson

Doris Svedlund och Per Oscarsson

 


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.