Miniatyrerna

Miniatyrerna

2016 fann jag, i all hemlighet, en parallell värld. Det tog några år att lära känna den tillräckligt väl för att kunna skriva om den men första augusti 2024 kom äntligen berättelsen om ett ställe som kanske är perfekt, kanske inte. Väl värt att besöka dock. Den första boken heter Miniatyrerna och utspelar sig i Norrland. Det är en portalfantasy avsedd för vuxna läsare.

Hur berättelsen kom till

Jag började skapa berättelsen redan 2016-2017 när jag gick kursen ”Att skriva fantasylitteratur” vid Linnéuniversitetet, där bland andra Caroline Grimwalker var lärare. Jag lärde mig väldigt mycket nyttigt på kursen men uppenbarligen inte att skriva lika snabbt som Caroline.

Min största inspiration när det gäller världsbyggnation har varit Astrid Ahlberg och hennes trilogi om Ön samt efterföljande böcker.

Efter kursen har berättelsen fått vila, mogna och få djup tills det nu var dags att släppa loss Miniatyrerna i denna värld. Med det arbetet har jag haft ovärderlig hjälp av min redaktör, Erika Winterlia, som även sett till att Norrland inte hamnat i Skåne och vice versa. Och av författaren och bildskaparen Snezana Lindskog, som varit ett stort och outtröttligt stöd i framtagning av omslag och som skapade blimpen.

Illustration skapad av Snezana Lindskog

Handlingen

Leksaksaffären som Gunnar har ärvt efter sina föräldrar går dåligt. När han och hustrun Mona åker till leksaksmässan i Ångermanland behöver de hitta något som kan vända utvecklingen. Utanför mässhallen möter Gunnar en gammal man som visar honom något mycket märkligt. Kan det vara lösningen för att affären ska överleva? 

De norrländska skogarna döljer hemligheter som paret inte hade kunnat ana. Vissa är skrämmande, andra underbara och några har rötter som går hundratals år tillbaka i tiden. De gör ett fynd som öppnar fantastiska möjligheter – om paret lyckas lista ut vad det egentligen är de har funnit. 

Miniatyrerna är en fantasy för vuxna, spunnen ur verkliga händelser.

Liksom mina övriga texter finns det en tråd till min värdegrund: Allas lika värde. Oavsett djurras, hudfärg, religion, kön, ålder och framgång i livet. Och även oavsett … ja, det märker du när du läser.

Kommentarer är stängda.