Släppfest för Idas bok Här slutar allmän väg

I fredags hade Ida Andersens roman Här slutar allmän väg släppfest i Malmö.

har-slutar-allman-vag

Berättelsen utspelar sig på 70-talet i Småland:

Femtonåriga Trine bor i en liten by i Småland. Det är 70-tal och tidens proggrörelser färgar starkt familjens liv. Hennes pappa är ortens omtalade danska konstnär, med en omättlig aptit på kvinnor. När Trine försöker bryta med sin gamla roll som duktig flicka och hästtjej dras hon istället med i ortens nöjesliv, med fylla, förälskelser, resor i raggarbilar och besök på dansbanor. Samtidigt brottas hon med sin skam över sig själv, sin sexualitet och sin lojalitet med sin far. Och att vara den enda på skolan som har på sig palestinasjal. Och sen är det ju det där med mamma. Varför försvann hon när Trine var liten? Sakta men säkert krackelerar Trines värld vilket tvingar henne till svåra men viktiga beslut. En bok om att växa upp i en vuxenvärld där normerna ibland är obegripliga för en ung människa.

Eftersom jag var klasskamrat med Ida under magisteråret på Lunds Universitets Författarskola var det extra roligt att få vara med när hennes bok släpptes. Immi Lundin, litteraturskribent och lärare vid LUFS, samtalade med Ida om boken.

immi-och-ida-pa-scenen

ida-3 ahorare

Bland deltagarna fanns både lärare och LUFS-elever så det blev många mingelfoton. Några av personerna på bilderna har redan debuterat som författare, många är säkert på god väg. En har sitt boksläpp på bokmässan och därefter i Malmö, men mer om det senare. Denna kvällen tillhör Ida och hennes roman, som jag ser fram emot att läsa.

therese-med-carolas-dotter per-och-helena martin johan-o-sabinha immi-therese-carola-och-annika ida-2 ida-1mingel-2mingel-1


Det här inlägget postades i Författarkollegor, Romaner, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.