Boksläpp för Johan Blomgrens ”Den lilla världen”

I går var det dags igen för ett boksläpp från en klasskamrat. Denna gång Johan Blomgrens ”Den lilla världen” som givits ut på Lo Söllgårds Förlag lagom till bokmässan. Eftersom bokens berättelser utspelar sig i Malmö blev det en release även där.

den lilla världen

Den lilla världen

Johan skriver mycket bra, det har jag konstaterat under tre gemensamma år på LUFS (Lunds Universitets Författarskola), och det ska bli en glädje att få läsa kollektivromanens alla delar. Jag väntar också på att den text han skrev på under senaste året i Lund ska komma ut, även den är riktigt, riktigt bra.

forlaggaren-lo-sollgard

Förläggaren, Lo Söllgård.

johan-signerar-for-glatta-livet

Johan signerar.

 

 

 

 

per-annika-och-ida annika-therese-carola-och-niklas therese-lisa-och-carola

Boksläppet var trevligt, det är inte varje dag man minglar på en fest där man känner så många. I alla fall inte för min del.

Så här beskrivs boken:

Den lilla världen är en kollektivroman som utspelar sig i Malmö. Men staden hade inte behövt vara Malmö. Och tiden hade inte behövt vara nu. Det här är en roman om människor som älskar och sviker, skaffar barn och bedrar, som drömmer, skriver och åldras, människor som säger ett och menar ett annat, som längtar efter mening och sammanhang, som ljuger och slår.

Berättelserna har funnits längre än vad de vill ge sken av. Några var med författaren i Iran år 2000, de har sett Twin Towers brinna, USA starta krig mot terrorismen, de har sett Sverigedemokraterna ta sig in i Malmös kommunfullmäktige och Sveriges riksdag, Peter Mangs skjuta människor med svart hår, Taimour Abdulwahab spränga sig själv i luften, moskéer och synagogor sättas i brand, Lars Vilks rondellhund, den arabiska våren, Anders Behring Breivik, kriget i Syrien, IS’s terror, drunknade som flyter i land på Medelhavets charterstränder, massakern på Bataclan, brinnande flyktingförläggningar, EU-migranter, gränskontroller, romska läger, Köln, Bryssel. Listan är lång men ofullständig. Den stora världen är i ständig förändring, den konfronterar oss, skakar oss i grunden, sen glömmer vi bort och går vidare i vårt lilla.

Det är svårt, kanske omöjligt, att ge sig på att gestalta den stora världen och försöka säga något sant om den, men den tränger sig in och gör sig gällande i varje människas lilla värld, i alla dess futtigheter, tillkortakommanden och gränslösa betydelse. Det är dessa Den lilla världen  handlar om.

Det här inlägget postades i Författarkollegor, Noveller, Romaner, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.