Recension Bestraffaren av Pia Kask

Recension Bestraffaren av Pia Kask

Ett vidrigt och grymt brott inleder Pia Kasks roman Bestraffaren. Tankarna på det svävar i bakgrunden när jag som läsare flyttas till en spännande och gåtfull mordutredning tjugosex år framåt i tiden.

Berättelsen, som utspelar sig i en svensk småstad, har ett tilltalande stänk av hårdkokt USA-deckare á la Philip Marlowe när karaktärerna tänker i fraser fyllda av svart humor. Den får nytt djup av en genusvinkling som gör boken extra fräsch: flera roller som vanligen är vikta för män har besatts av kvinnliga karaktärer: informatören med egna lik i bagaget, kriminalinspektören, den feta barägaren. Starka kvinnor och svaga är genomgående fokalisatorer och berättare.

Alla karaktärer har djup och bakgrund, alla känns genuint intressanta. Den genomtänkta plot som rullas upp håller spänningen vid liv och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Alla dessa ungdomar, vad är det som hänt och hur hänger det samman?

Ju mer jag läser desto mer fastnar jag för civilutredaren och berättaren Hannah Fors och den, i deckarsammanhang ovanliga, mordutredaren Henrietta Rollins och jag ser fram emot att få träffa detta omaka par i fler böcker.

Så här lyder bokens omslagstext:

Den fiktiva kuststaden Wästholm skakas av morden på två tonåringar. Först verkar morden slumpmässiga, men när ytterligare en flicka försvinner och dyker upp svårt skadad står det klart för civilutredaren Hannah Fors och kriminalinspektören Henrietta Rollins att det handlar om en seriemördare. Hannah upptäcker en koppling mellan offren som går långt bakåt i tiden – kan mördaren vara någon som väntat i tjugo år på att ta ut sin hämnd? Rollins avfärdar teorin men Hannah kan inte släppa tråden. Samtidigt konfronteras Hannah med sitt eget mörka förflutna, och hemligheter som hon till varje pris måste dölja hotar att ödelägga den redan bräckliga relationen med Rollins.

Bestraffaren är Pia Kasks debutroman och är första boken om Hannah Fors. Serien sticker ut med sin säregna berättarstil, svarta humor och det färgstarka persongalleriet.

Bestraffaren utkommer 21/5 på Hoi Förlag.

Bestraffaren

Bestraffaren

 


Det här inlägget postades i Blogg, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.