Opponering

I morgon är det dags. Opponering på min E-uppsats. Ja, inte bara min förstås, vi är sju kreativa kvinnor som snart avslutar masterutbildningen i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Christine, Liv, Görel, Birgitta, Marie, Åsa och jag. Vi skriver inom olika genrer och precis som i kandidat- och magisterutbildningar i skrivande utgörs våra uppsatser av litterärt skapande som ska vara av högsta klass. Det är manus till utgivningsbara verk vi ska presentera och opponera på under en hel dag som, under dessa märkliga tider, inte kan äga rum på universitetet utan sker via zoom.

Linnéuniversitetet. Från en dag när jag var där ”på riktigt”.

När jag 2013 började kandidatutbildningen i Litterärt skapande i Lund hade jag ingen aning om att det skulle sluta här. Jag villa lära mig att skriva böcker, och det fick jag, men på köpet fick jag smak på lärandet och umgänget bland skrivande människor. Det var för hisnande 562,5 poäng sedan.

Utbildningarna har till stor delen varit på distans, med möten via zoom. De har hittills fört mig till universitet och högskolor i Lund, Växjö, Göteborg, Dalarna, Halmstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Sundsvall (Mitt), Umeå och Stockholm. Nu återstår det så få universitet att jag faktiskt börjat söka på just deras utbud för att se om det går att finna kurser även hos resten. Söker några redan i höst … Högskolorna är fler, det blir ett större projekt.

Ja, jag fick verkligen smak på lärande. Utbildningarna har definitivt fört mitt skrivande framåt. Dessutom har de lämnat ett spår av texter efter sig. Varje högskoleuppsats, inför varje opponering, har varit i form av litterära verk. Fyra längre, i olika genrer, är i olika stadier av att närma sig utgivning.

Även om jag vid detta lag fått förmånen att gå igenom en stor del av de skrivarutbildningar som finns vid svenska universitet och högskolor fanns fortfarande några kvar att söka till hösten 2021. Jag hoppas på filmmanus eller barnlitteratur vid Linné men har även sökt ett antal små, spännande kurser.

Vad gör man sen? Konstnärlig forskning talades det om redan när jag gick de första åren på LUFS (Lunds Universitets Författarskola). Kan det vara något?

Jo, jag ska förstås skriva också. I alla möjliga genrer. Och uppmuntra andras skrivande.


Det här inlägget postades i Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Opponering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.