Nya Mma Ramotswe!

Jag måste ha varit i ide i ett par år, gick in på CDON och hittade TRE nya böcker om Mma Ramotswe!!!

Extra bekvämt på safariklubben, Lördagens stora bröllopsfest och Limpopos akademi för privatdetektiver. Vilken lycka! Beställde de två första, vill helst ha dem på engelska som pocket så den tredje får jag vänta med tills pocketupplagan kommer.

Alexander McCall Smiths detektivdam tillhör mina favoriter. Mma Ramotswe påminner mig om Miss Marple. Det är två jordnära damer som förstår människor och därför lyckas klura ut sina fall. Allt måste inte vara våld och blod, det intressanta kan vara beteenden och att förstå dem. Jag tror nog att Mma Ramotswe hade klarat sig bra i St Mary Mead och att Jane Marple i Botswana för mänskligt beteende är sig nog likt överallt.

Extra komfort på Safariklubben

Extra komfort på Safariklubben

Alexander McCall SMith har ju skrivit fler böcker, som utspelar sig i Skottland. Jag har provat att läsa några av dem men de var inte alls min stil. Men när det kommer en bok om Mma Ramotswe, då är det fest! Det är fördelen med att läsa nutida författare. Men visst hoppas jag att någon skall upptäcka hittills outgivna böcker av Agatha Christie också. Hoppas även att det ska bli fler filmer om Precious Ramotswe, det blev några men sen tvärstopp. Synd. Det är sällan böcker och filmer lyckas återge samma bild och känsla men i detta fallet tyckte jag det var mycket träffsäkert.

I den nyaste boken, Limpotos akademi för privatdetektiver, har jag detta att se fram emot: Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar och snart börjar märkliga saker hända omkring henne och hennes detektivbyrå. Mma Ramotswe sover normalt väldigt bra men plötsligt börjar hon drömma om en lång, främmande man. Hon anar oråd, men är inte riktigt redo att ta tag i drömmens betydelse. Mma Makutsi är nygift och går runt i sin egen bubbla av lycka. Snart inser även hon att det händer märkliga saker omkring dem. När Mma Potokwani, en kvinna som arbetar för att skydda de svaga i Botswana, försvinner från sitt jobb på ett av stadens barnhem anlitas Damernas detektivbyrå för att lösa fallet. Samtidigt dyker den långa mannen från Mma Ramotswes dröm upp. Det är ingen mindre än Mr. Clovis Andersen, författare till en välkänd bok om privatdetektivers arbete. Han erbjuder sig att hjälpa damerna med fallet och tillsammans arbetar de för att återfinna den försvunna kvinnan.


Det här inlägget postades i Blogg, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.