#Demokrati100

Årets femte publicering blir den allra kortaste av mina texter. Den har inte en egen bok att bre ut sig i och jag får inte betalt för den. Ändå är jag minst lika glad och stolt över den som årets tidigare publicerade verk.

Det är en haiku om yttrandefrihet som fått äran att bo med likasinnade i den nya antologin från Poeter.se: #Demokrati100.

#Demokrati100

Demokrati är ett viktigt begrepp för mig och denna bok är inte den enda där jag skriver om det. Det är en högst närvarande och väsentlig ingrediens även i Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk som kommer ut i stort sett samtligt.

Att Poeter.se valt just 2021 för att ge ut Demokrati100 beror på att det är exakt 100 år sedan kvinnor fick rösta första gången i Sverige. I uppropet till denna antologi sökte man inte bara efter texter om kvinnlig rösträtt, allmän rösträtt och demokrati. Man skrev även ”Rösträtt är inte enda delen av en demokrati, utan den grundläggande betydelsen av demokrati är alla människors lika värde. Hur långt har jämställdheten och jämlikheten kommit idag i Sverige och vilket uttryck tar den sig?” . Allas lika värde. Det är ord som tilltalar mig.

Detta är andra gången jag deltar i en textsamling från Poeter.se. Förra gången jag sände in ett bidrag var 2014 till #Poesi mot rasism och även det blev antaget. Deras teman går hand i hand med mina åsikter.

En trevlig sak är att denna bok ges ut samma år som pappa skulle fyllt 100 år. Han föddes 1921 och var fem månader när farmor för första gången kunde gå och rösta. Kanske på Hjalmar Brantings Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti?

Demokrati100 släpps idag på lucia, 13/12.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.