#poesimotrasism

#Poesimotrasism

#Poesimotrasism

En av mina dikter, Underbar och älskad, trivs av hela sitt hjärta i antologin #Poesimotrasism som givits ut av Tolvnitton Förlag på luciadagen 13/12 2014.

Antologin finns att köpa bland annat på Poeter.se.

Pressmeddelandet från förlaget:

Ny Poesiantologi: ©sverige #poesimotrasism

Pressmeddelande  •  2014-12-12 15:06 CET

Pressmeddelande från Tolvnitton Förlag 2014-12-12

Ny bokutgivning – Tolvnitton Förlag

I en tid då Sveriges demokratiskt valda regering går till nyval för första gången på över 50 år. I en tid då växande krafter i Europa blickar bakåt samtidigt som etablissemanget ängsligt slår knut på sig själv i sina försök att förhålla sig politiskt korrekta – behöver kulturen värna om demokratin och allas lika värde.

På Lucia, den 13:e december 2014, släpps diktantologin ©sverige #poesimotrasism, som ett ljus av hopp och tolerans för framtidens Sverige.

©sverige #poesimotrasism

»Framförallt är och ska Sverige vara frihet för alla. Här ska alla ha samma rätt att existera och utvecklas. Här ska det finnas acceptans för olikheter.« (Ur studieförbundens upprop typiskt svenskt från 2010)

Poesiantologi med 159 dikter från Sveriges största poesisajt, Poeter.se, samt informativa och viktiga definitionstexter från Forum för levande historia.

Volym, 186 s, 13,5 x 210 mm

ISBN: 978-91-87724-02-2

Boken släpps den 13 december 2014

För mer information: www.tolvnitton.se och www.tolvnitton.com

För bokning av intervju: press@tolvnitton.se

För beställning av referensexemplar: refx@tolvnitton.se

 

Varken här eller där anses jag tillhöra en hundraprocentig sfär Istället befinner jag mig på en evig linje Där ett steg utanför innebär att vara den andres fiende

(Ur Teodora Pascas dikt På linjen)

Vi vill med denna poesiantologi hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige. En antologi där likheter och motsatser möts och blir ett nytt tillsammansskap – en poesi gjord av Sverige, skriver redaktörerna i förordet till denna i tiden viktiga antologi.

Poeter.se är Sveriges största poesisajt, med över en miljon publicerade texter av tiotusentals poeter och tusentals läsningar per dygn.

– Det viktigaste för oss är kärleken till poesin, men också att alla känner sig välkomna. För att alla ska kunna känna sig inkluderade är det viktigt för oss att poeter.se är och förblir religiöst och partipolitiskt obundet. Att tillsammans skriva poesi mot rasism och diskriminering och för tolerans och mångfald, är därför inte bara viktigt rent generellt, utan också helt i linje med poeter.se syfte, säger Daniel Lyrstedt, redaktör på Poeter.se.

För definitioner kring ämnet rasism och främlingsfientlighet har antologin tagits fram i samarbete med Forum för levande historia. Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet, vars uppdrag är att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde.

– Vi har bjudit in Forum för levande historia och studieförbunden för att uppfylla en viss bildningsvision. Att beröra den samlade kunskapen vi har i samhället och i historien, gällande rasism, ojämlikhet och diskriminering. Antologin är en hyllning till det mångfasetterad Sverige, till framtidstro och hopp, men det är också viktigt att bibehålla ett allvar, säger Johanna Piper, förlagsredaktör på Tolvnitton Förlag.

Forum för levande historias definitionstexter varvas med poesi i antologin. Detta skapar ett spännande och verklighetsuppvaknande moment. Ur dikten, bilden, stämningen, väcks läsaren upp och inser att detta är dikt och förbannad verklighet. Det skapar en kraftfull dynamik mellan hopp och förtvivlan.

Ämnet rasism och främlingsfientlighet är i politik och media rasande aktuellt medan poesi ofta anses lite långsamt och svåråtkomlig. I ett försök att skapa ett möte mellan poesins subtila bilder och informationsteknikens övertydlighet använder vi formen #instapoesi. En poesi berikad med innehållsord kallat hashtags. Detta ger dikten en extra tolkningsdimension och samtidigt en tillhörighet i den snabba digitala informationsvärlden. Det ännu viktigare är syftet att slå an intentionen att använda hash-tecknet för att nå utanför den egna sociala sfären och skapa nya möten. Det får symbolisera grunden för själva problemlösningen.

©sverige #poesimotrasism slutar inte med en diktsamling. Det lever det vidare i ett pågående poesiavtryck i våra sociala flöden så länge som det behövs. Vi du vara med? Välkommen! Glöm inte tagga ditt inlägg #poesimotrasism.

Kontakt:

Daniel Lyrstedt, daniel@poeter.se

Fredrik Gustavsson, fredrik@poeter.se

Författarna i boken finns tillgängliga för intervju och uttalanden. Kontakta oss för kontaktuppgifter eller för att hitta en författare i din region.

För ytterligare information och referensexemplar:

Johanna Piper, johanna@tolvnitton.se, 0700131213

Digitalt omslag:

 

https://tolvnitton.files.wordpress.com/2013/12/csv...

 

Pressmeddelande(PDF):

https://tolvnitton.files.wordpress.com/2014/12/pre…

 

Tolvnitton Förlag – små männsikor och stora ord

ett nystartat förlag som  letar efter den oskrivna boken, den oberättade berättelsen, det tystade ordet. vi föredrar poesi och barnböcker därför att orden, barnen och yttrandefriheten är framtiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.