”Bättre värld” tipsar om ”Odla lätt, roligt och billigt”

”Bättre värld – var den förändring du vill se” är en hemsida som drivs av Sofia och Peter Asthamn och som handlar om miljö, odling, biologisk mångfald och andra viktiga tema. Det finns även en butik med samma namn. De kunde tänka sig att läsa och recensera Odla lätt, roligt och billigt och jag har väntat spänt på vad de, proffs inom ämnet, skulle tycka.

Den underbara bilden av paret Asthamns från sidan ”Bättre Värld”

Det blev därför en glad och värmande upplevelse att läsa Sofia Asthamns recension, som nu finns upplagd på Bättre Värld:

”För ett tag sedan fick vi frågan om vi ville läsa och skriva om en bok. Eftersom temat ligger oss varmt om hjärtat tackade vi ja. Kort därefter fick vi boken i brevlådan. Det är Eva Ullerud som skrivit om sina personliga erfarenheter och tips när det gäller att odla.

I det lilla formatet på 62 sidor rymmer boken en hel del. Även sådant vi själva är dåliga på att ta oss för med. Till exempel inleds den med att beskriva hur man kan få julstjärnor och amaryllis att blomma om i flera år. Att det kan motverka bladlöss att så ringblommor mellan raderna visste jag inte heller.

Ganska ingående beskrivs glädjen och mångfalden i att odla tomater och chili. Grönsaker som det dessutom är lätt att ta egna frön från. Själva har vi inte upplevt det som riktigt så enkelt som det beskrivs. Kanske för att vi har dåligt med plats till försådder inomhus, länge saknade plats för avhärdning och odlar där det ofta blåser mycket och är en utmaning att få tillräckliga stöd. Men inspirerande är det att läsa om och även vi har hittat sorter som fungerar bra för oss.

Just detta är trevligt med boken tycker jag, att hon inte talar om hur man ska göra, utan berättar om sina egna erfarenheter. Det känns personligt och öppet för var och en att hitta sitt eget sätt. Jag tänker att den kan vara en fin gåbortspresent till en ung person eller någon du tror skulle ha glädje av mer odling i sitt liv.

Här finns också tips på tacksamma blommor att odla till balkonglådan och hur man kan få fram spännande växter genom att plantera sådant man köpt i grönsaksdisken. Att ta vara på det man har och våga pröva är återkommande teman. Odling av flera andra grönsaker än tomat och chili beskrivs också, fast lite mer kortfattat. På slutet finns några recept och tips på hur man kan ta hand om skörden. Något som kan bli ett dilemma när man lyckas med tomaterna eller squashen och är tacksamt att få fler idéer till.”


Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.