Hoppas alla får en trevlig Valentin dag!

Idag är det Valentin som har namnsdag och vi firar Alla Hjärtans Dag.

Vi har inte firat dagen så länge i Sverige, det är en ny tradition som känns påhittad för att affärerna ska tjäna lite extra. Men hur ligger det till egentligen, varifrån kommer denna seden?

Jag fann svaret på Nordiska Muséets hemsida. Den är inte så ny egentligen, utom hos oss. I Storbrittanien har man faktiskt firat dagen ända sedan medeltiden!

Om ursprunget skriver Nordiska Muséet så hör:

”Och vem var då Valentin? Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”. Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.”

Då blir seden plötsligt vacker snarare än rent kommersiellt, eller hur?

Här är ett par som firar Alla Hjärtans Dag varje dag:

Bonnie och Viile

Bonnie och Viile

Undrar om Torsten och Lillemor, mitt deckarpar, firar dagen? Får fråga dem vid tillfälle…


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.