Den Flygande Holländaren

Snart dags att gå på teater igen, Helsingborgs Stadsteater visar ”Den flygande Holländaren”. Inspirerad av Wagners opera från 1840- talet har teatern satt upp den som musikal. Nu har jag bokat biljetter till början av mars.

Från början är den flygande Holländaren ju en legend om skeppet som är dömt att segla på haven i all evighet med kapten och besättning. Säkert har den sitt ursprung i dimmor och moln som såg ut som fartyg och som sjömän såg förr. Eller? Man vet aldrig…

Den flygande Holländaren

Den flygande Holländaren

Det är många som använt temat i Den flygande Holländaren genom årens lopp. Carl Barks gjorde en serie om Farbror Joakim och den flygande holländaren. Walter Scott, Heinrich Heine och Samuel Taylor Coleridge har också använt legenden.

Viktor Rydberg skrev om Den flygande Holländaren  i sin bautalånga dikt som börjar så här: Det finns ett skepp, som går och går, men aldrig går i kvav; kaptenen många hundra år har drivit kring på hav och svurit med förtvivlans lust på rorman vid hans ratt, som ej kan köra upp på kust i någon stormig natt.

Så här har teatern skrivi om sin uppsättning: Tillsammans med ensemblen skapar Charlotte Engelkes en humoristisk och lekfull föreställning, där melodiska örhängen av Ulla Billquist blandas med influenser från äventyrsfilm, dans och opera. I föreställningen får vi också ta del av helsingborgarnas tankar om lidande och kärlek.

Spännande! Äventyrsfilmen, det måste vara Pirates of the Carribean, som ju också använt temat den flygande Holländaren. Älskar de filmerna! Men Ulla Billquist, var kommer hennes låter in? De är fina så det ska bli riktigt roligt!

Många tidningar har skrivit positiva recensioner, bl.a. Aftonbladet 30/1 och på SVT play finns även en intervju.

Det ska bli kul att se den som musical också!


Det här inlägget postades i Blogg, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.