Snöbollen

I Skåne har vi inte haft så mycket snö men i Umeå, där rullar man snöbollar. Även på Littfesten kommer en snöboll att, nej inte kastas, överlämnas. Jag menar förstås litteraturpriset snöbollen. Tänk att få det för sin bilderbok … Man kan ju alltid hoppas. Just nu hoppas jag att någon av de bilderböcker jag skrivit själv respektive med andra ska falla ett förlag i smaken. Det är första steget om man ska få kasta snöboll.

Snöbollen är ett bilderbokspris som delas ut till årets svenska bilderbok med start 2012.Instiftare till priset är Krumelur – föreningen för unga ord i norr. Prissumma: 50 000 kr Prisutdelning sker under vårvintern  i Umeå i samband med Littfest.

Målet med priset är att lyfta bilderbokens status så att dess unika möjligheter blir synliggjorda. Det görs genom att varje år dela ut ett pris som väcker uppmärksamhet i hela landet hos publik, upphovspersoner, bokbranschen och biblioteken. Priset delas ut till upphovspersonerna till den bok vars konstnärliga uttryck på ett föredömligt sätt tar till vara den genuina bilderbokens möjligheter. Boken ska vara en förstautgåva utgiven i Sverige på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken. Bilderboken ska vara riktad till barn/ungdomar 0-18 år.

Med priset vill man

  • uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll, form och medium.
  • att i samband med utdelningen skapa arrangemang som inspirerar både barn och vuxna, till exempel utställningar, skaparverkstäder och fortbildningar.

Och nu har alltså årets pristagare utsetts:

Årets svenska bilderbok 2014 är: Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström.

Snöbollen 2014

Snöbollen

Motiveringen lyder: Debuterande författaren Karin Saler och bildskaparen Siri Ahmed Backström bryter ny mark när de i Dom som är kvar tar sig an hur vardagen sakta letar sig tillbaka i en sörjande familj. Med små medel, och i kvalificerat samarbete mellan text och bild, gestaltar de vilsenheten och tomrumskänslan i sorgen och visar samtidigt hur de första tecknen på fortsatt liv kan se ut. En berörande och angelägen bilderbok som växer för varje läsning”.

Vinnande bilderboksskapare Karin Saler är arkitekt, utbildad på KTH-A, Stockholm och UDK, Berlin. Hon har även studerat humaniora och samhällsvetenskap på Stockholms universitet. Om sig själv skriver hon i Svensk Bokhandel, sommarens böcker 2014: När jag var tio fick min lillebror cancer. När jag var arton så dog han. När jag var tjugoåtta började jag gråta. När jag var trettioåtta började jag prata med min familj om vad som hänt oss. Att vara i sorg är inte lätt. Det är en bergochdalbana mellan tårar och skratt, meningslöshet och livsglädje.” Karin Salers poetiska debut handlar om sorg, och om att våga leva vidare.

Siri Ahmed Backström har studerat illustration och grafisk design vid Konstfack. Hon är bosatt och verksam i Stockholm där hon arbetar som illustratör och bilderboksberättare. Siri Ahmed Backström har skrivit och illustrerat ett flertal böcker. Se även hennes hemsida: www.siriahmedbackstrom.com


Det här inlägget postades i Nobelpris och andra fina priser och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.