Slang

Härom dagen blev min chef, enligt egen utsago, syrak. Länge sen man hörde någon bli det senast, jag trodde faktiskt det bara var i Stockholmstrakten någonstans runt 1940-60. Kul att man kan bli det i Skåne 2013 också!

Det är svårt tycker jag, att hitta rätt slang uttryck för olika personer och olika tider. Kanske borde jag investera i Lelle Printers bok ”Slamkrypare och myggjagare” med 50-60 tals slang? Eller är det den jag redan kan? För nostalgins skull kan en ändå vara läsvärd!

slamkrypare och myggjagare

slamkrypare och myggjagare

Slamkrypare och myggjagare  en nostalgisk ordbok över 50- och 60-talens slang tar upp roliga ord och uttryck från den slang som pratades på 50- och 60-talen. Snacket finns inte kvar bland dagens ungdom, men de generationer som växte upp då kommer att minnas, med ett leende, hur det kunde låta när det slängdes käft. Även ett och annat ord från tidigare decennier har med säkerhet letat sig in i urvalet.
I boken påminns vi inte bara om slamkrypare och myggjagare utan även om ”Gröna faran”, ”Hesa Fredrik” och ”Tandpetaren”.”Tjira kisar, bengen e ut å trålar!”, ”Sila snacket, de e brudar i kartongen!” och ”Ståru å ventar på norrsken!” finns också översatt till rikssvenska.
Urvalet gör varken anspråk på att vara vetenskapligt eller fullständigt, men förhoppningsvis ringer en igenkännande klocka här och var då ord som fallit i glömska återuppväcks.
Slamkrypare och myggjagare är en perfekt bok för dem som vill minnas, eller för dem som vill få en snabbkurs i ord och uttryck från 50- och 60-talen.  Hans ”Lelle Printer” Dahlman är känd satiriker och har bland annat deltagit i det populära radioprogrammet På håret. Han har skrivit flera böcker om humor-, tal- och rimkonst.


Det här inlägget postades i Blogg, Ditt och Datt på Måfå, Facklitteratur, Författa och marknadsföra, Språk och ord och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Slang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.