Oscar Wilde

”Det tycks mig ibland att Gud då han skapade människan i någon mån övervärderade sin förmåga”. Det är ett av mina favoritcitat och upphovsmannen hette Oscar Wilde.

Oscar Wilde föddes på Irland 100 år före mig, så när som på en dag, och dog endast en månad före förra sekelskiftet. Han blev alltså endast 46 år gammal och tillbringade tyvärr ett par av åren i fängelse pga sin homosexualitet. Inte ens att han var adlig hjälpte, så sträng var den victorianska eran. Vid 25 års ålder föreläste han om estetik i USA och Canada, men det var innan hans läggning blev allmänt känd. Dock var han även gift och fick två barn, Cyril och Vyvyan.

Oscar Wilde

Oscar Wilde

Han gillade att vara annorlunda. Det visade han inte bara genom sitt långa hår och sin färggranna klädsel utan även genom att rasta sin hummer i koppel.

Wilde skrev nio pjäser, det var genom dem han blev berömd, bland annat ”The Importance of Being Earnest” som vi såg på Hipp i Malmö för några år sedan, med Rikard Wolff i huvudrollen. Mister Ernest heter pjäsen på svenska och titeln tappar förstås sin dubbla botten i översättningen.

Men Wilde skrev faktiskt bara en enda novell ”The Picture of  Dorian Gray”, som filmatiserats senast 2009 med Ben Barnes i titelrollen. Här kan du se en snutt av den på youtube.

Wilde var fyndig och skrev en hel del bevingade ord som blev citerade. Ytterligare några av mina favoritcitat:

  • När folk är överens med mig har jag alltid en känsla av att jag måste ha fel.
  • Naturligtvis var det många som upptäckte Amerika innan Columbus. Men de lyckades alltid tysta ner det hela.
  • Demokrati betyder helt enkelt att folk klubbar ner folk för folkets skull
  • Livet är för viktigt för att tas seriöst

Det finns en sida där man kan ladda ner hans verk online, jag har inte testat den.

 


Det här inlägget postades i Kultur: konst, teater, film, Noveller och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.