Reseskildringar

Gårdagens lektioner var hur man skriver reseskildringar. Så ytterst passande för min del, som skriver om Lillemor och Torstens utflykter! Det var roliga timmar för poeten Niklas Törnlund, som höll i dessa timmar, kan verkligen vara väldigt rolig också.

Vi diskuterade vad en resa egentligen är och varifrån orden kommer. Skildring kommer tex från sköldmålning, och där kunde säkert vikingarna måla spännande saker från sina resor.

Varför man rest. Kanske för att missionera, handla mm. Men först på 1700 talet kom nöjesresandet, när unga adelsmän skulle resa runt i olika länder med sina betjänter för att bli beresta och samla på sig vackra föremål och böcker.

Varför man skriver när man reser. Det kan ju vara främst för egen del, för att minnas, men också för andra. Och på plats fyra, om jag inte minns fel, kom då att man kan skriva reseskildringar för att försörja sig och kunna resa. Det är märkligt att det ibland uppfattas som fult att skriva för att tjäna sitt uppehälle. Det är ju ingen som förväntar sig att andra yrkeskategorier skall göra det de gör gratis. Annars hade det väl varit ett trevligt drag hos t.ex. läkare, om de såg det som ett kall att hjälpa andra?

Och slutligen hur man skriver. Dock blev det inte då mycket om detta, kanske för att det finns så många sätt.


Det här inlägget postades i Blogg, Resor och andra länder, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.