Researchresor

Jag planerar nu för researchresor. Förra året var jag runt och tittade på de platser Lauritz besökt under andra världskriget och som han berättat om. Aurskog förstås, där familjen bodde, och trakterna runt omkring. Gränslandskapet där han flydde under en dramatisk natt. Östervallskog, där han först fick anmäla sig till landsfiskalen och övernatta hos de vänliga ortborna. Slottet Kjesäter, dit han kom på flyktingförläggning. Orterna runtom i Dalarna där han var på polis/gymnastikläger. Och det var inte bara värdefullt utan helt nödvändigt. Hur ska man kunna gestalta en plats utan att veta hur den ser ut? Visst har det ändrats under åren som gått men det går ändå att få en ganska bra bild.

Nu behöver jag se på de platser bokens andra stora karaktär (O)besökte. Han kom till först till Drammen och sedan med trupptransportfartyg och tåg till Bad Fallingbostel på militära träningsläger under ett halvår och därefter drygt en månad i Stettin innan han flögs till fronten vid Leningrad. Så även i år hoppas jag kunna följa i en karaktärs fotspår, så att berättelsen blir så bra som möjligt. Jag har börjat planera resorna. Helst skulle man förstås komma dit vid samma årstid som O gjorde, den turen hade jag när det gällde Lauritz flyktsträcka, och det kan nog lyckas med Bad Fallingbostel i alla fall.

Men därutöver gäller det förstås att skriva!


Det här inlägget postades i Research, Resor och andra länder, Romaner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Researchresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.