På prispallen i Fantastiknovelltävlingen!

Se vilket trevligt mail jag hittade halv fyra i natt, efter många timmars arbete med tre manus som hade deadline i dag. En av mina berättelser är på prispallen i Fantastiknovelltävlingen! Så underbart upplyftande att läsa dessa rader innan man gick och la sig!

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2015 AVGJORD !

Den sextonde upplagan av Fantastiknovelltävlingen fick hela 117 bidrag! Novellerna bedömdes avidentifierade av vår jury, som bestod av författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Novellkommentarer följer sist. Juryn med sin örnblick och vässade rödpenna skall ha ett stort tack!
Av bidragen var 38% science fiction, 25% fantasy och 37% skräck, med reservation för att genregränser är svårdragna (t ex fantasy går ofta in i både sf och skräck). 51% av bidragens författare var män, 49% kvinnor.
Vinnarna kontaktas separat och prisvinnande noveller publiceras i sinom tid på arrangören SKRIVA:s E-postlista (skriva-request@freelists.org, subject: subscribe, för att gå med). I år erbjuds också de tre vinnarnovellerna nästa E-antologi från föreningen Novellmästarna. (I övrigt behåller författarna alla rättigheter.)
Ett varmt tack till tävlingens sponsorer, SF-Bokhandeln (http://www.sfbok.se), förlagen Wela (http://www.welaforlag.se) och Zenzat (http://zenzat.wordpress.se) som donerat prispengarna (totalt 2000 kr), föreningen Novellmästarna (http://novellmästarna.se/ ), samt tidningen Skriva. (http://http://tidningenskriva.se/ ) som ger tre gratisprenumerationer till prispallen.
Kosmiska, magiska och hårresande gratulationer till alla vinnare och hedersomnämda! Det verkar faktiskt som att vår novelltävling genom året bidragit till förnyat intresse för den fantastiska novellen.
Den som känner att pennan pockar kan fundera på eller rent av påbörja bidrag till Fantastiknovelltävlingen 2016. Reglerna blir desamma som 2015 (se www.skriva.bravewriting.com) och den utlyses någon gång nästa vår. Deadline blir (preliminärt) 29 augusti.

PRISLISTA:
1:a pris (1000 kr + tidskrpren):”Bläcklingar” av Fredrik Stennek
2:a pris (600 kr + tidskrpren): ”Hon” av Eva Ellerud
3:e pris (400 kr + tidskrpren): ”Götheborg” av Dennis Jacobsson

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på författarnamn)
”Sugröret” av Jonas Bengtsson
”Sovrumsfönstret” Emanuel Blume
”Ur led är tiden av Lisa Hågensen
”Förbjudet att beträda spårområdet” av Hanna Kristoffersson
”Trådtitel: Tidsresa hur gör man” av Jens Mattsson

NOVELLKOMMENTARER (se förkortningen för juryledamöter ovan; alla kommenterar inte alla noveller):

”Bläcklingar” av Fredrik Stennek

NK:Spännande idé och väl genomförd. En rätt lång historia som faktiskt behöver sin längd för att läsaren ska få hela bilden och förstå vad det är som händer. Ett samhälle som faller sönder runt omkring de som kämpar för att berätta sanningen. Både samhällskritik och obehag i en suggestiv kombination.
PL: En stark berättelse med ett aktuellt tema; yttrandefrihet under hot av en totalitär regim. Trots det mörka anslaget om förtryck och våld finns ett tydligt humoristiskt stråk och en i grunden hoppfull ton. En fint skriven historia i HC Andersens efterföljd.
KBM:En väl genomförd novell med en spännande idé. Här skildras genom en pojkes ögon ett samhälle som faller sönder under vikten av förtryck och censur. Våld och hot är starka krafter, men humorn och frihetslängtan är större. Här tas frågor om tryckfrihet och åsiktsfrihet upp på ett fint sätt i en novell vars språk målar upp bilder som påminner om en Miyazaki-film.

”Hon” av Eva Ellerud

NK:Härligt otäck! Och befriande kort. Skräck behöver inte vara en lång historia och det krävs inte mängder med beskrivningar. Det räcker med en bra idé. Gärna något nära vardagen, något som nästan skulle kunna ha hänt läsaren.
PL: En kort och välkomponerad novell som visar att det får plats mycket innehåll även i ett ”mindre” format. Och framför allt en mycket kuslig stämning!
KBM: En härligt otäck novell – och befriande kort! När hotet finns nära, riktigt nära, blir det lätt ”osynligt” och desto mer skrämmande.

”Götheborg” av Dennis Jacobsson

NK: År 1745 seglar fullriggaren Götheborg på grund och sjunker i Göteborgs skärgård, efter en flera år lång seglats. En skönt välskriven berättelse. Jag gillar att författaren har tagit avstamp i en historisk bakgrund och berättar en alternativ förklaring. Det finns något alldeles galet i en central del av staden Göteborg. Se upp!
PL: En fantastisk skräckhistoria som utgår från en faktisk, historisk händelse. Utspelas parallellt 1745, när skeppet Götheborg går på grund,  och i nutid, när en svensk Slenderman-gestalt introduceras. En lagom kuslig, väl sammanhållen novell.
KBM: En alternativ historisk förklaring till varför skeppet Götheborg förliste på 1700-talet. Stämningen är lika tät som yllet i personernas kläder, faran lika påtaglig som krutdoften på kanondäck och läsarens nyfikenhet får vind i seglen i denna välskrivna historia.

”Sugröret” av Jonas Bengtsson

PL: Science fiction av det mer komiska slaget, litet grann som om Leif GW Perssons bufflige antihjälte Bäckström kastats in på en rymdbar.
KBM:Humoristisk Science fiction om en för människorna minst sagt dyster framtid. Star Wars, Firefly och Heinlein anas i denna rafflande historia.

”Sovrumsfönstret” Emanuel Blume

NK: Jag tyckte väldigt mycket det personliga tilltalet i de här dagboksanteckningarna. Som läsare blev jag inte skriven på näsan. Genom dagboksanteckningarnas beskrivning av sambons reaktioner förstod jag hur berättarjagets galenskap växte. Snyggt. En fascinerande resa.
PL: Stämningsfull skildring av ett psyke i sönderfall, det sluttande planet från ”normal” nyfikenhet till besatthet och kanske något mer.
KBM: En intressant skildring av hur ett psyke bryter ihop och vad det ger för konsekvenser.

”Ur led är tiden” av Lisa Hågensen

NK: Tiden stannar under en skollektion – för alla utom en elev. Kanske novellen med årets starkaste obehag. Bitvis är det riktigt otäckt. Mycket välskrivet.
PL: Bra idé, med tiden som stannar i en skola, och bitvis mycket väl genomförd, med ett personligt tilltal och många skrämmande scener.
KBM: Alla har väl nån gång känt att tiden går långsamt i skolan och att den liksom äter upp eleverna, men i den här berättelse blir det verklighet. Tiden stannar för alla utom en elev. Skolan blir ett levande väsen och huvudpersonen går på blodisande upptäcksfärd i ”valfiskens mage”.

”Förbjudet att beträda spårområdet” av Hanna Kristoffersson

PL: Mycket bra skriven skräcknovell i Stephen Kings anda, där kusligheten sipprar fram i det vardagliga. Det abrupta slutet får tyvärr berättelsen att kännas stympad. Jag skulle verkligen vilja ha mer av det här! Mycket mer!
KBM: Något underligt händer i Stockholms tunnelbana, men vad? Här blandas vardag och skräck på ett effektivt sätt.

”Trådtitel: Tidsresa hur gör man” av Jens Mattsson

PL: En välskriven novell om en tidsresenär som drömmer om att få uppleva en episk fest. Kan verkligheten överträffa de vilda rykten som rapporterats en gång i media?
KBM: En spännande historia i modern form om vad som händer när man envisas med att resa i tiden för att uppleva det förgångna.

–Ahrvid Engholm


Det här inlägget postades i Fantasy/Science fiction/Skräck, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På prispallen i Fantastiknovelltävlingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.