Över en vårfika

Över en vårfika från Ariton Förlag blir den tredje fikanovellantologin jag medverkar i och årets första bok för min del. De två tidigare är Över en fika och Över en höstfika. Gemensamt för böckerna är att novellerna handlar om vardagens problem, även om det kanske i vårfikan spetsas till något i många av berättelserna, och att varje novell innehåller en fika. Varför det? Jo, det är ju många gånger då de viktiga sakerna tas upp, även om det kanske ibland sker försynt och i förbigående.

Över en vårfika

Över en vårfika

26 noveller av olika författare ingår i Över en vårfika, många av dem har jag träffat tidigare, i andra böcker. Författarvärlden är fin på det sättet, man lär känna varandra. Extra roligt är att Kristina Forsberg, en av vännerna från #Blogg52, också medverkar. Kristina skriver så bra, hennes blogginlägg är verkligen roliga att läsa, så det är på tiden att hennes texter även får bo i en bok.

Vilka som mer medverkar kan du se här, med foton och beskrivning av var och en.

Novellformatet är trevligt, tycker jag. Det känns överkomligt och lättsamt. Skulle inspirationen visa sig större, och materialet mer omfattande, kan man ju alltid fortsätta skriva och se vad det blir. De minsta, 4.000 tecken till Skrivas novelltävlingar och 5.000 tecken till minsta varianten av veckotidningsnovell, kan nästan kännas för lite. Även om det är mycket när man börjar, och man undrar hur det ska kunna komma upp i så mycket, slutar det alltid med att stryka för att få ner texten. Men det mår den bara bra av, texter har en förmåga att bre ut sig när  de får möjligheten. De större, 12.000 som är nästa veckotidningsstorlek eller 15.000-25.000 som Semic press vill ha för sin pågående deckarnovelltävling eller kanske rentav 20.000-30.000 som Exodus till Whip Media kan vara mer lagom för att det ska bli en väl uppbyggd berättelse. Men stryka, det får man ändå göra. En berättelse av denna kategori, som jag skrev i helgen, låg på 19.000 tecken när jag kommit halvvägs … Den mådde också bra av att få ner textmassan, även om den skrek högljutt när jag skar bort hela meningar 🙂

Så här skriver förlaget om Över en vårfika:

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I novellantologin ”Över en vårfika” har vi samlat 26 berättelser om saker vi inte pratar om. Allt från missbruk, panikångest, otrohet och aktiv dödshjälp till handsvett, snor, självskadebeteende och barnlöshet. Berättelser om att smyga med en hemlighet, hur man definierar sin sanning och om att vara ensam tillsammans.

Ariton Förlag satsar verkligen på boken. Alla författare kommer att, i tur och ordning, intervjuas i webbtidningen ”Allt om skrivande” och en liten filmtrailer om boken är också på gång. Jag ser fram emot och återkommer om detta.


Det här inlägget postades i Noveller och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Över en vårfika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.