Nu kan du söka till LUFS!!!

Nu kan du söka till LUFS!!! Jag blir nästan avundsjuk när jag läser det. Det är dags att söka till Lunds Universitets Författarskola (LUFS) för höstterminen.

Jag har ju snart gått båda mina år – och vilka underbara år det har varit. Skulle gärna gå om dem igen. Men det går ju inte. Så istället söker jag nu till magisterutbildningen och hoppas att den är lika givande. Det är samma lärare och delvis antagligen samma elever så det borde den vara.

Men om du inte har gått kandidatutbildningen så kan du fortfarande söka. Och om du vill skriva rekommenderar jag verkligen att du söker. Allsidiga kurser, massor av träning och övning, respons och en färdig bok när du slutar. Kan det bli bättre? Ja, det kan det. För dessutom är det underbara människor.

För min del har utbildningen hittills inneburit ett riktigt lyft. Medverkan i en novellsamling redan under första läsåret och ytterligare ett antal under mitten av andra läsåret. Och nu är min roman färdig! Jag valde att skriva en pusseldeckare och den ska snart gå till en sista slutbedömning. På examensdagen kommer jag att stå med den tryckta boken i min hand. Då är den bara tryckt i ett fåtal exemplar och utan ISBN nummer, då är det dags att sända manus till förlag och hoppas på utgivning. Att chanserna ökar med två års handledning och respons är givet och statistiken för tidigare elever talar sitt tydliga språk.

Så här skriver en av grundarna, Björn Larsson, och min egen favorithandledare, Therese Granwald:

Många både yngre och äldre drömmer om att bli författare eller bara om att skriva en bok som de ofta har burit på under flera år. Men vägen till en färdig bok är lång och krävande. Att passera ett förlags nålsöga är förstås ännu svårare, för att inte tala om att bli läst och uppskattad. Det finns flera kvalificerade skrivutbildningar i Sverige och utomlands som på olika sätt försöker hjälpa blivande författarämnen att utveckla sin förmåga och begåvning. Det speciella med Lunds universitets författarskola, LUFS kallad, är att målet för utbildningen är att skriva en färdig bok – en roman, en novellsamling, en diktsamling, en essä eller kanske en populärvetenskaplig introduktion – som besitter sådana kvaliteter att den blir tagen på allvar av förlagen. Det är därför som LUFS utbildning omfattar två år. Det är också därför som etablerade författare anlitas som handledare till det egna skrivandet. Sedan LUFS startade år 2002 har i runda tal 250 studenter genomfört hela utbildningen och presenterat sina verk på författarskolans egna bokens dag som äger rum i början av juni. Fram till våren 2015 hade upp mot 40 % av dessa studenter debuterat på större och mindre förlag,

Om Du är intresserad av att gå författarskolan så kan du börja med att klicka på denna länk och sedan rubrikerna till vänster för att få veta mer om sådant som antagning, uppläggning av målsättningar. Du kan också bekanta dig med författarskolans handledare, se vilka som har debuterat och ta en titt på tidigare avgångsgrupper. Vi som ansvarar för utbildningen ser fram emot att höra av dig och få läsa dina skrivprov!

 

Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket

 


Det här inlägget postades i Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu kan du söka till LUFS!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.