John Bauer

Jag läser många barnböcker för att få idéer och tittar förstås inte minst på illustrationerna. Ofta slås jag av att det är författaren som blivit känd när kanske illustrationerna är det som bär boken. Men här sitter jag nu med en bok där det är tvärtom.

John Bauers sagovärld. En vandring bland tomtar och troll, riddare och prinsessor tillsammans med några av våra främsta sagodiktare. Tryckt 1966.

Boken börjar med ”När trollmor skötte kungens storbyk” av Elsa Beskow. Vilken kombination, Beskow och Bauer!

Men sedan kommer historier av Vilhälm Nordin, Anna Wahlenberg, Alfred Smedberg, Cyrus Granér, Helge Kjellin mfl. Kanske är de kända, jag har dock inte hört talas om dem tidigare. Det gör naturligtvis inte berättelserna sämre.

Men det känns bra att en skicklig illustratör kan slå igenom själv, inte som bihang till en författare. Så synd att denna skickliga konstnär bara blev 36 år. Han omkom tillsammans med fru och tvååriga sonen när Tycho Brahe gick till botten på Vättern 1918.

Ett ps till alla Helsingborgare: de skulle nog aldrig ha döpt färjan mellan Helsingborg och Helsingör till Tycho Brahe. Detta kan förklara varför det alltid var den som kört in i kajen och inte de andra färjorna.


Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.