En puss är inte bara en puss

Jag har läst barnboken ”En puss är inte bara en puss” av Carina Bodström. Den var vinnare av 2009 års Castorpris och när jag av en tillfällighet fick syn på den på biblioteket måste jag förstås låna den.

Bokens tema är förstås pussar och den är avsedd för barn 3-6 år. Huvudpersonen är Ebba, år, som berättar om pussar. Boken rymmer en mycket stor mängd fakta om just pussar samtidigt som Ebba berättar litet om pussandet i familjen. Den är rikt illustrerad.

Som vuxen läsare tyckte jag att mycket av den fakta Carina Bodström samlat in var både intressant och överraskande och jag kan tycka att det är en extra fördel när en bok avsedd för små barn även kan vara intressant för de vuxna som högläser. Att chimpanser är de enda djur, utöver människor, som pussas på munnen till exempel. Trots den stora faktamängden är det lätt att ta till sig och underhållande skrivet. Illustrationerna däremot var visserligen färggranna och många men inte i min smak. Jag skulle tro att boken är mycket populär hos flickor i 5-6 års åldern.

Att förklara relativt kort och på ett intressant sätt är något Ebba har gemensamt med bävern Castor och förklarar varför boken vunnit Castorpriset.

 


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.