Doris Svedlund

Dottern har köpt gamla nummer av veckotidningar till mig. Jag tycker det är roligt att se bl.a. hur novellskrivandet har utvecklats men också allt annat, som ibland är så annorlunda och ibland så väldigt lika över åren.

Doris Svedlund

Doris Svedlund

I denna tidning, Filmjournalen från 1950, finner jag ett uppslag med rubriken ”Dem som Amerika inte får stjäla”. Underrubriken är ”Topparna i vårt unga kvinnliga filmgarde presenteras för FJ:s läsare på detta uppslag”. Så glad och överraskad jag blir när jag ser min faster och mina två kusiner på bild! Doris Svedlund hette hon, och var ett stort namn under 1940-60 talet. Hon gjorde många filmer innan hon till slut kom till Göteborgs Stadsteater. ”De rara ungarna Lena 4 år och Kersti 2 år”. Jag tycker Kersti liknar Catharina lite grann, när hon var i den åldern. Vi tappade kontakten, den hålls ju ofta av kvinnorna i släkten och när mamma gick bort så tynade den bort. Doris gick också bort för många år sedan men någonstans finns kusinerna jag inte träffat sedan jag var mycket liten.

Jag ville bli skådespelare som ung men trots att det fanns någon så nära som lyckats kändes det som en overklig dröm. Det stannade vid estetisk linje på gymnasiet och all den teater man då fick glädjen av att spela. Vi var faktiskt på skolresa till Göteborg en gång och såg henne spela på stadsteatern. Men nu kan jag tänka att Doris Svedlund fortfarande kan vara ett bevis för mig på att man kan lyckas inom konstrelaterade yrken. Dit räknar jag både Catharinas konst och illustrationer, som säkert blir på en helt professionell nivå, och mitt författande.

Så här står det i texten:

Bilden tv är en idyll från ett genuint skådespelarhem. Unga Doris Svedlund är nämligen gift med skådespelaren Sören Alm med vilken hon har de rara ungarna Lena, 4 år, och Kersti, 2 år. Hon har gjort sina tre elevår vid Dramaten och är nu på väg mot de stora uppgifterna. Hittills har hon hunnit med fyra filmer med start i ”När ängarna blomma”, genombrott i ”Fängelset” och hittills sista filmroll i ”Bohus Bataljon”. Hennes älsklingsroll är Ariel i Shakespeares ”Stormen” och det finns knappast något tvivel om att hon kommer att få sin önskan uppfylld- Hon tillhör de mycket unga och lovande.

 


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Doris Svedlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.