Dödsmässa

Ljudboken ”Fyren” var lika bra ända till slutet. Mördaren var inte den jag misstänkte men jag hade fått alla ledtrådar på ett skickligt sätt och kunnat lista ut vem det var. Med andra ord en mycket bra pusseldeckare. Nu lyssnar jag på ”Dödsmässa” av Arne Dahl. Mer hopp i tid och rum gör den lättare att lyssna på i bilen än vid datorn, där tankarna splittras på annat arbete.

Dödsmässa

Dödsmässa

Det finns märkligt nog två ”dödsmässor” i deckarvärlden. Bägge har poliser i huvudrollen, som dessutom blivit TV serier. Den andra dödsmässan är av Reginald Hill och har huvudpersonerna Dalziel och Pascoe.

 

Så här är Arne Dahls dödsmässa beskriven: Mars 2003. Krig i Irak. Före detta hustrun till en medlem av Rikskriminalpolisens enhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen, går in på en bank på Östermalm i Stockholm för att uträtta några ärenden. Det är upptakten till en besynnerlig räcka händelser som via ett gisslandrama, ett mystiskt skrivbord och ett antal fossiler leder rätt in i andra världskrigets mest dramatiska skeenden och dess återverkningar i det följande kalla kriget. Allt för att en man vill ändra det förflutna …

A-gruppens sjunde fall är en djupdykning ner i 1900-talets mörkaste hörn. Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt och de andra står till att börja med inför en gåta som är lika handfast som undflyende: vad är det som inte stämmer med gisslandramat på Karlavägen i Stockholm? Alltmedan ett kuvert i en spionbrevlåda i Öst-Berlin är på väg till sin adressat.


Det här inlägget postades i Blogg, Mord och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.