Detta privata

Mycket privat, så är min känsla när jag läser Magnus R Lindgrens bok Detta privata. Det är en hudlöst nära skildring av en passionerad förälskelse som startar på Messenger, tar sig ut i verkligheten men endast varar en sommar.

Detta privata

Detta privata

Berättelsen är helt fiktiv även om jag får en känsla av att författaren skriver in sig i inledningen, där bokens manliga karaktär på metavis messar ”Jag har precis skrivit klart en novell om de sista dygnen i en spirande kärleksrelation. Hur allt släcks ut och sedan är över 48 timmar senare.” Detta är Lindgrens andra bok, han har tidigare gett ut diktsamlingen Om det inte hänt hade jag inte blivit.

Detta privata gör Lindgren ett intressant grepp genom att korsa flera genrer och stilar på ett originellt sätt. Korta kapitel i traditionell romanstil varvas med längre dialoger på Messenger, med en helt annan tidslinje, och dikter av såväl Lindgren själv som av Lydia Stille, som också medverkat i skapandet av berättelsen.  Även om jag fann dialogdelarna i längsta laget är det totala resultatet lyckat och gör att berättelsen, trots sin mycket öppna och raka konversation, blir gåtfull.

Texten på bokens omslag är välformulerad:

”Du får följa en passionerad förälskelse genom en tre månader lång dialog på Messenger. Du erbjuds pusselbitar till ett före och ett efteråt, men lämnas att lägga pusslet på egen hand.

Omslagsbilden känns som en mycket tydlig och levande illustration till textens manliga karaktär och drar till sig min blick gång på gång.

 

 


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.