CSR

Jag har jobbat med CSR idag. Corporate Social Responsibilities. Det ansvar ett företag bör ta för sin omvärld så att varken människor, djur eller natur blir lidande av verksamheten. För tjugo år sedan hade inte någon vetat vad man talar om men de senaste årens skandaler har öppnat ögonen på oss konsumenter. Små barn med blödande fingrar som arbetar mer eller mindre dygnet runt med att knyta mattor så att vi kan köpa dem billigt. Skrikande fåglar, som får sina fjädrar utdragna utan vare sig bedövning eller död dessförinnan för att våra dunjackor och fjäderfyllda soffor ska bli billiga. Åh så gärna jag hade velat dra ut håret med rötterna från gärningsmännen, gång efter gång!

Och inte bara jag, det finns ett enda skäl till att CSR går framåt och det är konsumenterna. När konsumenter hör talas om ofattbar grymheter och sätter ner klackarna vaknar plötsligt företagen till. För pengar är ju vad som gäller. Det är bra. Att konsumenterna ryter till, alltså.

CSR är så mycket. Alla som drabbas av grymheter som många gånger är otroliga och obegripliga för att vi ska kunna unna oss allt vi önskar till så billig kostnad som möjligt. Idag har jag spårat kakao och kryddor och fortsättning följer i morgon. Tidigare var det palmolja. För vi vill göra rätt för oss där jag arbetar men det är inte alla gånger så lätt.

Men mitt i arbetet kom jag att tänka på oss författare och jag blev glad. Jag tänkte på hur ofta och gärna skrivande människor lämnar bidrag till dem som behöver det. Inom författarsfären verkar CSR vara högst levande och det dessutom från hjärtat. Hoppas det snart blir samma sak i resten av samhället!

 

Det här inlägget postades i #Blogg52 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till CSR

 1. Anna Helgesson skriver:

  Intressant att lära sig något nytt.
  Hur menar du lämna bidrag? Genom donationer?

  • Eva skriver:

   Det är nog vanligast att det är vårt arbete, våra texter, vi donerar en del av och som i slutänden blir pengar för mottagare. Tänker på ”Natten” där du nog var den som la ner mest arbete och där de små men dock intäkterna gick till flyktingbarn. Och ”Bakom masken” där författarna lämnade en del av intäkterna till Läkare utan gränser. I musikhjälpen donerade Författarna en gemensamt skriven bok som auktionerades ut och hela intäkten gick till det årets insamling ”Varje tjej har rätt att överleva sin graviditet”.

   Men det kan också vara att donera en text som i sig ska hjälpa mottagaren. Ett exempel på det är Tamerinstitutets planerade bok ”Little kiss on the cheek”. Den är full av donerade sagor och ska tryckas för att ges till barn i Gaza och Västbanken så de kan få lite glädje och fantasi i sina liv.

   Det är fantastiskt att våra arbeten kan mynna ut i något sådant!

 2. Kristina skriver:

  heja dig som tar dig tid och viktigast av allt; försöker göra en skillnad, och därmed gör en! Tack för att du delar med dig av dina tankar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.