Champagne – för att fira boken, bokmässan och en helg i Göteborg!

Firar med rysk champagne, serverad av Långben
Firar med rysk champagne, serverad av Långben

Att fira med champagne känns extra festligt och visst ska man väl ta varje chans att fira när världen är full med så mycket elände? Då gäller det att alltid ta vara på glädjeämnena!

För några veckor sedan var vi i Sankt Petersburg på kryssning, givetvis med Lillemor Stenlund (min fiktiva detektiv) i släptåg. Hittade flera skumma ställen som hon skall få utreda i kommande böcker. Dessutom fyndade vi rysk champagne i ett varuhus på huvudgatan Nevskij Prospekt. 35 kronor flaskan kändes väldigt lagom! Så det blev 6 flaskor av två sorter.

När man är på en annan plats och hittar något bra, och inte så dyrt, som man kan köpa mycket av känns det inte så lyxigt. Men när man kommer hem och inte längre kan få tag i mer blir det plötsligt väldigt värdefullt. Någon mer som har den erfarenheten?

Nu kanske vän av ordning vill påpeka att Champagne inte ligger i Ryssland utan i Frankrike och det är helt rätt, champagne kan inte tillverkas utanför Champagne. Men det hindrar inte ryssarna när de trycker etiketter med Sovetskoje šampanskoje (Советское шампанское) och både bubblor och smak är hur fina som helst, i alla fall räcker de för min smak.

Så när ska man fira med champagne som införskaffats ända borta i Ryssland? Nyårsafton så klart, födelsedag också. Men så klart även att en bok kommit ut och att få vara med på bokmässan, nog är det värt ett skåla för!

Jag älskar vin med bubblor. Förr blev det bara till nyårsafton men för många år sedan firade vi nyår i Berlin med vännen Axel. Vi satt som vanligt på kvällen i hans lilla kök och pratade, nära balkongen där det var rökning tillåten. Underst i kylskåpet hade Axel ett lager med secht, dvs mousserande vin. Jag nämnde att det är synd att man bara dricker det på nyårsafton. Men om man tycker om secht kan man väl fira med champagne oftare, tyckte Axel.

Ja, det är ju klart. Varför skulle man inte kunna det? Nu för tiden unnar sig de flesta allt, hela tiden, och kanske har det gått lite för långt åt andra hållet. Så har det inte alltid varit. Men varför skulle man begränsa sig själv till bubblor en gång om året? Det blir kanske bara 50 gånger under ett helt liv! Nä, mer skumpa vill jag allt ha under en livstid. Så jag tar chansen att fira med champagne.

Skål!


Det här inlägget postades i Blogg, Bokmässor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.