Bokprovningen på Svenska Barnboksinstitutet 2012

Bokprovningen på Svenska Barnboksinstitutet pågick 13-14 mars, nu pågår utställningen av 2012 års alla barnböcker under en månad, t.o.m. 18 april. Jag gick in på sbi:s sida igår för att se hur det gått, om det stod några kommentarer eller så. Bonnie boken är ju med (Vitt och Kallt, sa Bonnie Katt) så man är lite nyfiken. Dessutom har jag aldrig tidigare hört talas om bokprovningen.

Jodå, det fanns dokumentation från bokprovningen upplagt redan! Gott om statistik förstås men även en läsvärd text om årets böcker och hur genren utvecklas. Klicka på länken ovan för att öppna pdf-filen.

 

Sbi

Sbi

Kompendiet, som är lättläst, informerar om att det utkom totalt 1.761 titlar under 2012 inom barn/ungdomsböcker. Något mer än hälften är svenska medan andra halvan är översättningar. I kompendiet nämns enskilda böcker och författare. Jag läser under stigande spänning och inser att alla 1.761 omöjligt kan rymmas på de 12 sidor (sid 6-18) som beskriver enskilda böcker. När jag kommer till bilderböcker läser jag ännu mer noga, här borde Bonnieboken passa in. Men, nej. Sen kommer böcker för äldre barn. Jag fortsätter ändå att läsa för jag är ju också nyfiken på vilken slags böcker som skrivs.

Så kommer jag till ett litet kapitel på sidan 15; ”Poesi, sångböcker och dramatik”. Där skulle jag vilja vara med, tänker jag. Varför har jag inte skrivit en sådan bok? Då, plötsligt, står det där!

”Åtskilliga böcker, huvudsakligen bilderböcker, utöver dessa är emellertid akrivna på rimmad vers, till exempel ABC-böcker och längre, rimmade berättelser. Anna Höglunds ABC och de andra gökarna och Barnens ABC av Malin Jardebrand och Malin Gunnarsson är två exempel på rimmade ABC-böcker, medan Julia Donaldssons och Alex Schefflers Supermasken samt Vitt och kallt, sa Bonnie Katt av Eva Ullerud är två exempel på längre rimmade berättelser. Rimmet finns således i hög grad närvarande i barnlitteraturen även i andra typer av böcker än diktsamlingar och diktsviter”

Av årets alla 1.761 böcker valde de att kommentera 189 stycken. Och ”Vitt och kallt, sa Bonnie Katt” var en av dem!!!

Måste vara rätt skoj för Vulcan också som nu är med på listan över förlag med en bok 2012 (ingen bok 2011).

 


Det här inlägget postades i Bokmässor, Författa och marknadsföra, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.