Biodags! Trollkarlen från Oz

Hört talas om L Frank Baum? Nä, kunde tänka det. Trollkarlen från Oz då, låter det bekant? Just det, denne okände man var den som skrev denna mycket välkända historia!

Baum var journalist och författare i USA och levde mellan 1856 och 1919. Han skrev hela 14 böcker om landet Oz, Trollkarlen från Oz är den mest kända, och ryktet säger att han kom på namnet Oz när han tittade på sina uppslagsböcker. Det fanns A-N och O-Z. Landet An lät inte så bra men landet Oz fastnade han för. Efter Baums död fortsatte Ruth Plumly Thompson att skriva böcker om landet. Om Oz påminner om Alice i underlandet så är det nog inte en tillfällighet, Baum sägs ha varit inspirerad av Lewis Carrols böcker.

Första utgåvan av The wonderful wizard of Oz

Första utgåvan av The wonderful wizard of Oz

 

L. Frank Baums bok ”Trollkarlen från Oz” har filmatiserats flera gånger, första gången år 1910, så den kan han själv hunnit se. Sedan dess har det gjorts många filmer av historien, både spelfilmer, tecknade filmer och miniserier. Miniserien Tin Man från år 2007 är löst baserad på filmen med Judy Garland. Det finns även en filmversion med Mupparna.

Tjugo år efter Baums död, 1939, blev förstås Trollkarlen från Oz riktigt känd när filmen med Judy Garland kom.

Dorothy Gale (Judy Garland) råkar ut för en tornado, som förflyttar henne tillsammans med hennes hund Toto till landet Oz. Hon får snart veta att den enda som kan hjälpa henne hem igen är Trollkarlen från Oz som bor i Smaragdstaden. På väg dit träffar hon på Fågelskrämman, Plåtmannen och det fega Lejonet som slår följe till Smaragdstaden för att besöka trollkarlen.Sången ”Over the Rinbow” fick en Oscar.

Det finns även en uppföljare till filmen med titeln ”Return to Oz”. Där spelas Dorothy av Fairuza Balk. Filmen gjordes år 1985 (46 år efter ”Trollkarlen från Oz”).

Och nu 2013 kommer alltså ytterligare en filmatisering, ”Oz The Great and Powerful” från Disney. Denna film ska utspela sig innan Dorothy kom till Oz första gången. Pga att MGM äger rättigheterna till det mesta i landet Oz är det inte mycket från den kända filmen som är med i den nya. Bland annat fågelskrämman, plåtmannen, lejonet och Dorothy och t.o.m. hennes röda skor tillhör MGM.

Men trollkarlen, han är med i denna filmen. Den handlar om hur han kommer till Oz och möter tre häxor: När Oscar Diggs (James Franco), en obetydlig cirkustrollkarl med tveksam moral kastas ut från Kansans till Oz fantastiska värld tror han att hans lycka är gjord. Här väntar berömmelse och rikedom och det är bara för honom att ta för sig, tills han möter de tre häxorna Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) och Glinda (Michelle Williams) vilka inte är övertygade om att han är den stora trollkarl som alla väntat på. Motvilligt blir Oscar indragen i landet Oz och dess innevånares stora problem. Han måste ta reda på vem som är god och vem som är ond innan det är för sent. Genom att skickligt använda sina magiska trick och illusioner – och lite trolleri – förvandlar Oscar sig själv inte bara till den stora och mäktiga Trollkarlen från Oz, utan också till en bättre människa.

Ikväll är premiären av Oz: the great and powerful. Den ska jag se!

 


Det här inlägget postades i Blogg, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Biodags! Trollkarlen från Oz

  1. Pingback: Trollkarlen från Oz, fortsättning | Eva Ulleruds SkrivarlyaEva Ulleruds Skrivarlya

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.