Avlyssning till kommande deckare

Liksom samhället ändras försvaret och på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) forskar man givetvis numera inom IT-säkerhet. Vi VET ju att saker kan snappas upp i cyberspace men man tänker ändå inte att nån direkt kan vara intressera, eller hur? Det var skillnad under kriget, ”En Svensk Tiger”, och under kalla kriget med hemliga underrättelsetjänster (och James Bond). Men nu? Nä, det är en ny värld. Trodde vi.

Men David Lindahl, it-säkerhetsforskare på FOI, vet att både smarta telefoner och trådlös surf avlyssnas regelbundet på alldeles vanliga europeiska flygplatser. Jojo, mitt bland normala turister finns fortfarande aktiva underrättelsetjänster och kriminella.

När man är på ett hotell eller flygplats tex finns ofta möjlighet att använda deras trådlösa nätverk. Det dyker upp av sig självt och heter något som verkar ”höra till” och så kopplar man upp sig. Men det är inte hotellets eller flygplatsens service-nätverk man kopplat upp sig till utan det är ett nätverk som skapats av den som vill komma åt information. Säkert har många varit inne på sådana nätverk och använt sig av ”servicen” utan att veta om att de avlyssnas. Den som ägnar sig åt avlyssning,  genom att läsa tex de mail som skrivs, bryr sig förstås bara om sin målgrupp eller det som verkar intressant. Tydligen är det lätt att avlyssna på detta sätt, kräver inte några avancerade utrustningar.

På samma sätt som de avlyssnar mail via falska nätverk kan de avlyssna telefonsamtal via falska basstationer som är så små att de kan bäras omkring i en väska.

Vad är de ute efter att avlyssna? Främst verkar det vara affärskommunikation, som man annars skulle tro är rätt trist.

Så nu är då frågan hur man använder avlyssning av mail, som sänds medan huvudpersonerna väntar på flyget, i en deckare? Vad innehåller mailen, vem sänder och vem avlyssnar? Eller råkar de kanske snappa upp något de inte alls borde?

 


Det här inlägget postades i Research, Teknik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.