Att skriva veckotidningsnoveller

Ett par förfrågningar har kommit in på sistone om vad man ska tänka på när man skriver veckotidningsnoveller så jag tänker att det är dags för ett blogginlägg om detta.

Veckotidningsnoveller skiljer sig en del från andra noveller. De ska vara lika välskrivna men måste ha lite mer fart för att inte läsarna ska tröttna och bläddra vidare. Man får också ha i åtanke åldern på läsarna till resp veckotidning, och det är olika ålder på de olika tidningarnas största läsegrupper. Dessutom vill tidningarna gärna ha noveller som utspelar sig under den årstid det är när tidningen kommer ut och de har en pressläggningstid som gör att de väljer novellerna kanske 3 mån innan. Så marsnoveller skickar man kanske in i december, definitivt inte i mars. Det ska gärna stå i huvudet när på året de utspelar sig och vilken genre (tex jul, kärleksnovell eller högsommar, feelgood). Längden på novellen är mycket viktigt: det ska vara 5.000, 8.000 eller 12.000 tecken för att passa med tidningarnas sidor.

Slutligen kan jag varmt rekommendera Jenny Bäfvings distanskurser i att skriva veckotidningnoveller och önska alla lycka till!


Det här inlägget postades i Noveller och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att skriva veckotidningsnoveller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.