WSPA

Jag tror på lika värde oavsett kön, hudfärg, religion, utbildning, djurart, ålder etc. Jag tycker att man skall behandla alla medvarelser väl och hjälpa de som har det sämre. Man kan göra det i stort eller smått, personligt eller genom organisationer.

Idag vill jag propagera för en av mina favoritorganisationer: WSPA. Det är en förkortning för World Society för the Protection of Animals. WSPA arbetar för alla typer av djur. över hela världen, genom både ekonomisk hjälp och genom att protestera och påverka.

Innan jag kom i kontakt med WSPA hade jag ingen aning om hur björnar plågas i andra länder, bl.a. i Asien. Hur man tappar dem på galla under oerhörda plågor, varje dag. De är instängda i lådor små som likkistor, där de bara kan ligga raklånga. De biter sönder sina tänder på gallren för att komma ut. Gallan används till medicin. Mycket populär men fullständigt onödig. WSPA protesterar hos regeringarna och informerar.

Eller hur de får kämpa mot hundar, bundna vid pålar och utan möjlighet att försvara sig medan nosarna slits av. De skriker av rädsla varje gång de släpas till pålen för en ny kamp. Detta är underhållning och björnägaren försörjer sig på detta sätt. WSPA köper ut björnarna och hjälper ägaren till annan försörjning.

Visste inte heller att israelerna behandlar sina åsnor och hästar så oerhört illa när de är uttjänta. De överges och blir svårt plågade, kan påträffas med tex avskurna öron.

Det finns många exempel världen över, säkert även i Sverige, och WSPA både informerar och hjälper. De har ett 90 konto och är värda varenda krona man kan avvara.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.