Två nya novellutmaningar

Skrivarlyans tipssida är nu uppdaterad med två nya novellutmaningar för dig som gillar skrivartävlingar, speciellt novelltävlingar.

Den ena är Tidningen Skriva, som nu har ett nytt nummer ute. Ett nummer där jag har äran att få vara med i ett reportage, men mer om det i morgondagens blogginlägg.

På sid 78-79 i papperstidningen presenteras den nya novelltävlingen. Den ligger inte uppe på hemsidan ännu, en är så ny, så någon länk dit kan jag inte lägga in. Däremot finner du länk här nedanför till vart du skall lämna bidraget. Har du fler frågor så kan de ställas till redaktionen@tidningenskriva.se.

Temat är SNÄLL och de enkla reglerna är en novell på max 4000 tecken inklusive mellanslag som skall lämnas in på http://tidningenskriva.se/novellbidrag/ senast 30/7.

Vinnaren för, för utom publicering i tidningen, ett presentkort på 700 kr på Adlibris.com. Andrapris är ett presentkort på 300 kr och tredjepris 200 kr.

Nästa novelltävling gäller vårens novellantologi från Ariton Förlag. Den kommer, i linje med de tidigare, att heta Över en vårfika och presenteras på en Facebook-inbjudan. Deadline är 28/8 och de noveller som väljs ut publiceras i novellsamlingen.

För att den som inte har facebook inte ska gå miste om denna novelltävling har jag kopierat in Aritons riktlinjer här nedan.

Lycka till! Om du söker fler tävlingar: kasta ett öga på Skrivarlyans tipslista!

Eva

Här följer Aritons riktlinjer:

Temat för novellantologin med titeln ”Över en vårfika” är DET VI INTE PRATAR OM. Det kan exepelvis vara berättelser om familjehemligheter, sådant vi inte delar på sociala medier, det vi försöker dölja för våra närmaste eller sådant vi inte pratar öppet om på arbetsplatsen.Eftersom antologins titel är ”Över en vårfika” ska berättelsen utspela sig under våren. Detta kan vara mer eller mindre uttalat men vi vill inte ha berättelser som uppenbart utspelas under övriga årstider. Dessutom ska åtminstone en del av handlingen ska utspela sig över en fika. Om din huvudperson fikar ensam eller tillsammans med andra har ingen betydelse. Det spelar heller ingen roll var fikastunden äger rum. Det kan lika gärna vara hemma, på ett café eller personalrummet som hos en kompis, i skogen eller vid en picknick.

För mer information om riktlinjerna för novellen läs vår FAQ som du hittar som fastnålat inlägg i detta event. Vänligen skicka din novell till e-post info@ariton.se senast 28 augusti 2016 kl 23.59 för att vara med i uttagningen.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling och sund livsstil. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fem webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se

 

FAQ

Först av allt vill jag påpeka att din novell inte kan heta ”Över en vårfika” eftersom det är titeln på antologin. Du behöver alltså ge din novell en annan tilltalande titel.

Finns det en begränsning hur lång novellen får vara?
Egentligen är jag mer intresserad av berättelserna i sig än om författare har lyckats hålla sig inom ett visst antal tecken. Trots detta väljer jag att begränsa texternas längd till att vara max 18000 tecken (inkl blanksteg). Med det sagt så är det förstås väldigt välkommet med kortare berättelser.

Hur kort får novellen vara?
Vi har ingen minimigräns hur kort en novell får vara. Den kortaste novell vi publicerat i en antologi är två boksidor (cirka 3000 tecken inkl blanksteg).

Hur det fungerar med förlagets rättigheter till novellbidrag som skickas in?
Varje författare äger sin text så vi som förlag kommer inte göra något anspråk på att ha ensamrätt på texten.

Får bidraget ha varit publicerat tidigare?
Eftersom varje författare äger sin egen text får även bidrag som har publicerats tidigare lämnas in. Viktigt är att texten inte publicerats på sådant sätt så att någon annan än författaren gör anspråk på att äga texten. Jag föredrar dock texter som inte publicerats tidigare.

Finns det någon kostnad med att vara med?
Nej, det finns inga kostnader för att vara med.
Medverkande författare får en tryckt bok utan kostnad och köper valfritt antal böcker till självkostnadspris.

Får man skicka in mer än en novell?
Vi förutsätter att vi får en novell per person.

Hur många noveller kommer att antas?
Vi kan inte på förhand ge ett exakt besked. I tidigare antologier har vi publicerat mellan 21 och 32 noveller.

I vilket format önskas bidragen?
Vi vill ha bidragen i word, odt eller rtf.

Till sist en instruktion hur du gör när du skickar in ditt bidrag till förlaget:
Skriv en kort presentation av dig och ditt skrivande direkt i mejlet tillsammans med dina kontaktuppgifter. Bifoga din novell (med tilltalande titel) helt utan namn eller annat som kan spåra vem som skrivit novellen.

De på förlaget som läser novellerna i första vändan gör det utan att veta något om författaren. Därför är det viktigt att dokumentet är helt anonymt. I första vändan görs en koll att 1) berättelsen utspelar sig rätt årstid, 2) att det finns någon form av fika i berättelsen och 3) att novellen handlar om något som det inte pratas om. Dessutom görs en allmän bedömning om läsupplevelsen.

Det slutgiltiga beslutet görs av mig som förlagschef. Mitt uppdrag är att se till att de utvalda berättelserna blir så olika som möjligt.

Petra Ariton
Förlagschef


Det här inlägget postades i Noveller, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.