Spår av Liv

Återigen dags för en bok jag väntat länge på! Hela fem år. Men det är den värd. Annika Torstenssons debutroman Spår av Liv hade release i Malmö förra helgen (och har det återigen nästa helg, i Stockholm).

Spår av Liv
Spår av Liv

Handlingen

Spår av Liv är en gåtfull och spännande berättelse som utspelar sig 1994. Maj går omkring i Berlin och visar ett foto på en kvinna som ser ut som hon själv. Det är tvillingsystern Liv, som Maj har fått veta ska ha följt med Estonia i djupet. Men Maj är säker på att Liv lever och hon ska finna henne.

Hon söker igenom Berlin, där muren raserats bara fem år tidigare och som fortfarande har spår efter stadens splittring. Grannen, före detta Stasiagenten herr Braun, hjälper henne. Han har ett öga för vad folk döljer.

De människor hon träffar i sitt sökande får henne att fundera på vad vi människor egentligen vet om varandra. Vad vet hon om Liv? Allt, tycker hon, de hade inga hemligheter. Nej, säger herr Braun, ingen vet allt om någon.

Författaren

Annikas Torstenssons bakgrund är som journalist. Vi träffades 2011-2016, när vi båda läste Litterärt Skapande på Författarskolan i Lund. Annika började skriva Spår av Liv under magisterutbildningen. Vi gick i samma lilla grupp, med Sigrid Combüchen och Immi Lundin som handledare, och lämnade löpande respons till varandra. Det gör att man kommer nära varandras karaktärer och texter, nästan själv lever i dem.

Bara ett par veckor tidigare kom ett annat efterlängtat verk från denna lilla grupp. Det var Bergljót Árnadóttirs Ella. Nu kommer sedan länge efterlängtade lässtunder! Och, förstås, skrivande. Mitt magisterverk blir sist ut och jag känner att farten måste ökas.

Omslaget

Boken har ett väl genomtänkt och snyggt omslag. Berlin och Östersjöns vågor. Som jag tänker också skulle kunna symbolisera en dimma över staden och över spåren.

Förlaget

Spår av Liv är utgiven på Bokfabriken.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.