Spår av Liv

Spår av Liv är Annika Torstenssons debutroman. Jag hade förmånen att få läsa delar av den redan när den skapades och det var därför extra spännande att kunna läsa detta fina verk och recensera det för DAST Magazine.

Spår av Liv
Spår av Liv

Spår av Liv börjar som en kriminalgåta. Unga Maj tar sig 1994 till Berlin för att söka efter sin tvillingsyster Liv, som försvunnit i samband med Estonias förlisning. Att Liv lever är hon övertygad om. Hon får oväntad hjälp av sin granne, den gamle Herr Braun. Detta är endast fem år efter Berlinmurens fall och han är före detta Stasiagent med många hemligheter i bagaget. Med sin erfarenhet blir han ett bra stöd i sökandet.

Torstensson målar skickligt upp bilden av dåtidens Berlin, där rester från öst kastar trötta men inte ofarliga skuggor. Ungt möter gammalt. Det är en tilltalande och spännande mix som jag känner igen från besök i 90-talets Berlin. Dekadent, trött, lockande. Lite insyn bakom de gamla spetsgardinerna hos frau Schmitz i bageriet, som var informant.

Berättelsen har en lugn takt. Telefonhytter med myntfack har ännu inte ersatts av mobiler. Trots, eller kanske på grund av, långsamheten finns en spänning. Frågor om dels Liv, dels herr Braun. Om sanningar och lögner och vad som egentligen spelar roll. Om en ensam hund. Om försvinnanden, förluster, minnen. Om vad vi vet om varandra och om oss själva. ”Blir det bättre?” frågar Maj unge Jan, vars mamma tagit livet av sig. ”Nej. Men det blir möjligt.” svarar Jan. Och kriminalgåtan övergår till något djupare. Det är en bok som inte lämnar mig när jag läst färdigt.

Annika Torstensson är journalist och utbildad vid Författarskolan i Lund. Spår av Liv är hennes debut.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.