Skrivartävlingen Fäi-Jakåpräise

Tänk så många tävlingar det finns för oss som skriver! Inte alltid på rikssvenska dock. Vissa är på Engelska och andra på – Gutniska! Jodå, du läste rätt. Skrivartävlingen Fäi-Jakåpräise är på Gutniska.

Vad är Gutniska? kanske du undrar. Gutniska eller Gutamål är en grupp nordiska dialekter som talas på Gotland. En verkligt god idé att ha skrivartävlingar som kan bevara dialekter.

Behärskar du dialekten, och vill delta i Skrivartävlingen Fäi-Jakåpräise, har du stor frihet i val av genre. Det går bra med prosa eller poesi och speciellt bra om du lämnar in en berättelse för barn.

pst: Kan du inte Gutniska? Då finns fler skrivartävlingar här.

Gutamålsgillet-70år-logo

Här är reglerna:

Fäi-Jakåpräise är Gutamålsgillets årliga skrivartävling där alla som vill skriva på det gutniska språket får vara med. (Juryns medlemmar får självklart inte delta.)

Priser

Alla vinner

  • Äran
  • Diplom signerat Harald Norrby

Förstapristagaren får dessutom

  • Böckerna ”Fäi-Jakås fyst brevi” och ”Flair brev fran Fäi-Jakå”
  • Direktkvalificering för inval i gillet (Årsmötet avgör enligt stadgarna)
  • Inbjudan att närvara som gillets gäst vid sommarmötet då också den högtidliga prisutdelningen sker.

Dessutom har Sven Håkansson satt upp extra penningpriser: Förstapristagaren får 1 000kr Sedan har juryn 800 kr att fördela till valfritt antal pristagare.

Tävlingsregler

År 2015 är ämnesvalet fritt men berättelser som riktar sig till barn är särskilt välkomna. Man får skriva om precis vad man vill och välja mellan prosa och vers. Språket måste vara gutamål (det gutniska språket). Bidraget får inte ha varit publicerat tidigare och varje deltagare får bara lämna in ett bidrag. Författarnas berättarkonst och språkbehandling är utslagsgivande. Texten bör inte vara längre än 2 500 ord vilket motsvarar c:a 4 maskin- eller datorskrivna A4-ark. Tävlingsledningen ser helst att bidrag som publiceras är stavade enligt Gillets rekommendationer (Stavningsrekommendationer) men enligt årsmötesbeslut 2010 kan även annan stavning användas. För att undvika förvirring redovisas, i samband med varje text, om den är stavad enligt rekommendationerna eller med författarens egen stavning. Gillets Stavningsgrupp fungerar som redaktionsgrupp och hjälper alla som vill med både stavning och språkfrågor i övrigt inför publiceringen. Ett villkor för deltagande i tävlingen är att författarna ger Gutamålsgillet rätten att upplåta texterna till seriösa publikationer såsom Hembygdsförbundets skriftserie Från Gutabygd, gotländsk dagspress och Gillets egna böcker samt Gillets hemsida. Författarna har för övrigt upphovsrätt till sina verk.

Tävlingsbidrag skall sändas till Anna Säve-Söderbergh Trädgårdsgatan 313, 621 54 Visby.

Sista inlämningsdag är den 1 juli 2015! Tävlingsbidraget bör vara osignerat. Författarens namn, adress, telefonnummer och e-postadress skall bifogas på separat lapp. Vid postöppningen kommer namnlappen att läggas i ett separat kuvert som märks med en kod. Tävlingsbidraget kommer att erhålla samma kod. Juryn får därmed inte veta deltagarnas namn förrän pristagarna är utsedda.

Jury

Juryn består av

  • Anna Säve-Söderbergh
  • Gunilla Brogren
  • Anders Mattsson
  • Arne Ohlsson
  • Sven Norberg

Juryn sammanträder under sommaren. Pristagarna meddelas i god tid före Gillets sommarmöte. Prisutdelningen sker under Gutamålsgillets Summaratingg den 30 augusti 2015. Pristagarna hålls hemliga fram till dess.


Det här inlägget postades i Skrivartävlingar, Språk och ord och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.