Skrivartävling för ungdomar

Drugsmart inbjuder till skrivartävling för ungdomar i nian och gymnasiet:

Skrivartävling

Drugsmarts årliga skrivartävling är tillbaka. Skriv en text och tävla om fina priser. Tävlingen är för dig som går i årskurs nio och gymnasiet och pågår mellan den 13 januari och 31 mars. I år har vi några förändringar i tävlingen, det finns två olika klasser: en fri klass och en forskningsklass.

I den fria klassen tävlar elever i skolår 9 mot elever i skolår 9 och gymnasister tävlar mot gymnasister. I forskningsklassen får alla skolelever upp till gymnasiets år 3 skicka in sina bidrag. Tävlingen är individuell. Texterna får skrivas både på skoltid och på fritiden och kan skickas in löpande under tävlingsperioden. Ange tydligt i vilken klass du tävlar.

Fria klassen

Skriv en krönika, debattartikel, novell eller ett kortare reportage om sociala och etiska frågor. Vilken typ av text du skriver är helt fritt, men till din hjälp har vi skrivit ihop en ämneslista där du får välja ett utvalt. Bidraget ska vara minst 2500 tecken med blanksteg och max 3500 tecken med blanksteg. Glöm inte skriva vilket ämne du valt att skriva om Ämneslista:

Kommer i december 2014

Forskningsklassen

Den andra kategorin är öppen för alla upp till gymnasiets år 3 och är mer forskningsinriktad. Det är en ganska krävande men intressant uppgift, där du kan visa att du har förmåga att ta reda på fakta, jämföra dem och dra egna slutsatser. Uppgiften är att göra en undersökning inom området alkohol, tobak och narkotika. Du får själv bestämma vad du vill undersöka utifrån dina egna funderingar och intressen, och du får själv sätta en rubrik på ditt bidrag. Nedanstående teman är bara exempel på vad en undersökning kan handla om. Du kan välja något av dem eller låta dig inspireras till något helt annat. Frågorna inom varje ämnesområde är också bara avsedda som en hjälp att komma igång. Du behöver inte alls besvara just de frågorna. Att forska innebär att man är intresserad av något, tar reda på hur det hänger ihop och drar egna slutsatser. Du kan samla fakta genom att söka på Internet, läsa tidningsartiklar, intervjua några personer och/eller genomföra en enkätundersökning. Kom ihåg att ange dina källor i din redogörelse. Vid bedömningen tas hänsyn till hur du använt dina källor och om du dragit egna slutsatser. Bidraget får vara max 10 000 tecken inklusive blanksteg.

Förslag på teman

Kommer i december 2014

Lycka till!

Årets skrivartävling anordnades av:

Drugsmart och CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning NBV Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet SIMON Svenskar och Invandrade Mot Narkotika SAN Sveriges Akademikers Nykterhetsförbund SLN Sveriges Lärares Nykterhetsförbund FMD Förbundet mot droger Smart ungdom Hela Människan


Det här inlägget postades i Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.