Semesterindex

Allt går att räkna fram. Forex Bank räknar t.ex. ut ett semesterindex. Det avslöjar, föga förvånande, att det är billigast att vara på semester i Thailand. Där och i Filippinerna är prisnivån hälften mot Sverige. Fast så tillkommer ju resan förstås. I grannländerna i öst, Polen, Litauen och Slovakien kan vi också känna oss rika en stund. I alla dessa länder betlar vi 42-48% av här hemma.

Vill vi istället känna oss fattiga åker vi förstås till rikare länder. Monaco, såklart. Där bor väl bara miljonärer. Schweiz, också fullt med rika knösar. Och dessutom Norge. Suck, vi som behöver åka dit och köpa norsk medisterfärs till vårt norska julbord.

Så långt inga överaskningar. Att Storbrittanien och Danmark blivit billigare ser man förstås snabbt om man kollar in växelkurserna. Jippii för det, Köpenhamn är vår närmaste huvudstad och Storbrittanien älskar vi.

Men sen kommer en liten överaskning:  Costa Rica, Indien och Peru har blivit dyrare. Hoppas det innebär att de också fått det bättre. Det är ju svårt att glömma att vår förbrukning och välstånd beror på att andra har det sämre och kan tillverka alla våra prylar till minimilöner.


Det här inlägget postades i Blogg, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.