Rumänsk konst på Arken

En liten bit från Öresundsbron, på den danska sidan, ligger Arken. Det är ett trevligt, luftigt och lugnt museum för modern konst. Inte så stort, alldeles lagom. Här finns bl.a. Damien Hirst, för den som gillar lite läskiga konst.

Arken

Arken

Humor finns här också, bagagevagnen är nog inte det mest praktiska för öltransporter och administrationen på Arken lär inte få så många besök.

Vägen till administrationen

Vägen till administrationen

 

Bagagevagn

Bagagevagn

25 maj – 10 november finns en utställning med ny Rumänsk konst på Arken: Hotspot Cluj

Cristi Pogacean Trosbärare

Cristi Pogacean Trosbärare

En suggestiv bild, min favorit på Arken, är fotomontaget Trosbärare av Cristi Pogacean. Han arbetar med religion, kultur och politik i sina verk. En gotisk katedral monterad på ett hangarfartyr, mycket fint gjort, det ser helt naturligt ut som om den faktiskt var byggd där. Tolkningen enligt broschyren är att västerlandets ideologier fortfarande har tron som tung ballast och som argument för att gå i krig. När jag först såg bilden tänkte jag på Amerikanarnas tro och nästan dyrkan av sitt krigsmaskineri och såg hangarfartyget som en katedral alldeles för sig själv.

Ciprian Muresan Slutet på femårsplanen

Ciprian Muresan Slutet på femårsplanen

Ciprian Muresan har tre verk med på Arkens Rumänienutställning. En film med en liten kaspergubbe som hoppar upp ur en soptunna och protesterar mot – sig själv. Kul idé med tanke bakom. Mitt på golvet i ett rum finner man en påve i naturlig storlek som har slagits till marken av en meteor. Slutet på femårsplanen heter verket och bakgrunden är påvens samarbete med Ceausescu-regimen.

Lars Arrhenius A-Z

Lars Arrhenius A-Z

Ett verk som inte tillhör den Rumänska utställningen är A-Z av Lars Arrhenius. Det är en Londonkarta med utplacerade små bilder, liknande serierutor. Varje serie, på 5-10 bilder ca, följer en individ. När serierna korsar varandra möts individerna. Det är mest människor men även tex en hund har fått egna rutor. Rolig idé!

Sarkofagerna utanför Arken

Sarkofagerna utanför Arken

Så här lantligt är det runt Arken. På andra sidan huset är det vatten med guppande båtar. Dessa två järnsarkofagerna är också ett konstverk. Mellan dem är det lä för sommarbrisarna, om de friskar i för mycket från havet. Heller ingen trängsel, det är bara galna deckarförfattare som äter lunch mellan två sarkofager.

Fika mellan sarkofagerna

Fika mellan sarkofagerna

 


Det här inlägget postades i Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.