Retorik

Trygghetsrådet sänder av något, för mig oklart, skäl sin tidning till mig på arbetet. De tror kanske att jag har tänkt säga upp någon? Jag har fått den i flera år nu nu så jag har slutat oroa mig för att de vet något jag inte vet J. I TRRs tidning läser jag om vad man ska tänka på när man talar för publik. Retorik.  Jag har varit på kurser i ämnet och har hållit många seminarier och tal men man behöver ändå ständigt påminna sig.

Retorikexperten Thomas Gross berättar följande:

  • Konsten är att beröra publiken
  • Kom ihåg att de flesta är välvilligt inställda (så lätt det är att glömma!)
  • Lär dig inledning och avslutning utantill
  • Börja INTE med ”jag är ingen talare” eller ”jag har inte förberett mig” – såklart!

Jag brukade tala om ledningssystem och måste ha lyckats ganska bra eftersom nya uppdrag kom gång på gång. Jag gjorde det för att jag tyckte att det var så roligt; både ledningssystem och att tala. Och det är väl kanske det som är själva knuten – man berör publiken när man talar om något som berör en själv. Men om det nu är ett ämna man inte är berörd av? Tja, då ska man kanske överväga varför man över huvud taget ska tala om det?

Detta inlägg ingår i #blogg100


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Författa och marknadsföra, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.