Recension Gryningspyromanen

Minns du gryningspyromanen, som satte skräck i bland annat Ystad i början av 2000-talet? Troligen låg Ulf Borgström bakom betydligt fler bränder än de fyra han kunnat dömas för, det har talats om 100-200 bränder. 2016 blev han villkorligt frigiven, ett år senare brann det igen. Nu sitter han i fängelse för bland annat försök till grov mordbrand och grovt barnpornografibrott. Våren 2021 blir han frigiven igen.

Hur kan familj, kompisar, samhälle, skola, läkare, socialtjänst och polis tillsammans skapa en grovt kriminell människa istället för att tidigt lyckas finna och hjälpa hen? Det berättar David Widlund, Monica Walldén och David Wikdahl i Gryningspyromanen, en berättelse om hämnd som igår kom ut på HOI Förlag.

Gryningspyromanen är varken en roman eller en traditionell faktabok utan snarare ett mycket läsvärt reportage. Inte så märkligt med tanke på det enorma researcharbete som gjorts och författarnas bakgrund:

David Widlund är elektriker, brandutredare och brandingenjör. Han har bland annat arbetat som befäl och utrett bränder inom räddningstjänsten.

Monica Walldén är journalist, redaktör och översättare. Förutom miljöfrågor och allmänmänskliga ämnen har hon i sin journalistik specialiserat sig på brandsäkerhet.

David Wikdahl är journalist och tv-producent. Han har tidigare arbetat med grävande journalistik för tidningar som DN och Nöjesguiden och på senare år gjort en rad dokumentärer och serier för SVT, UR och TV4.

Berättelsen spänner över hela 55 år, 1963-2018, och börjar med Ulf Borgströms barndom. I researcharbetet har ingått samtal med Borgströms bror och citat från hans barndomsminnen placerar läsaren mitt i händelserna så att hen kan börja förstå pyromanen. Förstå vilka följder övergrepp i barndomen med fysisk och psykisk misshandel från alla, till och med från polisen, kan ge. Berättelsen följer honom under ungdom och vuxenliv in i allt grövre brottslighet. Och den forskar i frågan hur detta kan ske i samhället, en fråga som berör oss alla.

Gryningspyromanen, en berättelse om hämnd är mycket välskriven och lättläst, med omfattande faktadelar i slutet för den som vill veta mer. Det är intressant läsning som verkligen kan rekommenderas.Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.